Policija nerimauja, kad ir taip varganas jos biudžetas bus apkarpytas. Praėjusią savaitę paskelbtas Vyriausybės nutarimas leidžia asignavimo lėšas mažinti 5 procentais. Draudžiama kėsintis į tarptautinės finansinės paramos pinigus. Negali būti liečiamos ir socialinėms reikmėms skirtos lėšos - pensijos, atlyginimai, išmokos vaikams.

Skriaus kainoms kylant?

Tačiau į vadinamąją rizikos grupę patenka lėšos, skirtos mokėti už šildymą, elektrą, kurą. "Tose srityse, kur ir taip yra dideli kainų šuoliai, mums pinigus gali dar apkarpyti", - LŽ sakė Policijos departamento generalinio komisaro pavaduotojas Algirdas Stončaitis. Jis vylėsi, kad Vyriausybė vis dėlto atsižvelgs į tai, jog visuomenės saugumas turi būti vienas svarbiausių prioritetų.

"Negalime mažinti patrulių, automobilių skaičiaus, vėluoti į nusikaltimų vietas. Vienintelė sritis, kurioje įmanomas taupymas - tai administravimas", - pabrėžė A.Stončaitis.

Pravalgo plėtros pinigus

Trūkstant lėšų policijai jau nepavyko išvengti plėtros programai skirtų pinigų naudojimo einamosioms reikmėms. Nerimaujama, kad gali pradėti strigti jau pradėta policijos reforma. Policijos departamento vadovybė kreipėsi į vidaus reikalų ministrą dėl papildomų 10 mln. litų skyrimo. "Ši suma - infliaciniai pinigai, - aiškino A.Stončaitis. - Skirstydami lėšas nežinojome, kokią sumą po pusmečio teks skirti degalams. Nežinojome, kiek šoktels kitų išteklių kainos. Jau dabar rudens laukiame drebėdami."

Anot generalinio komisaro pavaduotojo, jau ne pirmą kartą tenka tikslinti sumas, skiriamas sulaikytiesiems ir suimtiesiems maitinti. Vidaus reikalų ministerijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Bronislavas Deveikis LŽ nepaneigė, kad policija jau kurį laiką naudoja jos plėtrai skirtas lėšas. "Negalime mažinti atlyginimų ar, pavyzdžiui, medikamentams skirtų lėšų. Verčiamės, kaip išmanome", - aiškino jis.

Nukentės administracija

Policija neketina siaurinti savo veiklos. Ikiteisminių tyrimų įstaigų profesinių sąjungų pirmininko pavaduotojas Vytautas Bakas LŽ tikino, kad nuo spalio iš tarnybos gali pasitraukti apie 400 darbuotojų. Teigiama, kad daugumą jų sudarys administracijos darbuotojai. Dėl šios priežasties pasiliksiantiesiems turėtų būti pakeltos algos.

Patrulių tarnybos darbuotojų mažinti nesiruošiama. Generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas neseniai pasirašė įsakymą, kuriuo policijos vadovai raginami kuo mažiau važinėti tarnybiniais automobiliais. Jų prašoma esant galimybei suderinti savo keliones su kitų policijos įstaigų atstovais ir vykti tvarkyti reikalų vienu automobiliu. "Jei reikės, atsisakysime patalpų remonto, nors komisariatai tiesiog akyse griūva. Tačiau darysime viską, kad nenukentėtų nusikaltimų tyrimas", - sakė A.Stončaitis.