Atminimo valandos Vilnios geležinkelio stoties memorialo akcentas ─ besidriekiančios butoforinio traukinio konstrukcijos. Mokinių rankomis sukonstruoti traukiniai žymėjo didžiausių tremties vietų pavadinimus. Šie Naujosios Vilnios geležinkelio stoties memorialo susirinkusių žmonių dėmesį patraukia reginiai buvo palydimi poezijos, dainų posmais, praneša renginio organizatoriai.

„Šiais metais turime unikalią progą netradiciniu būdu ne tik atiduoti pagarbą nepaprastos Lietuvai svarbos žmonėms, bet ir ugdyti jaunosios kartos sąmoningumą, pagarbą savo šaliai“, ─ apie akcijos svarbą pasakojo Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos švietimo programų koordinatorė Ingrida Vilkienė.

Birželio 14 dienos minėjimą Tarptautinė istorinio teisingumo komisija organizuoja jau trečius metus. Šiais metais minėjimas sulaukė rekordiško 70 mokyklų skaičiaus bei įgavo pilietinės akcijos „Likimų traukinys“ vardą. Ši pilietinė akcija nuvilnys visoje Lietuvoje. 29 Lietuvos miestų, rajonų mokyklų bendruomenės birželio 13 dieną į gatves išeis nešini moksleivių rankomis pagamintais traukinių vagonais.

Anot akcijos koordinatorės Ingridos Vilkienės, netradiciniu būdu į akciją įsitraukę mokiniai ugdo betarpišką santykį su Lietuvai istorine data. „Mokiniai ne tik sausomis teorinėmis žiniomis, bet ir širdimi, rankomis kuria savitą santykį su birželio 14 dieną prasidėjusia trečdalio Lietuvos gyventojų tremtimi. Šiandienos jaunam žmogui traukinys – tik ženklas, tik transporto priemonė, tačiau daugumai, traukinys asocijuojasi su tremtimi. Jis tapo kančios, skausmo, netekties, kelionės į Nežinią simboliu“, ─ sakė ji.