Keturi karo medikai - chirurgas majoras Gytis Dominaitis, bendrosios praktikos gydytojas majoras Borisas Urvancevas, felčeris vyresnysis seržantas Jonas Kavaliauskas ir paramedikas jaunesnysis seržantas Artūras Juodis - Jungtinių Tautų vadovaujamoje misijoje Afganistane tarnavo nuo spalio 14 iki gruodžio 20 dienos.

Medikai dirbo Kabule dislokuotos Čekijos 11-osios karo lauko ligoninės sudėtyje. Kaip pirmadienį pasakojo G.Dominaitis, medikai jau iš anksto žinojo, kaip teks dirbti.

"Prieš važiuodami, mes buvome informuoti, ką ten pamatysime, tačiau nepamatėme nieko, kas galėtų sukrėsti", - sakė chirurgas. Pasak jo, Afganistane teko pamatyti ligonių, sergančių "egzotiškomis", lietuvių požiūriu, ligomis.

"Per tuos du mėnesius pastebėjome, kad maždaug 80 proc. ligonių serga peršalimo ligomis, skundžiasi sąnarių, nugaros skausmais, nes Afganistane žmonės gyvena labai prastai - vaikšo basi, neturi kuo apsirengti. Tačiau susidūrėme ir su egzotinėmis ligomis, apie kurias aš žinojau tik iš vadovėlių", - įspūdžiais dalijosi G.Dominaitis.

Jo teigimu, kvalifikacijos požiūrių lietuvių medikai nenusileido čekams. "Medicininio pasiruošimo atžvilgiu tarp lietuvių ir čekų didelio skirtumo nebuvo, užtat jų lauko ligoninė yra labai aukšto lygio - jie gali daryti beveik viską, išskyrus neurochirurgines operacijas", - sakė G.Dominaitis.

Lietuvos karo medikų misija Afganistane buvo numatyta pusei metų, tačiau jiems Kalėdoms teko grįžti į Lietuvą, Čekijai nusprendus sutrumpinti savo karo lauko ligoninės misiją. Šiuo metu deramasi su Vokietija dėl tolesnio Lietuvos karo medikų dalyvavimo vokiečių karo lauko ligoninės sudėtyje.

Karo medikai į misiją su Vokietijos karo lauko ligonine turėtų išvykti sausio mėnesį. Karo medikai Afganistane paliko net Lietuvos vėliavą, kurią šiuo metu prižiūri keli Afganistane likę čekai. Tokia kariuomenės tradicija, kai tikimasi grįžti į tą pačią dislokacijos vietą.

Nuo spalio mėnesio Lietuvos kariai kartu su čekais teikė aukštesniojo lygio specializuotą medicininę pagalbą Afganistane dislokuotų tarptautinių pajėgų kariams bei vietiniams gyventojams. Dažniausiai karo medikams tenka gydyti vietos gyventojus nuo įsisenėjusių infekcinių ir parazitinių ligų.

Pasak Krašto apsaugos ministerijos pranešimo spaudai, Lietuvos ir Čekijos karo medikai bendradarbiauja jau kelerius metus. 1999 metais Lietuvos karo medikai 4 mėnesius dalyvavo NATO humanitarinėje operacijoje "Allied Harbour" Albanijoje Čekijos karo lauko ligoninės sudėtyje.

Iš viso įvairiose misijose yra dalyvavę 40 Lietuvos medikų - be 10 karo medikų dalyvavimo misijoje Albanijoje, 23 tarnavo Baltijos šalių bataliono BALBAT sudėtyje Bosnijoje ir Hercogovinoje.