Kaimynai susivienijo

„Pirmiausia noriu perspėti. Daug kas bando sakyti, kad esu Užupio šerifas, bet iš tikrųjų juo yra kiekvienas iš septynių tūkstančių mūsų rajono gyventojų. Šerifas – tai filosofija, todėl nebūtų teisinga taip vadinti tik mane“, – pokalbį pradėjo V.Ratkevičius.

Šerifo istorija prasidėjo, kai prieš porą metų V.Ratkevičius remonatvo namus. Tuomet jį apvogė net keturis kartus.

„Vietos kriminogeninė padėtis mane tarsi pažadino“, – padarė išvadą Užupio gyventojas. Po pokalbių policijoje paaiškėjo: vienintelis būdas užtikrinti Užupio saugumą – kurti bendruomenę, kuri padėtų pareigūnams.

„Bendruomenės susirinkime nusprendėme, kad nenorime papildomų įstatymų ar kamerų. Reikia eiti įdomesniu, linksmesniu ir pagalvoti kviečiančiu keliu“, – pasakojo pašnekovas, kaip gimė Užupio šerifo idėja.

Koks turi būti šerifas? „Herojus, kuris stengiasi neleisti vykti kažkam bloga. Mūsų idėja – skatinti žmones rūpintis savimi ir kitais“, – aiškino dažnai Užupio gatvėse patruliuojantis bendruomenės Saugios kaimynystės projekto vadovas.

Dizainerė papuošė automobilį

Ryžtingai nusprendę imtis iniciatyvos, užupiečiai išvažiavo į Liuksemburgą ir iš jo grįžo 1970-ųjų automobiliu „VW Karmann Ghia“. Vietos dizainerė sugalvojo automobilio logotipą, kuriame vaizduojami seneliai, vaikai, šunys ir katės.

„Iš pradžių daug kam atrodė keista, kaip tai susiję su šerifu, bet juk tokia idėja – mes visi esame šerifai“, – šypsojosi V.Ratkevičius. Originalus automobilis priklauso jam, tačiau naudojamas bendruomenės tikslais, todėl prie vairo dažnai sėda ir kiti Užupio gyventojai.

Atstumtieji pradėjo keistis

Automobilyje įmontuotos nuotoliniu būdu valdomos kameros pasitelkiamos dviem tikslams. „Vienas jų – budėti, kitas – pažinti kaimynams, – aiškino V.Ratkevičius. – Kalbiname žmones, kurie gal gyvenime niekada neturėjo galimybės išsipasakoti, kuo jie gyvena, kokios jų vertybės. Kai kas juos vadina bomžais, vagimis, alkoholikais, tačiau bendraudamas sužinai, kokie įdomūs jų likimai.“

Interviu su visuomenės pamirštaisiais jau davė rezultatų. „Pakalbėjome ir vos po savaitės pamatėme, kaip tie žmonės net išoriškai pasikeitė. Apsiskuto, išsiskalbė drabužius, susitvarkė. Nežinome kodėl. Gal pakako to, kad kažkas pažiūrėjo į juos kaip į žmones, o ne kaip į gatvės siaubūnus. O gal tokie jie tapo tik dėl žmonių klijuojamų etikečių?“ – svarstė Užupio gyventojas.

Rodo pavyzdį jaunimui

Dar vienas Užupio šerifo tikslas: parodyti, kaip reikia kultūringai vairuoti. „Važiavimas yra tam tikra bendravimo forma. Norime žmonėms pasakyti – prabuskite. Dabar tokia daugelio vairuotojų, ypač jaunimo, kultūra, kad svarbiausios automobilio ypatybės – galia ir agresija. Tačiau juk yra ir kitokia kultūra. Gal parodysime naujas saviraiškos kryptis“, – vylėsi V.Ratkevičius.

Užupio bendruomenė tikisi, kad bendromis jėgomis jiems pavyks pakeisti aplinką, gyvenimą į gerąją pusę: „Pavyzdžiui, mūsų interviu su likimo nuskriaustais žmonėmis. Galbūt jie padės suprasti jaunam žmogui, kuris lenda į įvairias situacijas nesusimąstydamas, kuo jos gali baigtis? Be to, tikimės, kad žmonės išmoks bendrauti su kitais nepaisydami, kaip jie apsirengę ar net kaip kalba.“

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Politikas įkvėpė laisvės oro

Nelegalaus dyzelino upės tvinsta

Trijų Kryžių kalnas: ar įkopsite?