Tai paaiškėjo trečiadienį, kai konservatorių pas ikiteisminio tyrimo teisėją nusprendė apklausti Vilniaus apygardos prokuratūra. DELFI žiniomis, konservatorius su STT bendradarbiavo dar nuo praėjusių metų vasaros, o į pirmąją „pasalą", kurią užfiksavo pareigūnai, pakliuvo buvęs Seimo narys A.Butkevičius.

Dar rugpjūčio 29-ąją A. Butkevičius savo darbo kabinete konservatoriui perdavė 5 tūkst. litų už tai, kad šis balsuotų už „tvarkiečio" Olego Gluchovo skyrimą pirmininku dėl steigiamos komisijos „Vilniaus pramogų parko" sutarties priežiūrai. Šis parkas priklauso „Rubicon group".

Apklausa truko daugiau kaip penkias valandas

Trečiadienį teisme su politiniais oponentais susitikęs ir prieš juos liudijęs V. Urbonavičius svarbias datas ir pinigų sumas buvo susirašęs ne tik ant kairės rankose delno, bet ir ant lapelio, į kuriuos dažnai žvilgčiodavo teismo posėdžio metu.

Daugiau kaip penkias valandas trukusios apklausos metu duotais parodymais ateityje turėtų remtis teismas, kuris ateityje nagrinės sostinės politikų baudžiamąją bylą.

Tai antras kartas, kai „tvarkiečiai" po sulaikymo akis į akį susitiko su korupcijos skandalą sukėlusiu konservatoriumi. Prieš savaitę rengta liudytojų apklausa neįvyko dėl įtariamųjų advokatų kaltės.

Pas ikiteisminio tyrimo teisėją Gediminą Viederį 5 valandas praleidęs V. Urbonavičius papasakojo apie bendradarbiavimą su STT ir galimą korupciją Vilniaus miesto savivaldybėje.

E.Lementauską gina V.Sviderskis ir R.Andrikis

V. Urbonavičiaus apklausos teismo salėje klausėsi ne tik STT agentai ir ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis prokuroras, bet ir penki įtariamųjų advokatai. Jie konservatoriui pažėrė pluoštą klausimų dėl jo bendradarbiavimo su STT.

V. Urbonavičius neturėjo advokato, o E. Lementauską gina jau ne tik garsus advokatas Vytautas Sviderskis, bet ir buvęs Advokatų tarybos pirmininkas Rimas Andrikis. G. Kazakui atstovauja trys advokatai, o A. Butkevičiui – vienas.

„Manau, kad atlikau pilietinę pareigą, parodžiau, kad ir kiti taip gali elgtis, - po apklausos žurnalistams sakė konservatorius. – Teisme prisiekiau, kad sakysiu tik tiesą, todėl mano parodymuose nėra jokių fantazijų ar išsigalvojimų".

V.Urbonavičius savęs nevadina skundiku

„Žmogus, kuris praneša apie nusikaltimą, negali būti skundiku", - konservatorius aiškino, kad „tvarkiečiai" per apklausą jį bandė paveikti, tačiau šis esą nepalūžo.

Paklaustas, kodėl visgi svarbias datas ir pinigų sumas jis užsirašė ant rankos delno, konservatorius sutriko: „Delnus galėčiau parodyti, bet nerodysiu, o iš tikrųjų aš buvau užsirašęs ir tebeturiu lape viską. Ne, ne viską, o tai, kad man būtų lengviau atsiminti tam tikrus momentus. Nes apklausa vyko ne pagal taip, kaip įvykiai klostėsi, o pagal kiekvieną įtariamąjį atskirai".

V. Urbonavičius teigė iš įtariamųjų „tvarkiečių" apklausos metu išgirdęs įžeidžiančių replikų. Tiesa, jos baigėsi, kai konservatorius ėmė pasakoti apie įvykius, kuriais STT domėjosi dar nuo praėjusios vasaros.

Visą šį laiką konservatorius informaciją apie „tvarkiečių" veiklą perduodavo pareigūnams, be to, DELFI žiniomis, buvo klausomasi politikų pokalbių darbo kabinetuose.

E.Lementauskas vėl kaltino susidorojimu

„Tai yra bandymas susidoroti su politiniu oponentu", - išvedamas iš teismo salės sakė E. Lementauskas.

Kur kas geriau nusiteikęs buvo buvęs Seimo narys A. Butkevičius.

„Labai linksma buvo – V. Urbonavičius arba sakė „nežinau", arba „neatsimenu", - sakė A. Butkevičius. – Ar galite patikėti, kad aš duočiau kyšį konservatoriui? Jis teigia, kad aš O. Gluchovą protegavau vienoje komisijoje. Tai gryniausia nesąmonė ir kvailystė, kurią konservatoriai padarė prieš rinkimus".

Atvežė iš Lukiškių

E. Lementauską ir G. Kazaką pas ikiteisminio tyrimo teisėją iš Lukiškių kalėjimo buvo atgabenti kaukėtų STT pareigūnų. Skirtingai nei skiriant suėmimą, atsistatydinimo pareiškimą parašęs nušalintojo prezidento Rolando Pakso bendražygis E. Lementauskas nepuolė kaltinti Vyriausybės susidorojimu.

„Nesijaučiu kaltas", - vedamas į teismą tepasakė partijos „Tvarka ir teisingumas" vienas lyderių. G. Kazakas, kaip ir anksčiau, į žurnalistų klausimus neatsakinėjo.

