Už Lenkijos derybas su JAV atsakingas Lenkijos užsienio reikalų viceministras Witoldas Waszczykowskis naujienų agentūrai „Reuters“ pareiškė žinąs, kad tai vyksta Lietuvos iniciatyva.

„Galiu patvirtinti, kad Jungtinės Valstijos kalbasi su Lietuva dėl skydo elementų dislokavimo jos teritorijoje galimybės. Lietuvos gynybos ministras pats tai pasiūlė gegužės mėnesį, ir Lenkija apie tai žino“, – pareiškė Lenkijos užsienio reikalų viceministras.

P.Vaitiekūnas: derybos nevyksta

Lietuva neveda derybų dėl galimybės mūsų šalyje dislokuoti priešraketinio skydo elementus, teigia užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas.

Lietuvos diplomatijos vadovas atsisakė svarstyti, ar Lietuva siūlytų savo teritoriją, jei nepavyktų dvišalės Lenkijos ir Jungtinių Valstijų derybos.

"Lietuva dėl priešraketinės gynybos įrengimo savo teritorijoje derybų neveda, tačiau mes domimės viskuo, kas vyksta apie Lietuvą", - atsakydamas į Eltos klausimą trečiadienį sakė P. Vaitiekūnas.

Anot Lietuvos diplomatijos vadovo, Lietuva atidžiai stebi derybų procesą, kuris vyksta dvišaliais lygiais tarp JAV ir Lenkijos bei JAV ir Čekijos.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) neigia, kad vyksta derybos, tačiau pripažįsta, kad JAV dėl raketų dislokavimo kalbasi ir su Lietuva.

„Derybų šiuo metu dėl raketų instaliavimo Lietuvos teritorijoje mes nevedame. O priešraketinės gynybos sistemos, kaip sudėtinės mūsų gynybos sistemos, klausimai aptarinėjami su visais Aljanso partneriais“, – Lietuvos radijui sakė URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorė Violeta Gaižauskaitė.

J.Olekas derybų nepatvirtina

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas Lietuvos radijui tvirtino, kad su JAV nesiderama dėl PRG elementų dislokavimo Lietuvoje. „Jei toks pasiūlymas būtų, reikėtų apsvarstyti visus pliusus ir minusus“, – sakė ministras.

Pasak jo, prieš 2 savaites vykusiame susitikime aptartas PRG dislokavimo Lenkijoje klausimas.

„Tikimės, kad partneriai pabaigs derybas Lenkijoje“, – sakė ministras.

Lankėsi Lietuvoje

JAV Valstybės departamento atstovas Tomas Casey’us pranešė, kad prieš 2 savaites ginklų kontrolės ekspertas Johnas Roodas lankėsi Lietuvoje ir informavo šalies valdžios atstovus apie derybų su Varšuva eigą.

„Mūsų pokalbiui su Lietuvos vyriausybės atstovais teikiama per daug svarbos“, – atsakė T. Casey’us, kai žurnalistai paklausė, ar svarstyta galimybė dislokuoti priešraketinės gynybos skydo elementų Lietuvoje, jei JAV derybos su ir Lenkija būtų nesėkmingos.

„Tęsiame derybas su lenkais, manome, nedaug trūksta, kad būtų pasiektas susitarimas. Tikimės, kad derybos bus sėkmingos, todėl neprireiks kitos vietos priešraketinės gynybos skydo elementų dislokacijai“, – sakė T. Casey’us.

Jis teigė, jog J. Roodas „kalbėjo apskritai apie mūsų raketinės gynybos planus, ketinimus, o derybų su Lenkija padėtis buvo vienas iš daugelio aptartų klausimų“.

Lietuvai, kaip Lenkijos kaimynei, „ nerimą kelia galima grėsmė“, pabrėžė jis.

„Nei su Lietuva, nei su kitomis šalimis nepradėjome jokių diskusijų, derybų ir nepateikėme oficialių pasiūlymų“, – teigė T. Casey’us.

JAV valstybės sekretorės pavaduotojas ginklų kontrolei ir tarptautiniam saugumui J. Roodas „išsamiai papasakojo apie derybų su Lenkija eigą ir derybų padėtį“, – spaudžiamas papasakoti, kokios temos buvo aptartos susitikime, atsakė T. Casey’us.

„Negaliu pasakyti, ar Lietuva iš savo pusės nepateikė klausimų ar pasiūlymų, tačiau nei šio J. Roodo vizito, nei diskusijų tikslas nebuvo derybų pradžia“, – sakė jis.

Lietuva – viena iš galimų šalių

Pentagono atstovas Geoffas Morrellis teigė, kad Vašingtonas vis dar tikisi pasiekti susitarimą su Lenkija.

„Tačiau visuomet kartojome – yra ir kitų galimybių. Keliose Europos šalyse galėtų būti dislokuoti gaudomieji naikintuvai. Lietuva – viena iš tų šalių“, – sakė žurnalistams G. Morrellis.

„Dar nepradėjome derybų nė su viena šalimi, tikimės, kad to ir neprireiks“, – teigė G. Morrellis.

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas gegužę minėjo, kad Lenkija ir Jungtinės Valstijos nesutarė dėl JAV raketinio skydo įtakos Lenkijos saugumui.

Vašingtonas nori dislokuoti Lenkijoje 10 raketų šachtų, o kaimyninėje Čekijoje – radarų bazę, kad apsisaugotų nuo galimų puolimų iš tokių šalių kaip Iranas.

Rusija įnirtingai prieštarauja JAV raketinio skydo dislokavimui ir teigia, kad jis keltų grėsmę saugumu.