Norėjo padėti rusams

Trečiadienį duodamas parodymus Vilniaus miesto 1-ąjam apylinkės teismui D. Šaluga pradėjo nuo to, kad praėjusių metų pradžioje, likus vos mėnesiui iki savivaldos rinkimų, savivaldybėje jis sutikęs tarybos narę Larisą Dmitrijevą. Ji esą paprašiusi jo pagalbos renkant lėšas LRS rinkimų kampanijai.

“Ji man sako: Dariau, tu bendrauji su verslininkais, gal kas nors norės paaukoti partijai lėšų. Reikėtų apie 100 tūkst. litų“, - pasakojo D. Šaluga, pažadėjęs „paklausinėti žmonių“.

Iš karto po pokalbio su politike, valdininkas savivaldybėje susitiko pažįstamą verslininką Marių Benetį, kuris esą iš karto mielai sutikęs paaukoti LRS visą prašomą sumą.

Vėliau D. Šaluga teismui ilgai pasakojo sudėtingą pinigų politinei partijai rinkimo mechanizmą: M. Benetis esą delsė pervesti pinigus, L. Dmitrijeva ragino paskubėti, jis skambinėjęs bičiuliui, kol galiausiai paprašęs pagalbos dar dviejų pažįstamų verslininkų. Šie pinigus rusams pervedė: vienas 50 tūkst., kitas - 20 tūkst. litų.

Tačiau tai esą turėjusi būti tik „paskola“, kurią grąžinti turėjęs M. Benetis. Pasak D. Šalugos, M. Benetis pinigus jam įteikęs jau po rinkimų, grynaisiais - susitikimų metu įdėjęs į automobilio pirštinių dėtuvę.

Per antrąjį tokį verslininko ir valdininko susitikimą praėjusių metų liepos pabaigoje D. Šaluga buvo sulaikytas.

Pinigai liko D. Šalugai

Trečiadienį teismui įtariamasis pripažino, kad 50 tūkst. litų jis iki šiol neperdavęs LRS, nes esą iki suėmimo to padaryti nespėjęs - buvo išvykęs atostogų, o dabar su LRS atstovais Dmitrijevais jam yra uždraudęs bendrauti teismas.

„Pasitaikius pirmai progai, aš jiems tuos pinigus grąžinsiu“, - tikino D. Šaluga.

Pagal jo versiją, LRS perduoti M. Benečio pinigai iš karto turėtų būti pervesti atgal vienam iš juos „paskolinusių“ verslininkų - pats jis grynųjų iš D. Šalugos imti esą nenorėjęs.

Nukentėjusįjį vadino draugu

Pasakodamas apie savo ryšius su verslininku M. Benečiu, D. Šaluga jį vadino savo draugu bei pripažino ne kartą teikęs jam informaciją apie savivaldybėje priimtus ar planuojamus priimti sprendimus, susijusius su nekilnojamuoju turtu.

D. Šaluga pripažino, kad bičiulis jam yra ne kartą skundęsis dėl savivaldybėje neva vilkinamo jo prašymo parengti detaliuosius planus sklypuose šalia sostinės Pilaitės rajono.

Jis teigė „suvedęs“ M. Benetį su tuomečiu savivaldybės Miesto plėtros departamento vadovu Egidijumi Dedūra bei pasiūlęs užsirašyti į mero Artūro Zuoko gyventojų priėmimą. Verslininkas esą abiem susitikimais liko patenkintas, tačiau vėliau ir vėl domėjosi savo reikalų eiga.

„M. Benečiui informaciją suteikdavau iš draugiškumo. Tai nebuvo kažkokia slapta informacija, jokio kyšio už tai iš jo nereikalavau“, - teismą tikino D. Šaluga.

Paklaustas, kodėl nusprendęs padėti būtent LRS, jis aiškino, kad kitos partijos jo pagalbos neprašiusios. Atsakydamas į savo advokatų klausimus, D. Šaluga informavo teismą neturįs rusų tautybės artimųjų, jo nesieja „asmeninio pobudžio“ ryšiai su L. Dmitrijeva.

DELFI primena, kad D. Šaluga buvo sulaikytas praėjusių metų liepos pabaigoje, kai iš vilniečio verslininko M. Benečio paėmė 50 tūkst. litų. Dar tokios pačios sumos paėmimo fakto prokurorai nėra užfiksavę, tačiau pinigus valdininkui teigia perdavęs byloje nukentėjusiuoju pripažintas verslininkas.

Bylos duomenimis, valdininkas buvo prisižadėjęs tarpininkauti, kad savivaldybėje būtų priimtas pinigus sumokėjusiam asmeniui palankus sprendimas. Neoficialiomis žiniomis, pinigus iš verslininko paėmęs D. Šaluga neskubėjo vykdyti pažado, kad Miesto plėtros departamentas skubiai suderins sklypų detaliuosius planus, kuriuos patvirtinus, būtų atvertas kelias statyboms.

D. Šaluga už 100 tūkstančių litų įtariamas tarpininkavęs dėl šalia sostinės Pilaitės rajono esančio žemės sklypo.

Pagal šiuo metu pareikštus įtarimus dėl tarpininkavimo kyšininkaujant Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę iki trejų metų.