Tokiam sprendimui po beveik valandą užtrukusių diskusijų ketvirtadienį pritarė 58 parlamentarai, prieš balsavo 24, susilaikė 10.

Dėl to balsuoti tikėtasi dar antradienį, tačiau susiginčijus, ar neeilinis NSGK posėdis nepažeidė procedūros, sprendimas atidėtas. Tuomet konservatoriaus Jurgis Razma paprašė padaryti pertrauką klausimo svarstyme ir paprašyti Etikos ir procedūrų komisijos išvados.

Etikos sargų pirmininkas „darbietis“ Manfredas Žymantas pranešė, kad trečiadienį pakartotiniame posėdyje septyni komisijos nariai balsavo už tai, kad procedūra nebuvo pažeista, du – kad NSKG nariai nesilaikė tvarkos.

„Ne visiškai pritariame tokiam pirmininkų keitimo metodui, bet yra Statuto nuostata, kad Seimas turi galutinai apsispręsti, ar pritarti tokiam sprendimui“, - pažymėjo M. Žymantas.

Todėl parlamentarams pasiūlyta dar ketvirtadienį apsispręsti, ar pritarti A. Matulevičiaus nušalinimui ir A. Sadecko išrinkimui. Tačiau ir šį kartą nuskambėjo ne vienas siūlymas neskubėti keisti komiteto pirmininko. Pavyzdžiui, „tvarkiečiai“ prašė pertraukos, kad galėtų susipažinti su kandidatu į NSGK vadovus.

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Petras Gražulis ragino vėl daryti pertrauką, nes ligšiolinis NSGK vadovas dėl ligos negalėjo dalyvauti Seimo posėdyje. „Jei žmogus turi biuletenį, jo negalima atleisti iš darbo“, - piktinosi parlamentaras, tačiau kolegoms jam paaiškino, kad A. Matulevičius iš darbo neatleidžiamas.

Pirmininką pakeitė jam nedalyvaujant posėdyje

NSGK pirmininkas buvo pakeistas praėjusį ketvirtadienį. Tuomet neeiliniame posėdyje, nedalyvaujant pačiam A. Matulevičiui, už jo pašalinimą balsavo 8 iš 13 narių. Norint atstatydinti komiteto pirmininką, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip 7 nariai.

Tame pačiame posėdyje už A. Sadecko, kuris jau yra vadovavęs NSGK, kandidatūrą į pirmininkus balsavo 7 komiteto nariai, susilaikė tik jis pats.

Neeilinis posėdis buvo sušauktas kelių komiteto narių, kurie priklauso valdančiosioms frakcijoms, prašymu. Jis įvyko, nors prieš posėdį A. Matulevičius susirgo, o jo pavaduotojui liberalui Algiui Kašėtai teko išvykti. Tokius kolegų veiksmus A. Matulevičius pavadino „kerštu su kriminaliniais elementais“.

Ketvirtadienį jį gynę parlamentarai aiškino, kad posėdis buvo neteisėtas, kai kurie NSKG nariai apie jį sužinojo vos prieš pusvalandį, o A. Matulevičiaus nuvertimo siekė Darbo partija su šiuo metu teisiamu lyderiu Viktoru Uspaskichu.

Kai kurie įspėjo dėl galimo A. Sadecko interesų konflikto, mat jo sūnus Alius yra saugos tarnybos „Ekskomisarų biuras“ prezidentas.

NSGK sudaro 13 parlamentarų. Jam taip pat priklauso Socialdemokratų frakcijos nariai Vytautas Čepas, Algirdas Ivanauskas ir Milda Petrauskienė, „darbiečiai“ Rimantas Bašys ir Romualda Kšanienė, liberalcentristas Vytautas Bogušis, konservatoriai Rasa Juknevičienė ir Saulius Pečeliūnas, Valstiečių liaudininkų frakcijos narys Skirmantas Pabedinskas bei frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Rimantas Smetona.

Atstatydinti A. Matulevičių planuota jau seniai. Kai prie valdančiųjų prisijungė Naujoji sąjungai, būtent jai buvo atiduotas NSGK pirmininko postas. A. Matulevičius kartą buvo nusprendęs pats atsistatydinti, tačiau jį atleisti neužteko parlamentarų balsų.