„Pilietis, pavadinęs save politiku, turi pasakyti – aš demokratinės šalies pilietis, privalau gerbti kitą nuomonę, net jei ir nepritariu jai. Aš privalau išklausyti, diskutuoti ir būti tolerantiškas kitai pusei, kitai nuomonei, kitoms idėjoms, privalau visuomenę vienyti, o ne skaldyti.

Mane džiugina Darbo partijos brandumas ir tolerancija kitų atžvilgiu. Džiaugiuosi, kad neteko girdėti, jog turime ignoruoti kitas politines organizacijas, kitaminčius“, - šeštadienį vykstančiame DP suvažiavime kalbėjo neseniai nuo namų arešto atleistas V. Uspaskichas.

Pozityvo strategija

Daugiau nei metus nuo Lietuvos teisėsaugos Rusijoje besislapstęs V. Uspaskichas, anksčiau itin aštriai ir pašaipiai yra kalbėjęs bei išdavikais vadinęs socialdemokratus, „mutantais“ pakrikštijęs nuo Darbo partijos atskilusius „pilietininkus“ , šį kartą primygtinai vengė bet kokio aštresnio žodžio.

„Džiaugiuosi, kad kartais iš Darbo Partijos narių girdžiu, kad jie prieš vieną ar kitą idėją, bet niekada negirdėjau, kad jie prieš vieną ar kitą žmogų ar organizaciją, kuri įregistruota ir egzistuoja pagal Konstituciją.

Todėl mes prieš tas idėjas, kurios skaldo visuomenę, valstybę, provokuoja oponentus, tai yra ne konsoliduoja, o konfrontuoja“, - kalbėjo V. Uspaskichas.

Dabartinę Lietuvos ekonominę padėtį DP lyderis taip pat buvo linkęs vertinti ne savo, o viešumoje cituojamų ekonomikos ekspertų žodžiais, vengdamas tiesmukiško ekonominio nuosmukio priežasčių įvardijimo, kritikos dabartinei Vyriausybei ir valdančiajai daugumai.

Populistas tapo realistu?

Prieš praėjusius Seimo rinkimus populistiniais pažadais garsėjusios Darbo partijos vadovas, šį kartą ragino nežadėti neįgyvendinamų, nerealių dalykų, pabrėždamas, jog „renkantis kandidatus ir kuriant neatidėliotinų darbų programą turi būti atsižvelgiama į realias valstybės galimybes, neturi būtų žadama to, ko bus negalima įgyvendinti iš esmės“.

Kalbėdamas apie partijos rinkimų programą, V. Uspaskichas prasitarė, kad tokią pozityvią ir tolerantišką laikyseną iš esmės lemia suvokimas, kad po Seimo rinkimų teks vėl neišvengiamai formuoti daugialypę koaliciją.

„Mūsų programa paruošta taip, kad netrukdytų, nežlugdytų ir neniekintų to, kas yra padaryta gerai, kokybiškai ir naudingai mūsų valstybei. Mes privalome taip mąstyti, nes suprantame, kad nei viena politinė organizacija nesugebės užsitikrinti absoliutaus žmonių pasitikėjimo bei formuoti valdančiosios daugumos ir tuo pačiu, Vyriausybės.

Visai tikėtina, kad Darbo Partijai teks prisidėti prie bendrų darbų Lietuvos labui koalicinėje sudėtyje. Ir šiandien apie tai garsiai pranešame Lietuvos politinėj padangėj“, - kalbėjo V. Uspaskichas.

Darbo partijos lyderis taip pat prakalbo ir apie buvusias padarytas klaidas, tiesa, jų konkrečiai neįvardindamas.

„Taip, buvo mūsų gretose nesusipratimų, padaryta klaidų. Pritrūko politinio brandumo. Bet mes suradome savyje jėgų visa tai pripažinti“, - teigė V. Uspaskichas.

Pranašavo sunkią ateitį

V. Uspaskichas prognozavo, kad ateinanti būsimojo naujo Seimo kadencija „bus labai sudėtingas ir rizikingas laikotarpis, reikalaujantis daug atsakomybės ir drąsos, nepriklausomai nuo to, kas formuos valdančiąją daugumą“.

„Įsisiūbavusios monopolijos, kylanti infliacija, smunkanti ekonomika, kylančios energetinių resursų ir produktų kainos vers itin rimtai ir atsakingai dirbti penkioliktąją Vyriausybę.

Ne visada bus galima paaiškinti žmonėms apie tikrąją padėtį ir situaciją. Atsakingi politikai turės guldyti jei ne galvas, tai bent jau savo politines karjeras. Ir tai turi būti daroma vardan savo valstybės, vardan jos ateities“, - kalbėjo V. Uspaskichas.

Kylantys „darbiečių“ reitingai vilioja kitas partijas

Kylantys Darbo partijos reitingai šeštadienį į šios partijos suvažiavimą atviliojo gausų būrį svečių – kitų partijų atstovų. Aukščiausiuoju lygmeniu, t.y. partijos pirmininkės žemės ūkio ministrės Kazimieros Prunskienės lūpomis, „darbiečius“ sveikino Valstiečių liaudininkų sąjunga.

K. Prunskienė vadino Darbo partiją patikima partnere ir teigė besitikinti šios partnerystės ir po Seimo rinkimų.

V. Uspaskicho žmoną Jolantą Blažytę gėlėmis sveikino valstiečių liaudininkų rinkimų štabo vadovas Seimo Audito komiteto pirmininkas Artūras Skardžius.

Sveikinimą, užsimindamas apie galimą būsimą partnerystę, iš Vilniaus Ledo rūmų arenos siuntė ir socialliberalas Seimo narys Vaclovas Karbauskis.

Į DP suvažiavimą atvyko ir dar vienas socialliberalas – Seimo narys Antanas Valionis. Pastarasis DELFI teigė atvykęs pasveikinti suvažiavimo asmeniškai.

Valdančiosios socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūnė Irena Šiaulienė buvo kiek kandesnė, užsimindama, kad „darbiečiai“ kai ko yra pasimokę, t.y. gerokai sumažinę populizmo dozę savojoje programoje.

I.Šiaulienė taip pat teigė, kad Darbo partija orientuojasi ir siekia guosti nusivylusias širdis, tačiau socialdemokratė taip pat netiesiogiai ragino neskubėti džiaugtis kylančiais reitingais: „Iki rinkimų dar labai daug laiko, keisis nuotaikos“.

„Darbiečius“ savo dalyvavimu pagerbė ir aktorius, parodijuojantis V. Uspaskichą, vienas vadinamosios dar besikuriančios Tautos prisikėlimo partijos tarybos narių Remigijus Vilkaitis.

Į DP suvažiavimą, kuriame šeštadienį dalyvavo per 2 tūkst. delegatų, taip pat buvo atvykę JAV, Kinijos, Baltarusijos ir Vengrijos ambasadų atstovai.