Peticija, kurioje prašoma kreiptis į Konstitucinį Teismą, Iniciatyvinė grupė ketvirtadienį įteikta Prezidentui Valdui Adamkui. LPS iniciatyvinės grupės narys Gintaras Songaila peticiją įregistravo Seime.

Peticijoje taip pat siūloma išaiškinti, ar Konstitucinio Teismo įstatymo nuostatos, leidžiančios tik Prezidentui arba tik Seimo nutarimu skųsti tarptautinių sutarčių atitikimą Konstitucijai, pačios atitinka Konstituciją.

Sąjūdžio dalyviai nurodo dešimt pagrindinių argumentų, kodėl iškyla pagrįstų abejonių, ar ši sutartis galėjo būti ratifikuota be tautos referendumo ir ar ji pati neprieštarauja Konstitucijos pirmiesiems šešiems straipsniams. Anot peticijos autorių, Lisabonos sutartis papildomai apriboja Lietuvos suverenitetą, o Konstitucijoje nustatyta, kad suverenitetas priklauso tautai, valdžia pati negali jo siaurinti ar savintis.

Pasak peticiją pasirašiusio poeto Justino Marcinkevičiaus, būtina pasiaiškinti, ar Konstitucija leidžia be referendumo keisti Lietuvos dalyvavimo ir veikimo Europos Sąjungoje sąlygas ir kokios yra tokių pakeitimų konstitucinės ribos.

"Peticijos dvasia nukreipta į ateitį, nes gali atsirasti dar ne vienas panašios sutarties projektas, ir jie turi būti svarstomi atsakingai, kartu su visa Tauta", - sakė J. Marcinkevičius.

Peticijos tekstą pasirašė 119 sąjūdininkų, Sąjūdžio 20-mečio minėjimo ir šiandien įvykusios konferencijos dalyviai. Ją pasirašė Iniciatyvinės grupės nariai Vytautas Bubnys, akad. Antanas Buračas, prof. Bronius Genzelis, prof. Bronius Kuzmickas, Bronius Leonavičius, Justinas Marcinkevičius, Algimantas Nasvytis, Romualdas Ozolas, Romas Pakalnis, Saulius Pečiulis, Gintaras Songaila, Zigmas Vaišvila, Nepriklausomybės akto signatarai, kiti aktyvūs sąjūdininkai.

Pagal Peticijų įstatymą, Seimo Peticijos komisija privalo per 20 dienų išnagrinėti peticiją ir pateikti Seimui svarstyti siūlomą priimti nutarimo projektą dėl Konstitucinio Teismo paklausimo arba jį motyvuotai atmesti. Peticijos autoriai siūlo svarstyti šį klausimą Seime dar šioje sesijoje ypatingos skubos tvarka, kol Lisabonos sutartis dar svarstoma kitose Europos Sąjungos šalyse.