Kur kas labiau pasisekė kyšininkavimu įtariamam Miesto plėtros komiteto pirmininko pavaduotojui Gintarui Kazakui - jis dar šį penktadienį gali būti išleistas iš Lukiškių kalėjimo.

Pratęsdamas suėmimą E. Lementauskui teisėjas Valdas Petraitis pabrėžė, kad sostinės tarybos narys gali paveikti liudytojus, paslėpti svarbius dokumentus ar netgi pats pasislėpti.

E. Lementausko gynėjas R. Andrikis ikiteisminį tyrimą kontroliuojančiai prokuratūrai yra įteikęs prašymą vicemerui skirti švelnesnę kardomąją priemonę - 100 tūkst. Lt užstatą. Tačiau manoma, kad prokurorai šio prašymo bent mėnesį nenagrinės ir lauks, kol baigsis suėmimo terminas.

Kadangi kitas Vilniaus antrojo apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjas Gediminas Viederis praėjusį penktadienį nusprendė nepratęsti kardomojo kalinimo tarybos nariui G. Kazakui, ikiteisminį tyrimą atliekanti Specialiųjų tyrimų tarnyba bei jos veiksmus kontroliuojanti Vilniaus apygardos prokuratūra bus priversta politikui skirti kitas laikinojo poveikio priemones. Jam gali būti pritaikytas namų areštas, dokumentų paėmimas, rašytinis pasižadėjimas neišvykti be pareigūnų žinios bei draudimas bendrauti su tam tikrais asmenimis.

Prokurorai taip pat turėtų prašyti G. Kazaką nušalinti politiką nuo vadovaujančių postų Vilniaus miesto savivaldybėje. Kaip žinia, sostinės kyšininkavimo byloje įtariamuoju patrauktą tarybos narį Audrių Butkevičių teismas yra nušalinęs nuo darbo Sveikatos ir aplinkos apsaugos komitete bei dviejose komisijose.

Tiesa, Vilniaus apygardos prokuratūra ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartį nepratęsti kardomojo kalinimo G. Kazakui yra apskundusi Vilniaus apygardos teismui. Tikimasi, kad skundas bus išnagrinėtas dar iki penktadienio.

Jeigu aukštesnysis teismas nuspręs, kad prokuratūros skundas pagrįstas, G. Kazakas liks tardymo izoliatoriuje.

DELFI primena, kad E. Lementauskas, G. Kazakas ir A. Butkevičius įtariami tarybos nario, konservatoriaus Vido Urbonavičiaus papirkimu.

STT ir prokurorų įtarimuose nurodyta, kad E. Lementauskas mažiausiai papirkti keturis kartus V. Urbonavičiui siūlė kyšį. Didžiausia pasiūlyta suma – 140 tūkst. Lt Lt už tai, jeigu konservatorius balsuos prieš sostinės mero Juozo Imbraso interpeliaciją. Dar tokia pati suma buvo žadama, jeigu interpeliacija nepavyktų.

Be to, E. Lementauskas su V. Urbonavičiumi susitiko dar keletą kartų ir vicemero kabinete. Už „politinę paramą" bei palaikymą sprendžiant įvairius klausimus tarybos posėdžiuose konservatoriui buvo siūlomos įvairios sumos.

G. Kazakas konservatorių taip pat bandė papirkti keletą kartų. Jam ne kartą buvo siūlomas 150 tūkst. litų kyšis bei vicemero postas.

A. Butkevičius įtariamas V. Urbonavičiui sumokėjęs 5 tūkst. litų už tai, kad šis balsuotų už „tvarkiečio" Olego Gluchovo skyrimą pirmininku dėl steigiamos komisijos „Vilniaus pramogų parko" sutarties priežiūrai. Šis parkas priklauso „Rubicon group".