Nuspręs rinkėjai

Nors Seimas bus renkamas tik spalio 12 dieną, politikai galvoja ne apie vasaros atostogas, bet apie būsimus rinkimus. Partijų skyriuose vyksta derybos, tvirtinami oficialūs kandidatai. Seimūnų rinkimai Lietuvos biudžetui atsieis daugiau nei 26 milijonus litų.

Jei rinkėjai nuspręs, kad partijos Tvarka ir teisingumas Panevėžio miesto skyriaus pirmininkas Stasys Karčinskas panevėžiečių labui daugiau galės nuveikti Seime, jis paliks kiek daugiau nei metus užimamą miesto Savivaldybės administracijos direktoriaus postą. S.Karčinskas jau oficialiai registruotas kandidatu į Seimą Nevėžio rinkimų apygardoje.

Nuo klausimo, ar nebus gaila palikti aukšto posto Panevėžyje, politikas diplomatiškai išsisuko. „Viskas priklausys nuo rinkėjų, matysim, ką jie nuspręs, – sakė trečią kartą į Seimą kandidatuosiantis S.Karčinskas. – Kai kurias problemas greičiau galiu išspręsti būdamas administracijos direktoriumi, tačiau nemažai yra tokių, kurių sprendimą gali lemti būdamas Seimo nariu.“

S.Karčinskas pripažįsta, kad patekus į Seimą Panevėžį nelengva būtų palikti ne tik dėl dabar užimamų pareigų. „Artimieji norėtų, kad gyvenčiau namuose, – asmeninio gyvenimo užkulisius praskleidė politikas. – Nors ir šeima mūsų mažėja. Vyresnėlė studijuoja, jaunesnioji laiko abitūros egzaminus ir greičiausiai išvyks studijuoti. Liksime tik žmona, aš ir katė. Planų kraustytis į Vilnių neturime, tokios problemos šeimoje kol kas nereikia spręsti.“

Pastarųjų savaičių įvykiai sujaukė Panevėžio socialdemokratų lyderio Povilo Vadopolo planus. Oficialiai patvirtintas kandidatu į Seimą, o praėjusį ketvirtadienį miesto meru tapęs politikas dabar neatmeta galimybės, kad kandidatuoti į Seimą atsisakys. „Matysim, kaip seksis naujajai koalicijai, diskutuosime su partijos nariais. Nieko konkretaus dar tikrai nepasakysiu, tačiau gali būti, kad į Seimą nekelsiu savo kandidatūros“, – sakė antrą dieną miesto mero pareigas einantis P.Vadopolas.

Nepakeičiamų nėra

Miesto vicemeras Kastytis Vainauskas, antrą kartą bandysiantis patekti į Seimo nario kėdę, sako nesantis suaugęs su dabartiniu postu, kad negalėtų jo palikti. Miesto Taryboje, K.Vainausko įsitikinimu, yra daug protingų žmonių, tačiau nėra nepakeičiamų.

„Tad ir mane atsirastų kas pakeičia, – problemos nemato partijos Tvarka ir teisingumas kandidatas į Seimą Vakarinėje rinkimų apygardoje. – Žinoma, dabartinį darbą gaila būtų palikti, tačiau stengtis reikia visur – nesvarbu, kur dirbtum.“

Iliuzijų, kad patekęs į Seimą Lietuvoje padarytų tvarką, K.Vainauskas neturi, nes sprendimai priklauso nuo valdančiosios daugumos. Jei ir taps parlamentaru, gyventi į sostinę vicemeras nevažiuos.

„Į Vilnių tikrai nenoriu, gink Dieve, man labai patinka gyventi Panevėžyje. Dėl jo palikau Kauną, mano namai čia, – galimos ateities planais pasidalijo politikas. – Jei teks darbuotis sostinėje, puikiausiai galėsiu ten važinėti.“

Savo kandidatūros nekels

Vos prieš kelias dienas miesto vicemere tapusi socialliberalė Zita Kukuraitienė patikino į Seimą tikrai nekandidatuosianti. „Koks būtų žmonių požiūris į mane, jei lakstyčiau iš vienos vietos į kitą? Negalima vos pradėjus dirbti viename darbe jau galvoti apie kitą“, – paaiškino vicemerė. Z.Kukuraitienė mano, kad į bendrąjį rinkimų sąrašą ji veikiausiai bus įrašyta, tačiau dėl kandidatavimo vienmandatėje rinkimų apylinkėje partija privalės atsižvelgti ir į jos nuomonę.

