Tolesnė jų plėtra gali tapti neįmanoma, nes žemės savininkai užsiprašė kosminių kainų, kurių Savivaldybė neišgali mokėti.

Todėl svarstomos įvairios galimybės įkurti dar vienas miesto kapines. Laidojimo vietų stygių galėtų išspręsti krematoriumas, tačiau niekaip neapsisprendžiama dėl jo statybos vietos.

Naujos laidojimo vietos paieška miesto Savivaldybei tampa nauju galvos skausmu. Maždaug po metų Šilaičių kapinėse nebeliks nė vienos laisvos kapavietės, todėl suskubta ieškoti naujos vietos kapinėms. Kadangi miesto Savivaldybė savo teritorijoje laisvos žemės kaip ir neturi, todėl savo problemas bando išspręsti rajono teritorijų sąskaitą.

Teritorijas pasiūlė rajonas

Apie naujų kapinių paiešką užkalbintas Miesto ūkio skyriaus vedėjas Antanas Karalevičius buvo labai paslaptingas. Jis pareiškęs, kad vyksta labai rimti dalykai, sakė: „Nenoriu ir negaliu nieko komentuoti ir, manau, kad šiuo klausimu niekas nekalbės.“

Tačiau ponas A.Karalevičius klydo arba taip bandė atsiriboti nuo nežinomos situacijos. Savivaldybės administracijos direktorius Stasys Karčinskas patvirtino, kad problemų dėl kapinių yra, nes laisvų vietų Šilaičių kapinėse liko tik maždaug metams.

Todėl buvo kreiptasi į Panevėžio rajono savivaldybę ir paprašyta nurodyti galimas teritorijas naujoms kapinėms įrengti arba senoms plėsti. Anot jo, rajono Savivaldybė pasiūlė keturias galimas teritorijas. Viena iš jų būtų šalia esančių Šilaičių kapinių Kauno kryptimi. Dar dvi teritorijos pasiūlytos šalia Panevėžio aplinkkelio. Viena ties keliu į Upyte, kita – ties Bernatonių kaimu. Tiesa, visos šios pasiūlytos teritorijos priklauso privatiems asmenims.

Derėsis darbo grupė

Dar viena galima kapinių vieta yra numatyta prieš pat Karsakiškį, prie kelio Panevėžys–Kupiškis–Rokiškis. Ten yra 20 hektarų ploto sklypas, iš kurio pusė yra valstybės žemė, kita pusė priklauso privačiam asmeniui.

S.Karčinskas akcentavo, kad gana greitai bus sudaryta darbo grupė, analogiška tai, kuri buvo dėl žemės Pramonės ir logistikos parkui steigimo. Taigi jai bus pavesta derėtis su savininkais ir bus pasirinktas Savivaldybei priimtiniausias variantas. Jei savininkai į kalbas nesileis arba bus užsiprašyta nerealių kainų, bus pasirinktas Karsakiškio variantas kapines steigti valstybinėje žemėje ir derėtis su kaimyninio sklypo savininku.

Atsiklaus gyventojų

Karsakiškio seniūnė Nijolė Gaižiūnienė patvirtino, kad laisvas valstybinės žemės maždaug 10 hektarų sklypas yra Kakūnų kaime likus iki Karsakiškio apie kilometrą kelio. Seniūnė sakė, kad apie galimą miesto kapinių kūrimą netoli Karsakiškio anksčiau buvo kalbama, bet dabar kalbos buvo aprimę. Todėl ji sakė negalinti pasakyti gyventojų nuomonės.

„Mums svarbi bendruomenių nuomonė, tačiau kol kas šis klausimas nebuvo svarstomas, – sakė N.Gaižiūnienė. – Vargu, ar gyventojai pritars, be to, visiškai šalia yra viena sodyba. Liepos 2-ąją rinksimės dėl Karsakiškio aplinkkelio tiesimo, todėl galima bus išklausyti nuomonės ir apie galimą miesto kapinių įrengimą. Abejoju, ar žmonėms tai patiks.“