Trečiadienį posėdžiavę Seimo etikos sargai nustatė, kad prieš kelias savaites poilsio į Maltą plenarinio posėdžio metu buvęs išvykęs G. Mikolaitis pažeidė Politikų elgesio kodeksą.

Inicijuojama apkalta

Iš skandalų neišbrendančiam Seimo valdančiosios socialdemokratų frakcijos nariui Gintautui Mikolaičiui opozicinių frakcijų atstovai teigia inicijuosiantys apkaltą. Ketvirtadienį Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas „darbietis“ Manfredas Žymantas žurnalistams teigė, kad šiuo metu su Seimo teisininkais jau yra derinamas apkaltos tekstas G. Mikolaičiui.

Kaip skelbta, G. Mikolaitis visą savaitę, esą pažeisdamas Seimo statutą, ilsėjosi Maltoje, nors Seime buvo užfiksuota, kad jis dalyvauja posėdyje ir net kelis kartus balsavo.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija nustatė, kad G. Mikolaitis prieš kelias savaites vykusiame rytiniame Seimo posėdyje dalyvavo, į Maltą jis išvyko vidurdienį.

Išduota laikina balsavimo kortelė

Pagal Seimo posėdžių sekretoriato pateiktą informaciją, laikinojo balsavimo kortelę, kuria, kaip įtariama, ir buvo imituojamas G. Mikolaičio dalyvavimas posėdyje jam tuo metu jau skrendant lėktuve, paprašė išduoti kitas socialdemokratas Vytautas Saulis.

SEPK narių klausiamas, ar pats prašė sekretoriato išduoti jam laikinojo balsavimo kortelę, G. Mikolaitis atsakė: „Taip“.

Etikos sargai teigė neturį pagrindo netikėti Seimo posėdžių sekretoriato pateikta oficialia informacija, todėl padarė išvadą, kad socialdemokratas melavo.

SEPK pirmininkas Manfredas Žymantas sakė beveik dvi paras praleidęs prie nufilmuotos vaizdo medžiagos, tačiau, anot jo, kol kas taip ir nepavyko išsiaiškinti, kas konkrečiai naudojosi G. Mikolaičio kortele ir tokiu būdu galėjo jį „dengti“.

SEPK nariai pabrėžė būtinybę atskirai aiškintis tokią neįprastai paprastą tvarką, kuomet balsavimo kortelę, kuri iš esmės yra parlamentaro mandatas, gali gauti kitas asmuo.

A.salamakinas: taikomi dvigubi standartai

Socialdemokratas Algimantas Salamakinas piktinosi, jog SEPK taiko dvigubus standartus, t.y. vienus parlamentarus balsavusius už kolegas išteisina, kitus, pasmerkia.

Be to, A. Salamakinas priekaištavo ir SEPK pirmininkui „darbiečiui“ M. Žymantui, kuris esą taip pat G.Mikolaičiui išskridus į Maltą tą pačią dieną nedalyvavo posėdyje.

„Gal jūs, pirmininke, taip pat tuo metu buvote kur Ispanijoje ar meškas medžiojote? (....) Net nejuokinga, kodėl nesvarstome kitų, kurie tuo metu medžiojo meškas, ilsėjosi Turkijoje ar Ispanijoje“, - sakė A. Salamakinas.

Socialliberalė Nijolė Steiblienė piktinosi, kad tokio pobūdžio komisijos posėdžiai ją, kaip Seimo narę, žemina, nes komisija priversta iki smulkmenų aiškintis ir nagrinėti visiems akivaizdžius pažeidimus.

„Mes juk viską suprantam, viskas aišku, bet statuto pažeidimo nėra ir nereikia dėl jo (G. Mikolaičio – DELFI) naktimis nemiegoti. Galime tiesiog pasakyti, kad G. Mikolaitis padarė gėdą Seimui ir perspėti žmones, kad nerinktų tokių“, - piktinosi parlamentarė.

Tačiau ji tuo pačiu teigė palaikanti apkaltos G. Mikolaičiui idėją.

Apie jau rengiamą apkaltos socialdemokratui tekstą yra užsiminęs „darbintis“ SEPK pirmininkas M. Žymantas.

Pasak M. Žymanto, G. Mikolaičiui apkalta būtų inicijuojama dėl Politikų etikos kodekso pažeidimų, dėl parlamentaro melo, kuris pažeidžia duotą priesaiką.

Į dar vieną skandalą įsipainiojęs Seimo narys socialdemokratas Gintautas Mikolaitis bus vėl svarstomas partijoje ir turėtų sulaukti griežtos nuobaudos, ketvirtadienį pareiškė Socialdemokratų partijos vadovas premjeras Gediminas Kirkilas.

Prieš mėnesį G. Mikolaitis glumino Seimą šlitinėdamas po jį apsvaigęs, kaip įtariama - neblaivus. Tąkart G. Mikolaitis atsipirko viešu atsiprašymu bei Seimo etikos sargų pasmerkimu. Pagal Socialdemokratų partijos statutą, griežtesnės nuobaudos nei papeikimas yra narystės partijoje sustabdymas arba pašalinimas iš partijos.