Antradienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas iš esmės pradėjo nagrinėti bylą, kurioje asociacija "Kazokiškių bendruomenė" skundžia sprendimus, kurių pagrindu buvo nuspręsta įkurti sąvartyną Kazokiškių gyvenvietėje. Teismo prašoma pripažinti, kad neteisėtai ir nepagrįstai 2002 metais buvo patvirtintas detalusis planas, išduotas statybos leidimas ir priimti kiti susiję dokumentai. Bendruomenės atstovai taip pat tikina, kad aplink sąvartyną numatyta 500 metrų sanitarinės apsaugos zona yra pernelyg maža.

Vilniaus apygardos administracinis teismas gyventojų skundą pernai atmetė, nustatęs, kad 2002 metų birželį Aplinkos ministerijos priimtas sprendimas dėl Kazokiškių sąvartyno buvo apskųstas praleidus įstatyme numatytą terminą.

Kazokiškių bendruomenei atstovaujanti advokatė Ramunė Dulevičienė teigia, kad apeliacinės instancijos teisėjų kolegija terminą turėtų atnaujinti, nes gyventojai paprasčiausiai neturėjo galimybės sprendimo tinkamai apskųsti. Advokatės teigimu, jos argumentus pagrindžia ir Orhuso konvencijos, kuri įtvirtina visuomenės teisę dalyvauti priimant sprendimus ir kreiptis į teismus aplinkosaugos klausimais, priežiūrą atliekančio Jungtinių Tautų komiteto išvados.

"Nagrinėjant bylą, kreipėmės į Orhuso atitikties priežiūros komitetą. Ženevoje įvyko keli posėdžiai, ir mums pavyko įrodyti, kad nei tvirtinant detalųjį planą, nei atliekant poveikio aplinkai vertinimą nebuvo sudarytos tinkamos, savalaikės ir veiksmingos sąlygos visuomenei dalyvauti priimant sprendimus", - Eltai antradienį sakė R. Dulevičienė.

Teisme ji aiškino, kad dėl netinkamo informavimo gyventojai negalėjo deramai ginti savo pažeistų teisių per itin trumpą laiką, kuris reglamentuojamas įstatymais.

Kitas gyventojų atstovas - advokatas Alvydas Gineitis - teisme įrodinėjo, kad sprendimus, kurių pagrindu buvo pastatytas sąvartynas, reikia naikinti ir dėl to, kad aplink sąvartyną įrengta per siaura sanitarinės apsaugos zona. Advokato teigimu, tą savo išvadoje 2005 metais patvirtino ir Sveikatos apsaugos ministerija.

Aplinkos ministerijos ir Elektrėnų savivaldybės atstovai savo ruožtu teigė, kad teismui pateiktas Jungtinių Tautų Orhuso konvencijos priežiūros komiteto išvadų vertimas iš anglų kalbos yra ne visiškai tikslus, be to, ši institucija sprendimą galėjo priimti neturėdama išsamios informacijos apie buvusią situaciją Lietuvoje. Kazokiškių sąvartyną eksploatuojančios bendrovės VAATC ("Vilniaus apskrities aplinkos tvarkymo centras") vadovo Jurijaus Valiūno teigimu, 500 metrų sanitarinė apsaugos zona yra maksimali - didesnės tikrai nėra Lietuvoje, tokių jis nematęs ir užsienio valstybėse.

Teismas sprendimą paskelbs vėliau šį mėnesį.

Kazokiškių bendruomenė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui yra pateikusi dar vieną skundą, kuriame ginčijamas Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimas, suteikiantis teisę eksploatuoti vieną iš sąvartyno sekcijų. Šios bylos nagrinėjimo data dar nepaskirta.

ELTA primena, kad Kazokiškių sąvartynas buvo atidarytas pernai lapkričio 23-iąją. Į jo statybas ir įrangą investuota beveik 28 mln. litų. Planuojama, kad į Kazokiškių sąvartyną iki 2023 metų iš Vilniaus apskrities bus suvežta maždaug milijonas tonų atliekų.