Suvažiavime įgaliojimų „dalyvavo“ daugiau nei žmonių

Naujos politinės jėgos vadovas steigiamajame suvažiavime buvo išrinktas vienbalsiai iš vieno kandidato. A. Valinskas juokais pasiūlė konkurentu tapti dainininkui Žilvinui Žvaguliui, tačiau šis atsisakė. Kandidatūros iškėlimas ir balsavimas užtruko vos porą minučių.

Civilinis kodeksas numato, kad partiją gali įsteigti ne mažiau kaip 1 tūkst. žmonių. Kaip DELFI sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas, tai reiškia, jog tiek žmonių turi dalyvauti steigiamajame suvažiavime, kuriame tvirtinami partijos įstatai, programa, renkamas pirmininkas ir kita vadovybė.

Anot komisijos vadovo, pačiam steigėjui dalyvauti nebūtina – jis gali suteikti įgaliojimą kolegai. „Galėčiau pasakyti, kad mano partijai priklauso 10 tūkstančių ar milijonas žmonių, bet kaip tai įrodyti? Jei ne visi steigėjai dalyvauja, privaloma pasirūpinti įgaliojimais“, - aiškino Z. Vaigauskas.

Pats A. Valinskas vėliau žurnalistams paaiškino, kad, pagal Civilinį kodeksą, suvažiavime pakanka dalyvauti pusei steigėjų. Kitaip tariant, jei partiją gali įsteigti 1 tūkst. žmonių, steigiamajame suvažiavime pakanka 501 balso.

Iš viso TPP iniciatoriai teigė surinkę maždaug 1,5 tūkst. parašų – tiek žmonių nusprendė jungtis į šią politinę jėgą. Tačiau suvažiavime parodų ir konferencijų centre „Litexpo“ sekmadienį asmeniškai ar per atstovus dalyvavo 687 asmenys. Salėje buvo matyti vos maždaug 200 partijos steigėjų, kai kurie iš jų atstovavo dar keturiems ar devyniems žmonėms.

Narystė partijoje nieko nekainuos

Į suvažiavimą atvyko tik TPP steigėjai. Nors įprasta, kad panašiuose renginiuose naujas politines jėgas sveikina jau veikiančių partijų atstovai, A. Valinskas pareiškė, kad visiems svečiams, išskyrus Prezidentūros atstovą, durys buvo užtrenktos. Kitų partijų nariams esą būtų daugiau naudos iš to nei pačiai TPP.

Tarp steigėjų atsidūrė ne tik būrys verslininkų, teisininkų, medikų, kitų profesijų atstovų, bet ir daugybė pramogų verslo atstovų. Partijos iniciatorius vylėsi, kad žvaigždės taps „pliusu, kuris pritrauks dar daugiau pliusų“.

Kai kurios garsenybės dalyvavo ir steigiamajame suvažiavime: atlikėjai Ž. Žvagulis, Česlovas Gabalis, Donalda Meiželytė, Aras Vėberis, operos solistas Deividas Staponkus, aktoriai Remigijus Vilkaitis, Arūnas Storpirštis, Asta Baukutė, rašytojas ir žurnalistas Aidas Puklevičius, buvęs grupės ŽAS narys Linas Karalius-Ezopas, televizijos laidų vedėja Daiva Tamošiūnaitė-Budrė, prodiuseris Gytis Daugėla, po realybės šou „Dangus“ išgarsėjęs dainininkas Antanas Nedzinskas.

D. Tamošiūnaitė-Budrė, D. Staponkus ir R. Vilkaitis sekmadienį buvo išrinkti į partijos vadovybę. „Mano labai geras charakteris“, - kukliai tarstelėjo pastarasis, prisistatydamas kolegoms, ir sukėlė juoko bangą. Beje, R. Vilkaitis buvo pasišovęs dalyvauti pirmuosiuose Lietuvos prezidento rinkimuose, tačiau vėliau savo kandidatūrą atsiėmė.

A. Valinskas patikino, kad garsenybės, dalyvausiančios Seimo rinkimuose, gautų mandatų neperleis kitiems ir eis į politiką. Tačiau didelė dalis pramogų verslo atstovų tik padės populiarinti partiją arba bus vien jos nariais.

Nemažai kritikos dabartinėms politinėms pažėręs A. Valinskas pripažino, jog ir TPP steigėjai nėra šventi, tačiau dauguma nuodėmių esą jau žinomos visuomenei. „Siūlau elgtis kaip vestuvėse – jei kas turi ką nors blogo pasakyti, tegul pasako dabar arba nutyla amžiams“, - juokavo jis.

TPP iniciatorius tikino, jog už šios partijos „niekas nestovi“: „Galiu prisiekti, man būtų gėda, jei meluočiau“.

Pagal partijos įstatus, TPP nariams nereikės mokėti nario mokesčio, tačiau norintys galės ją paremti. „Galimybė save realizuoti žmogui neturi kainuoti“, - aiškino A. Valinskas.

Partija – orlaidė šviežiam orui?

A. Valinsko teigimu, ši partija turėtų būti „orlaide šviežio oro gūsiui“. „Pritariu tvarkai ir teisingumui. Kai du nariai už grotų, yra tvarka, dabar reikia laukti teisingumo“, - ironizavo jis, turėdamas omenyje korupcijos skandalą Vilniaus miesto savivaldybėje, į kurį įsivėlė partijos „Tvarka ir teisingumas“ nariai.

„Mes nesame dar vieni „gelbėtojai“. Priešingai, mes siekiame, kad žmonės galėtų rinktis tarp racionalių ir garbingų politinių alternatyvų (...), - teigiama TPP deklaracijoje. – Mes nestokojame ryžto ir valios siekti savo tikslo. Mūsų nesaisto įsipareigojimai turtingiems rėmėjams. Paskui mus nesivelka korupcijos šleifas. Mes su savimi neatsivedame susikompromitavusių politikų-perbėgėlių“.

„Tarp lig šiol Lietuvą valdžiusių politinių partijų deklaruojamų šūkių ir darbų yra didžiulis atotrūkis. Ir valdančiosios, ir opozicinės partijos tapo vien galingų interesų grupių patarnautojomis. Partijų narių nuolatinis migravimas iš vienos į kitą (ypač Seime) kuo aiškiausiai liudija, kad programinės, ideologinės ribos tarp jų išnyko“, - tvirtina TPP steigėjai.

Šių partijų politika esą tapo nevieša, neatvira, konfrontacinė, nebekelia pasitikėjimo, skatina valdžios ir visuomenės susvetimėjimą, žmonių nusivylimą valdžios institucijomis ir pačia valstybe. Politinis procesas, kaip teigiama deklaracijoje, tapo neskaidrus. Politikoje įsivyravo nesąžiningumas, savanaudiškumas, susipriešinimas, visose viešųjų reikalų tvarkymo grandyse – korupcija, visuomenėje abejingumas. Visa tai, anot TPP steigėjų, užgožia net neabejotinus šalies pasiekimus.

Pagal deklaraciją, šios partijos tikslas – skatinti sveikas kūrybines Tautos galias, prikelti Lietuvos žmonių tikėjimą valstybe ir jos institucijomis, tikėjimą, kad kiekvieno piliečio balsas yra svarbus ir gali pakeistų jų bei jų vaikų ateitį, pasididžiavimą Lietuva. Jos steigėjai tikina, kad TPP „nėra antisisteminė, nesiekia pakeisti Lietuvos geopolitinės orientacijos, konstitucinės santvarkos, politinės sistemos pagrindų“.