Širdies ritmo sutrikimus V. Adamkus pajuto trečiadienį maždaug vidurdienį. Prezidento asmeninis gydytojas docentas Remigijus Nargėla rekomendavo jam vykti į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikas ir atlikti detalius tyrimus, kad būtų išsiaiškinta, kokios šio negalavimo priežastys bei kaip to išvengti ateityje.

Pasak prezidento atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, V. Adamkus nenorėjo gultis į ligoninę, tačiau gydytojas įtikino, kad tai būtina. Prezidentas į klinikas buvo nuvežtas iš savo namų Turniškėse.

Dėl netikėto sveikatos sutrikimo valstybės vadovui teko atšaukti ketvirtadienį numatytus susitikimus.

Anksčiau skelbta, kad atlikus visus tyrimus ir gavus rezultatus jau penktadienį valstybės vadovas išvyks į namus. Tačiau ketvirtadienį popiet medikai žurnalistams sakė neišleisiantys V. Adamkaus iki šeštadienio.

Smarkiai riboti darbo krūvio nesiūlys

Kaip informavo A. Laucevičius, prezidentui sutriko prieširdžio ritmas. Jis esą buvo nesunkiai atstatytas. Esant tokiam negalavimui, kateterio pagalba panaikinamas aritmijos židinys. Per šią procedūrą buvo izoliuota širdies vieta, iš kurios kilo ritmo sutrikimas. Procedūrą atliko elektrofiziologas-aritmologas Audrius Aidietis.

Pasak A. Laucevičiaus, toks sutrikimas gali užklupti bet kurį žmogų, kas dėl vienų ar kitų priežasčių būna bent šiek tiek įsitempęs. Tik vyresniems taip nutinka dažniau, jaunesniems – rečiau.

„Tai tikrai ne toks ritmo sutrikimas, kuris būna ištikus infarktui. Jokių rimtų ligų nėra įvykę. Jei taip būtų, nebūtų net kalbos, kad prezidentą šeštadienį paleistume", - aiškino Santariškių klinikų vadovas.

Jo teigimu, per pastarąjį V. Adamkaus sveikatos patikrinimą jokių galimo širdies darbo sutrikimo požymių nepastebėta.

Intensyvios kardiologijos skyriaus vedėjas Pranas Šerpytis sakė, jog kurį laiką valstybės vadovui reikės laikytis tam tikro režimo, tačiau smarkiai apriboti darbo krūvį jis nesiūlysiąs.

R Nargėlos teigimu, pacientas palatoje skaito laikraščius, o informaciją, kas vyksta šalyje, gauna iš Prezidentūros darbuotojų.

Prezidento apsaugininkai žurnalistų prie jo palatos neprileido.

2001-aisiais – akies ir apendicito operacijos

Pastarąjį kartą V.Adamkaus sveikatos patikrinimas buvo atliktas šių metų kovą. Tuomet ištyrę širdies ir kraujagyslių sistemas medikai konstatavo, kad prezidentas yra sveikas. R. Nargėla tuomet sakė, kad 81-erių V. Adamkų pagal jo organizmo būklę galima būtų pajauninti bent dviem dešimtmečiais.

Apie savo sveikatą prezidentas po kasmet atliekamo profilaktinio patikrinimo visuomenę informuoja nuo 1998 m., kai buvo pirmą kartą išrinktas valstybės vadovu.

Pats V. Adamkus yra sakęs, jog puikią savijautą padeda išlaikyti aktyvus gyvenimo būdas. „Daugelis nustemba, kai pasakau, jog atsikeliu 5 ryto, kad galėčiau važiuoti, plaukti ir judėti. Atvirai pasakius, būna tokių silpnybės valandėlių, kai galvoji: ai… nevažiuosiu šiandieną. Bet, pasirodo, apsimoka keltis ir priversti save“, - pernai žurnalistams sakė prezidentas.

Bene daugiausiai problemų sveikata V. Adamkui sukėlė 2001-aisiais, kai jam teko ištverti ne vieną chirurgų įsikišimą.

Tų metų birželio pradžioje Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose prezidentui buvo atlikta nesudėtinga akies operacija. Apžiūrėję V. Adamkų, medikai konstatavo, kad prasidėjo dešiniosios akies tinklainės atšoka. Negydoma žmogus dėl to gali apakti, todėl nuspręsta nedelsiant operuoti. Dėl to valstybės vadovas net buvo priverstas atšaukti planuotą vizitą į Ukrainą.

Birželio pabaigoje V. Adamkui buvo pašalintas apendiksas. Ūmius skausmus dešiniajame šone prezidentas pajuto grįždamas iš viešnagės JAV. Jau gulėdamas ligoninėje jis priėmė premjero Rolando Pakso Vyriausybės atsistatydinimą.

Netrukus šalies vadovas vėl atsidūrė medikų rankose. Mat profilaktiškai tikrinant jo sveikatą dešiniojo inksto šlapimtakyje buvo aptiktas akmuo. V. Adamkui į šlapimtakį buvo įvestas vamzdelis, kuriuo akmuo pastumtas, vėliau pradėtas tirpdyti medikamentais. Neištirpę akmens likučiai Vilniaus universitetinėje Antakalnio ligoninėje buvo suskaldyti smūginėmis bangomis.