Kurorto statusas miesteliui suteiktų ne tik solidesnį vardą, bet ir finansinių privilegijų.

„Kurortinės teritorijos statuso suteikimas Trakams - tai didesnis finansavimas ir kartu galimybė pritraukti daugiau investuotojų, galimybė sulaukti daugiau nevienadienių turistų“, - pasakojo Trakų rajono savivaldybės administracijos vyriausioji specialistė Alvyda Kazakevičiūtė.

Jos teigimu, Trakai atitinka visus kriterijus, kad kurorto statusas būtų suteiktas, visi tam reikalingi dokumentai ir medžiaga jau surinkti.

„Tačiau projektas vis dar derinamas Ūkio ministerijoje, kad galėtume jį teikti Vyriausybei“, - atsiduso savivaldybės atstovė A.Kazakevičiūtė.

„Trakams tapus kurortu, Turizmo informacijos centras gautų didesnį finansavimą. Pavyzdžiui, Birštono turizmo informacijos centro finansavimas, palyginus su mūsiškiu, - dukart didesnis“, - pasakojo Trakų turizmo informacijos centro vadovė Laima Balčytienė.

Anot Trakų rajono savivaldybės administracijos vyriausiosios specialistės Alvydos Kazakevičiūtės, dabar į Trakus atvažiuoja vienadieniai turistai, aplanko pilį, dar vieną kitą lankytiną objektą ir išvažiuoja pinigus palikdami Vilniui, o ne Trakams.

„Pinigų, gautų už Trakų salos pilies bilietus, Trakai netenka. Lieka tik turistų suvalgytų saldainių popieriukai ir kitos šiukšlės. Vienadieniai turistai neapsistoja nakvoti Trakuose ir vietos verslininkai įplaukų už tai negauna. O gavę kurorto vietovės statusą Trakai sulauktų ilgesniam laikui apsistojančių svečių, kurie savo pinigus paliktų čia. Kuo didesnės įplaukos į savivaldybės biudžetą, tuo geriau - tai padėtų išsaugoti Trakų istorinį, gamtinį paveldą“ - sakė A.Kazakevičiūtė.

„Trakai - turizmo traukos centras. Mes turtingi kultūros paveldo objektų, poilsiaviečių, rekreacinių zonų. Tačiau kurorto statusas mums labai padėtų, be to, pritrauktų ir lėšų“, - neabejojo ir Trakų muziejaus direktorius Virginijus Poviliūnas. „Didžiausios Trakų bėdos - sezoniškumas ir viešbučių trūkumas. Didžiausi turistų srautai pas mus - pavasarį ir vasarą. O žiemą juk kažkaip irgi reikia gyventi“, - sakė V.Poviliūnas.

Tačiau šalies valdžia kurorto statuso Trakams vis dar gaili. „Yra Vyriausybės nutarimas, kuriame surašyti visi reikalavimai, ko reikia, siekiant kurorto statuso. Trakai atitinka visus šiuos reikalavimus“, - teigė Ūkio ministerijos Turizmo ir kurortų plėtros skyriaus vedėja Laima Kaušpadienė. „Tačiau problema ta, kad Kultūros ministerija dar yra pateikusi prašymą Trakams parengti poveikio aplinkai įvertinimą. Nors to joks įstatymas nereikalauja. Šiuo metu dėl susidariusios situacijos aiškinamasi Seime“, - sakė L.Kaušpadienė.

Anot jos, kai bus išsiaiškinta, ar toks Kultūros ministerijos prašymas yra pagrįstas, Trakai galės kreiptis į Vyriausybę su prašymu dėl kurorto statuso. „Šiaip ar taip, nemanau, jog tai užtruks. Trakai šio statuso nusipelnė ir, manau, kad miestelis jį turėtų gauti per artimiausius metus ar dvejus“, - teigė L.Kaušpadienė.