Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas, „darbietis“ Manfredas Žymantas pradėjo rinkti parašus po siūlymu pradėti apkaltą socdemui.

Jis kaltinamas tuo, kad sulaužė duotą priesaiką, nesilaikė Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintų sąžiningumo, padorumo ir pavyzdingumo principų, visuotinai pripažįstamų dorovės, moralės ir etikos normų, pakenkė Seimo reputacijai ir autoritetui.

„Apkaltą inicijuoju dėl to, kad G. Mikolaitis elgėsi nesąžiningai ir melavo Seimo Etikos ir procedūrų komisijai, - penktadienį išplatintame pranešime cituojamas M. Žymantas. – Visa Lietuva matė, kaip G. Mikolaitis girtas šlaistėsi po Seimą Vyriausybės metinės veiklos ataskaitos metu, vėliau išvyko iš šalies, o Seime kažkas balsavo pasinaudodamas G. Mikolaičio laikina balsavimo kortele, kurią išduoti neva prašė jis pats, tačiau komisija įrodė kitaip. Blogiausia tai, kad abiem atvejais jis nepripažino savo kaltės“.

Pagal Statutą, apkaltos procesui pradėti reikia ne mažiau kaip 1/4 visų Seimo narių – 36 parlamentarų – parašų. Išvadą dėl to, išnagrinėjusi visas aplinkybes, pateikia speciali tyrimo komisija. Parlamentaras pripažįstamas kaltu įvykdžius inkriminuojamą nusižengimą, jei už tai balsuoja ne mažiau 3/5 visų Seimo narių – bent 85.

Apkaltą G. Mikolaičiui žadėta inicijuoti jau gegužės pradžioje, tačiau procesas užtruko.

Nemalonumai pastaruoju metu socdemui prasidėjo, kai jis esą neblaivus pasirodė Vyriausybės metinės veiklos ataskaitos svarstyme Seime. Įkalbėtas kolegų politikas sutiko išeiti iš posėdžių salės, o po kurio laiko sugrįžo su medikų pažyma, anot jo, patvirtinančia, kad yra blaivus. Tačiau paaiškėjo, kad jis nė nebandė tikrintis blaivumo.

Vėliau G. Mikolaitis aiškino, kad alkoholio kvapas nuo jo sklido, nes jis išgėrė išvakarėse.

Netrukus parlamentaras išvyko ilsėtis į Maltą. Per savaitę socdemas praleido keletą posėdžių, tačiau Seimo kompiuterinėje sistemoje buvo užfiksuota, esą jis buvo salėje ir netgi balsavo.