„Kol kas neįdomu, – apsisprendimą nekandidatuoti Seimo rinkimuose trumpai apibūdino vicemeras Liberalų ir centro sąjungos narys Ramūnas Vyžintas. – Be to, reikia eiti naujas pareigas. Tačiau į Seimą nebūčiau pretendavęs, jei ir nebūčiau tapęs vicemeru. Negaliu planuoti, ką nuspręsiu po daugelio metų, bet dabar noriu dirbti Panevėžyje.“

Į „bardaką“ nenori

Nepalyginti ramiau gyvena Panevėžio rajono valdžia – sėsti į Seimo nario kėdę nesirengia nei rajono meras, nei vicemeras. „Reikia dirbti tą darbą, kuris tau patikėtas, – tvirtina nė karto Seimo rinkimuose nedalyvavęs ir neketinantis to daryti rajono meras Povilas Žagunis. – Yra galybė darbo rajone.“ Valstiečių liaudininkų partijai rajone atstovaus Alfredas Pekeliūnas.

Dukart į Seimo nario statusą pretendavęs rajono Tarybos narys verslininkas Jonas Katinas tikina šiame žaidime nebedalyvausiantis. Nevengiantis pabrėžti ne veltui turintis Katino pavardę, politikas sako, kad politikoje priviso pernelyg daug pelių, ir jas verta būtų išgaudyti. O ir katino instinkto jis dar nepraradęs.

„Juokas juokais, bet į tokį Seimo „bardaką“, kur priimami įstatymai, kuriems paskui reikia dviejų šimtų poįstatyminių aktų, tikrai nenoriu, – šmaikštavo politikas. – Mano noras nugalėti Pekeliūną vis dar didelis, tačiau esu įsitikinęs, kad į Seimą vidutinybės neturėtų eiti. Tikiuosi, kad yra už mane protingesnių žmonių.“

Skeptiškai dabartinį Seimą vertinantis J.Katinas vis dėlto pripažįsta, kad derybos dėl dalyvavimo rudenį vyksiančiuose rinkimuose vyksta ir su partijos nariais, ir šeimoje. „Mano žmona nusiteikusi prieš politiką“, – prisipažino verslininkas. Snausti posėdžiuose rajono Tarybos nariams neleidžiantis politikas neslepia, kad ramiai praleisti pro ausis negeroves – ne jo būdui, todėl toks pat vandenį drumsčiantis jis būtų ir Seime.

Valstybinė moteris

Kandidate į Seimą greičiausiai bus įrašyta ir Tėvynės sąjungos Panevėžio rajono skyriaus pirmininkė Violeta Grigienė. Septynis mėnesius dirbanti Slaugos ligoninės vyriausiąja gydytoja politikė sako jau prieš dešimtmetį eidama į politiką žinojo, kad asmeninius norus kartais reikės pamiršti. Moteris tikina už nugaros jaučianti stiprią politinę jėgą, todėl jei partija ir rinkėjai nuspręs, gali tekti darbuotis Seime.

„Manau, kad atsisveikinti su Slaugos ligoninės kolektyvu būtų psichologiškai labai nelengva, – neslėpė rajono Tarybos narė. – Dilemą tektų spręsti ir šeimoje.“ V.Grigienė sako, kad sūnūs nuo mažens pripratę, jog mama negali sirgti ir slaugyti sergančių vaikų, o po renginių pilnų trijų savaitgalių vyras prasitaria pasiilgęs naminio maisto.

„Manau, kad tokia valstybinė moteris jiems namuose pabodo, tačiau tyliai stebėti negerovių neleidžia mano charakteris, todėl kai būna nelengva, visada sulaukiu palaikymo šeimoje, – sako politikė. – Vis dar idealistiškai tikiuosi, kad esamą situaciją susitelkus galima pakeisti.“