Kapo priežiūra mėnesiui gali kainuoti nuo 30-60 Lt, o artimiesiems, neturintiems laiko nuvykti į jau sutvarkytus kapus, paslaugą siūlančios bendrovės gali atsiųsti kapo nuotrauką.

Orientavosi į emigrantus

„Pirmiausiai, mes nusprendėme, kad yra daug išvažiavusių lietuvių ir jie negali prižiūrėti kapų, o norisi ateiti ir pamatyti juos gražius. Antra, pas mus kapai yra lyg mažyčiai gėlių darželiai, kuriems reikia labai daug priežiūros ir ne kiekvienas žmogaus pajėgia tai daryti. Mes norime įvesti naują madą, kad žmogus atėjęs į kapines ne tvarkytųsi, o pagerbtų mirusįjį", – DELFI apie gimusią verslo idėją sakė antrus metus veikiančios įmonės „Kapelis" direktorius Vilandas Grigaitis.

Jis sakė žinantis kelis oficialiai ir nemažai neoficialiai veikiančių konkurentų. Ši paslauga, anot verslininko, tampa vis įdomesnė lietuviams.

Pagrindiniai klientai – emigrantai ir pensininkai, nebepajėgiantys rūpintis artimųjų kapais.

Anot V. Grigaičio, nuolatinė kapo priežiūra, ravėjimas, gėlių laistymas kainuoja nuo 60 Lt per mėnesį, o vienkartinis kapo sutvarkymas paberiant specialią skaldelę, apželdinant atsieis nuo 500 Lt.

Tvarko, kad visus metus gerai atrodytų

Bendrovės „Kapas", įsteigtos prieš maždaug metus, savininkas Artur Borm verslo idėją parsivežė iš Vakarų, kur kurį laiką gyveno.

„Po truputį žmonės jau pradeda suprasti, kad paslaugas verta užsakyti. Mes siekiame, kad kapinėse žydėtų gėlės, žaliuotų augalai, tačiau nereikėtų jų laistyti ir ravėti", – DELFI sakė bendrovės, siūlančios kapų tvarkymą savininkas.

Bendrovė klientams siūlo specialias augalų rūšis, kurios reikalauja mažiausiai drėgmės ir priežiūros, ant kapo kloja specialius paklotus, kad neaugtų piktžolės.

„Sutvarkome taip, kad žmonėms iki Vėlinių nereikėtų nei laistyti, nei ravėti. Jei atvažiuosime, palaistysime, paravėsime, tai kainuos nedaug, apie kelias dešimtis litų, bet vėlgi jeigu skaldelę, įvairius paklotus dėsime, kainuos jau virš 1000 Lt", – paklaustas apie kainą aiškino „Kapo" savininkas.

Bendrovės tinklalapyje rašoma, kad kapo priežiūra per mėnesį gali atsieiti nuo 30 Lt.

Jis pripažįsta, kad nuolat prižiūrėti kapą kainuotų brangiai, todėl daugiau žmonių užsisako vienkartinį kapo sutvarkymą taip, kad jis visada gerai atrodytų. Pašnekovas paklausa nesiskundžia ir tikisi, kad ateityje žmonės kapus patikės darbą išmanantiems kapų prižiūrėtojams.