Nežinia siutina politiką

Gegužės 6-ąją politikas apsilankė banke norėdamas pratęsti seifo nuomos sutartį ir sužinojo, kad jo turtas areštuotas.

O.Gluchovą labiausiai papiktino tai, kad pinigai buvo areštuoti be jo žinios, o poėmį atlikę pareigūnai jo apie tai neinformavo. Iki šiol politikas tikina negavęs nė vieno rašto iš Vilniaus apygardos prokuratūros ar STT, nebuvo iškviestas apklausti. Į politiko siųstą skundą Vilniaus apygardos prokurorai esą irgi nesiteikę atsakyti.

„Labai keista. Pagal galiojančius įstatymus yra atitinkamas terminas, per kurį jie (teisėsauga – red. past.) turi man atsakyti. Parašyta, kad apie poėmį pareigūnai turi informuoti per kuo trumpesnį laiką. O tikslus laikas nenustatytas. Aišku, visi sako, kad mano teisės pažeidžiamos, bet koks jiems (pareigūnams – red. past.) skirtumas. Atrodo, jie turi savo nuostatas“, – piktinosi turto netekęs politikas.

Pavadino absurdo teatru

Paprašytas pakomentuoti susidariusią padėti teisininkas Rimas Andrikis vienareikšmiškai atsakė, kad pinigų poėmį atlikę pareigūnai pažeidė politiko teises, nes nepranešė apie veiksmus turto savininkui. Kaip pažeidėjai gali būti įvardyti ir banko darbuotojai, nesutikę informuoti kliento apie teisėsaugos veiksmus, neparodę poėmio dokumentų.

Esą Baudžiamojo proceso kodekse nurodyta, kad apie atliktą poėmį teisėsaugininkai gyventoją privalo informuoti artimiausiu metu. R.Andrikio nuomone, Lietuvoje paprastai pranešama per dvi paras.

„Tai – absurdo teatras. Čia jokios teisės nėra. Pas mus daug ką gali daryti specialiosios tarnybos, vadovaudamosi savais argumentais: tikslingumu, perdėtu slaptumu. Aš galvoju, kad viešumas – geriausias vaistas nuo neteisėtų veiksmų, o jie galvoja priešingai“, – padėtį komentavo R.Andrikis.

Advokato nuomone, neteisėtus tyrėjų veiksmus politikui derėtų apskųsti aukštesnėms instancijoms.

Tyrėjai liepė laukti

Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Irmantas Mikelionis pritarė teisininko nuomonei, kad žmogus turėtų žinoti, kas ir kodėl jo banko seife laikytą turtą staiga areštavo. Žinia, kad politikas iki šiol tokio rašto negavo, suglumino teisėsaugininką, ir šis pasiūlė teisybės ieškoti STT būstinėje.

„Tyrimą atlieka ne prokurorai, o STT. Jie ir turėjo gyventoją informuoti“, – tikino I.Mikelionis.

STT atstovė spaudai Julija Antanaitienė patvirtino, kad tyrėjai politiko skundą yra gavę, tačiau į jį neatsakę dėl objektyvių priežasčių. Esą šiuo metu vyksta tyrimas, ir atėjus laikui O.Gluchovas bus apie jį informuotas. Konkretaus laiko J.Antanaitienė nenurodė, patarė politikui laukti.

O.Gluchovas tikino atsakymo iš Vilniaus apygardos prokuratūros ir STT pareigūnų palauksiąs dar savaitę. Jeigu pareigūnai nesiteiks jam atsakyti arba neiškvies į apklausą, vyras ketina skųstis Generalinei prokuratūrai.

Gali tapti įtariamuoju

Neoficialių šaltinių teigimu, dalyvaudamas savivaldybės Miesto plėtros komiteto veikloje O.Gluchovas galbūt nevengė imti nelegalaus atlygio už statybų bendrovėms palankius komiteto sprendimus.

Savivaldybės koridoriuose sklando anekdotus primenančios istorijos, kaip šis tarybos narys neva gavęs 15 tūkst. litų kyšį ne juokais sunerimo, kur paslėpti pinigus. Tam esą jis išsinuomojęs seifą viename Vilniaus bankų ir jame laikęs nelegalius pinigus. Šią versiją politikas kategoriškai neigia, tačiau iš kur ši suma, O.Gluchovas atskleisti nesutiko.

Prokurorai nepaneigė, kad „Tvarkos ir teisingumo“ partijai priklausantis politikas gali būti dar vienu įtariamasis kyšininkavimo skandale.

Papirkus Vilniaus tarybos narį konservatorių Vidą Urbonavičių šiuo metu įtariami trys sostinės politikai: Evaldas Lementauskas, Gintaras Kazakas ir Audrius Butkevičius.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Opozicijos derybos sužlugo

Kulka pasirinko lietuvį

Studentai grasina politikams