A. Butkevičius į teismo posėdį atvyko savo visureigiu.

Tarybos narius nuspręsta apklausti pas ikiteisminio tyrimo teisėją, nes baiminamasi, kad ateityje jie gali pakeisti parodymus. Nagrinėjant kyšininkavimo bylą teisme turėtų būti remiamasi trečiadienį jų duotais parodymais.

Kitą savaitę ikiteisminio tyrimo teisėjas turėtų nuspręsti, ar pratęsti „tvarkiečių" suėmimą. Kuriam laikui bus prašoma jiems skirti kardomąjį kalinimą, prokurorai dar nenusprendė.

Gyvenimą praskaidrino kyšiais

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį paskelbė, kad G. Kazakas konservatoriui per du kartus yra sumokėjęs 60 tūkst. litų kyšių už tai, kad šis pereitų į nepriklausomą G. Kazako frakciją bei įkalbėtų Privatizavimo komisijos narę Birutę Galinienę balsuoti už Subačiaus ligoninę įsigijusiai bendrovei palankų sprendimą dėl delspinigių nemokėjimo.

V. Urbonavičiui ne kartą buvo žadamas ir 150 tūkst. litų kyšis bei vicemero postas.

Vilniaus apygardos prokuratūra įtaria, kad G. Kazakas kreipėsi į V. Urbonavičių ir prašė tarpininkauti, kad sostinės savivaldybės tarybos Privatizavimo komisijos narė Vilniaus miesto tarybos Konservatorių frakcijos narė Birutė Galinienė komisijos posėdyje balsuotų už bendrovei „Corpomanagement" palankų sprendimą atleidžiant nuo dviejų milijonų litų delspinigių mokėjimo.

Įtariama, kad G. Kazakas su konservatoriumi vedė derybas, o sausio 16-ąją V.Urbonavičiui sumokėjo 10 tūkst. litų už tai, kad šis paveiktų privatizavimo komisijos narę B. Galinienę. Konservatorius ją turėjo įtikinti, kad ši turi balsuoti už verslininkams palankų sprendimą – atleisti juos nuo delspinigių mokėjimo.

Pinigus G. Kazakas konservatoriui sumokėjo tik tada, kai Privatizavimo komisijos narė jau buvo balsavusi už Subačiaus ligoninę įsigijusiems verslininkams palankų sprendimą.

Kyšiai, kyšiai, kyšiai...

G. Kazakas per V. Urbonavičių privatizavimo komisijos narę bandė paveikti ir dėl sprendimo, susijusio su „Rubicon group" valdoma bendrove „Lazdynų būstas" priėmimo. Už palankų sprendimą konservatoriui buvo pažadėtas 10 tūkst. litų kyšis, tačiau greičiausiai jis nebuvo sumokėtas.

Partijos „Tvarka ir teisingumas" narys G. Kazakas V. Urbonavičiui balandžio 22-iąją viename butų Kalvarijų gatvėje yra davęs 50 tūkst. litų už tai, kad šis pereitų į G. Kazako kuriamą nepriklausomą frakciją. Be to, konservatoriui buvo siūlomas ir vicemero postas ir 150 tūkst. Lt kyšis.

G. Kazakas įtariamas V. Urbonavičiui kyšį siūlęs tris kartus. Su juo tarybos narys derybas pradėjo dar praėjusių metų rugsėjo pabaigoje.

E.Lementauskas siūlė pinigus už paramą

E. Lementauskas įtariamas bandęs papirkti sostinės tarybos narį V. Urbonavičių. Praėjusių metų lapkritį ir gruodį tuometinis Vilniaus vicemeras prie Seimo esančioje kavinėje „LivLounge" mažiausiai keturis kartus buvo susitikęs su konservatoriumi ir šio prašė politinės paramos bei siūlė kyšį.

E. Lementauskas baiminosi, kad tarybos posėdyje merui Juozui Imbrasui bus surengta interpeliacija, todėl susitikęs su V. Urbonavičiumi prašė nebalsuoti už nepasitikėjimą. Už tai partijos „Tvarka ir teisingumas" vienas lyderių konservatoriui pažadėjo 140 tūkst. litų. Jeigu V. Urbonavičiaus balsas būtų naudingas, vicemeras vėliau žadėjo duoti dar tiek pat.

E. Lementauskas su V. Urbonavičiumi susitiko dar keletą kartų ir vicemero kabinete. Už "politinę paramą" bei palaikymą sprendžiant įvairius klausimus tarybos posėdžiuose konservatoriui buvo siūlomos įvairios sumos, kurios kol kas viešai nėra skelbiamos. Tiesa, prokurorai įtarimus buvusiam vicemerui pareiškė tik dėl keturių susitikimų.

A.Butkevičius nori vadovauti komitetui

Dėl papirkimo prokurorai taip pat įtarimus yra pareiškę Vilniaus miesto savivaldybės nariui, Sveikatos ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininkui A. Butkevičiui. Jo pavardė minima tik viename epizode – dėl V. Urbonavičiaus papirkimo balsuojant už O. Gluchovo kandidatūrą.

A.Butkevičiui skirta švelni kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, be to, teismo nutartimi jis iki liepos 25-osios yra nušalintas nuo Sveikatos ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininko pareigų. Tiesa, su šia teismo nutartimi buvęs Seimo narys nesutiko ir ją apskundė Vilniaus apygardos teismui.

Trečiadienį popiet ją išnagrinėjusi teisėja Leonarda Gurevičienė sprendimą, ar pagrįstai „tvarkietis" nušalintas nuo pareigų, žada paskelbti ketvirtadienį ryte.