Lydėjo kovos draugas

Šiandien Prezidentas Valdas Adamkus turėtų pasirašyti dekretą dėl A.Jarmalavičiaus apdovanojimo po mirties. Praėjusią savaitę Afganistano Goro provincijoje nušautas 34 metų karys turėtų būti apdovanotas Vyčio kryžiaus ordino Didžiuoju kryžiumi.

Ordinas turėtų būti įteiktas žuvusiojo giminėms rytoj Alytuje, per kario laidotuves. Vakar A.Jarmalavičiaus palaikai parskraidinti į Lietuvą. Kario kūno pargabenimas kelis kartus atidėtas. Pirmiausia buvo skelbiama, kad palaikai Lietuvą pasieks šeštadienio rytą, paskui prabilta apie tos dienos popietę. Dar vėliau išplatintas pranešimas, kad žuvęs karys bus parskraidintas sekmadienio rytą, pagaliau liūdnų sutiktuvių laikas perkeltas į sekmadienio popietę. Aiškinta, kad kelis kartus buvo atidėtas amerikiečių lėktuvo, gabenusio palaikus iš Afganistano į Vokietiją, skrydis.

Paskutinėje kelionėje namo A.Jarmalavičių lydėjo jo kovos draugas, artimas bičiulis, šiuo metu NATO Tarptautinių saugumo paramos pajėgų Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupėje tarnaujantis puskarininkis Valdas Kamandulis.

Pagerbė ginklu

Iškilminga žuvusio kario sutiktuvių ceremonija surengta Vilniaus oro uoste. Ceremonijoje dalyvavo Prezidentas V.Adamkus, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, visa karinė vadovybė.

Iš Vokietijos į Vilnių žuvusįjį parvežė Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvas An-26. Nusileidus lėktuvui karo kapelionas pašventino karstą, uždengtą Lietuvos vėliava. Karstą išnešant iš orlaivio keturiasdešimt Garbės sargybos kuopos karių žuvusįjį pagerbė ginklu. Garbės sargybos orkestras A.Jarmalavičiui ir visiems gedintiems atliko Juozo Naujalio pjesę „Svajonė“.

A.Jarmalavičius pašarvotas Alytaus Šv. Kazimiero bažnyčioje. Laidotuvės numatomos rytoj Alytaus miesto Klevų gatvės kapinėse.

Estijoje – taip pat gedulas

A.Jarmalavičius buvo pašautas praėjusį ketvirtadienį, per Goro provincijos sostinėje Čagčarane kilusias riaušes. Dabar iš Afganistano pranešta, kad padėtis Čagčarane stabili. Bet lietuvių karių stovykla tebėra saugoma sustiprintai.

Savaitgalį, penktadienio vakarą, Afganistane kario neteko ir Estija. Vyresnysis seržantas Ivaras Brokas žuvo per nelaimingą atsitikimą kraunant karinę techniką NATO bazėje „Camp Bastion“, esančioje Hilmendo provincijoje.

Irake pabus ilgiau

Išspręsti nesutarimai dėl lietuvių karių dalyvavimo misijoje Irake. J.Olekas pareiškė, kad naujas karių kovinis būrys į Iraką siunčiamas nebus, bet nuspręsta kuriam laikui pratęsti dabar šalia Al Kutos miesto tarnaujančio būrio buvimo laiką. Į Lietuvą turėjęs grįžti gegužės 29 d., Irake burys išbus dar mažiausiai iki birželio pabaigos.

Pasak J.Oleko, šis sprendimas yra kompromisinis, priimtas po jo, užsienio reikalų ministro Petro Vaitiekūno, premjero Gedimino Kirkilo ir Prezidento V.Adamkaus diskusijų dėl Irake tarnaujančių lietuvių karių tolesnio likimo. Krašto apsaugos ministras priešinosi kitų aukščiausių pareigūnų norui siųsti į Iraką naują kovinį būrį, kai tarnybą baigs dabartinis.