Tačiau Savivaldybės administracijos direktorius Stasys Karčinskas bet kokiu atveju vietiniams ramaus gyvenimo negarantuoja: jei plačios gatvės būtų atsisakyta, žemę išdalijus savininkams, čia veikiausiai iškiltų komerciniai statiniai.

Rado alternatyvą

Prestižiniu laikomo Rožių gatvės kvartalo ramybei atėjo pabaiga. Jau rytoj Savivaldybėje viešai bus svarstomas miesto bendrasis planas, skelbiantis nuosprendį ramiam ir tvarkingam mikrorajonui – kvartalą perskros dar sovietmečiu suplanuotas miesto aplinkkelis.

„Aplinkkeliui yra alternatyvų, gatvę galima stumtelėti į šiaurę. Rajono meras ir architektas su tuo sutinka, tik su jais nebuvo tartasi. Mes kovojame už savo gyvenimo kokybę“, – praėjusią savaitę į kvartalą pasikvietę miesto valdžios ir Seimo atstovus aiškino susirinkę kvartalo gyventojai.

Žmonės pripažino neprieštarausiantys kompromisui, kad vietoj šiuo metu kvartalą skiriančios žaliosios zonos būtų tiesiama gatvė, tačiau ne keturių eismo juostų, kaip numatyta plane, o tik dviejų.

Į susitikimą atvykusio Savivaldybės administracijos direktoriaus S.Karčinsko pradėta kalba apie milijoninius Panevėžio projektus ir Parko gatvėje iškilsiančius teniso kortus bei dalijami pažadai, užuot numaldžiusi gyventojus, sukėlė tik dar didesnį sąmyšį ir pasipiktinimą.

„Žiūrėjau brėžinius – čia numatyta jungiamoji miesto gatvė, ne koks aplinkkelis. Galiu nuraminti – statybos iš karto neprasidės. Alanto gatvė irgi patvirtinta keturių eismo juostų, bet gimsta tik po vieną. Be to, padarysime, kad čia sunkiasvoris transportas nevažiuotų“, – susirinkusiesiems dėstė S.Karčinskas.

Savu netapo

Po tokių žodžių gyventojų apšauktas, esą dabartinė miesto valdžia žengia sovietinės, suplanavusios Jurginų gatvėje aplinkkelį, pėdomis, administracijos direktorius pareiškė: jis pats, kaip būsimas „rožyno“ gyventojas, kad nesupainiotų viešųjų ir privačių interesų, nuo šio klausimo svarstymo Savivaldybėje nusišalins.

„Lengviausia nusiplauti rankas. Nuo mūsų namo iki būsimos gatvės – tik trys metrai, nuo jūsų statomo – net keturiasdešimt“, – bandžiusiam pasirodyti savu direktoriui priminė susirinkusieji.

„Kai vaikas žus po mašinos ratais, ką tada jūs darysite? Jau dabar „rožyne“ ne viena avarija įvykusi. Čia nėra nei pėsčiųjų takų, nei šaligatvių“, – vieną po kito argumentus Savivaldybės vadovui žėrė gyventojai.

Po jų nuskambėjus direktoriaus klausimui, nejaugi dabar vietiniai neturi problemos atvažiuoti į centrą, vienas iš susirinkusiųjų neišlaikė neleptelėjęs: ką tu čia nusišneki? Prie užkurtos pirties Savivaldybės direktoriui prisidėjo ir kreipimąsi su daugiau nei 300 gyventojų parašų gavęs Seimo narys Julius Dautartas. Jis pareiškė S.Karčinskui, kad derėtų labiau įsigilinti į aplinkinių nuomonę.

„Čia vaikų žaidimų aikšteles reikėtų rengti, o ne kelią tiesti“, – siūlė J.Dautartas.

Informacijos negauna

„Rožyno“ kvartalo gyventojų interesus ginantys advokatai Arūnas Kišonas ir Saulius Šukys pripažino, kad ir jiems sudėtinga susikalbėti su miesto Savivaldybe. Pasak jų, nors Savivaldos įstatymas numato, kad dvidešimt darbo dienų iki detaliojo plano projekto svarstymo jis privalo būti pateikiamas visuomenei susipažinti, iš jų dešimt darbo dienų – viešai eksponuojamas, taip pat įstatymas numato galimybę gauti projekto kopiją, advokatai reikiamos informacijos vis dėlto iš Panevėžio valdininkų nesulaukė.

„Paprašytų kopijų mes negavome – buvo atsakyta, kad planas dar negalutinis. Po kelių dienų mums pateikta tik jo dalis – pradinė medžiaga, bet paties brėžinio ir aiškinamųjų raštų mes iki šiol neturime. Manome, kad taip yra šiurkščiai pažeista visuomenės galimybė susipažinti su planu“, – pabrėžė advokatai.

Teisininkai pripažino buvę nustebinti, kai praėjusią savaitę susitikę su Apskrities viršininko administracijos ir rajono Savivaldybės atstovais išgirdo, kad kvartalo gyventojus piktinančiam keliui yra alternatyva – aplinkkelį galima pasukti į šiaurę Vaivadų gyvenvietės link, tačiau miesto vadovai su rajono valdžia šios galimybės net nėra aptarę.

„Kodėl dar 1991-aisiais miesto Savivaldybės architektai be jokios kontrolės išdavė leidimus statyti namus Jurginų gatvėje. Gyventojams buvo pasakyta, kad kažkada bus tiesiamas tik kvartalinis kelias, o ne keturių eismo juostų gatvė. Kaip dabar žmonėms prie jos reikės gyventi“, – stebėjosi S.Šukys.

Vilčių negali suteikti

Į bendrojo plano aptarimą Savivaldybėje Rožyno mikrorajono gyventojai ketina rinktis pareikšti bendruomenės poziciją nešini plakatais. Vis dėlto S.Karčinskas teigė negalįs suteikti žmonėms vilčių, kad jie ir toliau, kaip iki šiol, mėgausis kvartalo ramybe.

„Kad ten bus tiesiamas kelias, galiu pasakyti vienareikšmiškai. Tačiau gyventojams noriu priminti, kad lazda turi du galus“, – teigė direktorius.

Pasak jo, dabartinėje kvartalą pusiau dalijančioje žaliojoje zonoje žemė rezervuota keturių eismo juostų gatvei ir apsauginei zonai prie jos.

„Jei bus tiesiamas tik dviejų eismo juostų kelias, apsauginės zonos plotis taip pat gerokai sumažės ir likusią laisvą žemę Savivaldybė privalės grąžinti savininkams. O jau kas tuomet joje išdygs – nebe Savivaldybės kompetencija. Natūralu, kad nutiesus kelią šalia jo esantys grąžinti sklypai bus komerciškai patrauklūs“, – perspėjo administracijos direktorius.

Jo teigimu, esą net ir nutiesus keturių eismo juostų kelią „rožynas“ sunkiasvoriams automobiliams nebūtų patrauklus. „Perspektyvoje numatoma nuo Paliūniškio nutiesti jungiamąjį kelią į Panevėžio aplinkkelį ir automobilių srautui iš Kupiškio, Rokiškio Rožių kvartalo nereikės siekti“, – įsitikinęs S.Karčinskas.