Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė DELFI antradienį patvirtino, kad šalies vadovas jau yra gavęs iš premjero A. Monkevičiaus kandidatūros teikimą. Tiesa, atstovė spaudai nekomentavo, kada šis teikimas buvo perduotas. DELFI žiniomis, premjeras teikimą prezidentui perdavė pirmadienio vakarą.

Toks G. Kirkilo sprendimas pasirenkant socialliberalo A. Monkevičiaus kandidatūrą sukėlė kai kurių LSDP vadovybės narių pasipiktinimą, nes dar balandį vykusiame bendrame LSDP prezidiumo ir LSDP frakcijos Seime posėdyje buvo nuspręsta, kad švietimo ir mokslo ministro postą turėtų perimti socialdemokratų deleguotas kandidatas.

Didesnioji dalis tąkart posėdyje šią poziciją palaikiusiųjų socialdemokratų pabrėžė, kad švietimo ir mokslo ministro posto perleidimas kitai partijai reikštų savo parlaimėjimo ir nesėkmių patvirtinimą, tokiu būdu pripažįstant, kad socialdemokratai, kurių deleguota ministrė Roma Žakaitienė pati pasitraukė iš posto, nesusitvarkė su problemomis švietimo srityje.

Balandį vykusiame LSDP prezidiumo posėdyje kai kurių neigiamai vertinta ir konkrečiai A. Monkevičiaus kandidatūra.

G. Kirkilo pasirinkimas prieštarauja partijos pozicijai

LSDP pirmininko pavaduotoja Seimo narė Birutė Vėsaitė teigė, kad šio balandį priimto LSDP sprendimo niekas nepakeitė, todėl nėra aišku, kokiais motyvais remdamasis premjeras G. Kirkilas pateikė būtent A. Monkevičiaus kandidatūrą.

„Šiaip dėl pačios A. Monkevičiaus kandidatūros - tikrai ją būtų galima svarstyti, bet reikėjo nepatingėti dar kartą svarstyti ir mūsų partijos poziciją. Partijos prezidiumas tam ir yra , kad būtų vykdomi jo sprendimai arba jie būtų keičiami to paties prezidiumo sprendimu“, - DELFI antradienį sakė B. Vėsaitė.

LSDP vicepirmininkas Vytenis Andriukaitis taip pat teigė, jog prieš apsispręsdamas pateikti A. Monkevičiaus kandidatūrą premjeras ir LSDP vadovas G. Kirkilas turėjo sušaukti partijos prezidiumo posėdį, kuriame būtų svarstoma partijos pozicija.

„LSDP prezidiumas buvo priėmęs sprendimą ir tas sprendimas yra nepakeistas, nebuvo kito LSDP prezidiumo posėdžio, kuriame būtų kokia nors kita pozicija persvarstyta. LSDP prezidiume buvo nuspręsta, kad švietimo ir mokslo ministro postas priklauso socialdemokratams ir tik socialdemokratai gali deleguoti vieną ar kitą kandidatą“, -teigė V. Andriukaitis.

Vadinamoji koalicinė derybų grupė, į kurią įeina ir socialdemokratų atstovai frakcijos Seime seniūnė Irena Šiaulienė, parlamentaras Zigmantas Balčytis, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, pasak V. Andriukaičio, taip pat nežino, kad toks socialliberalo kandidatūros teikimas būtų aptartas.

„Manau, kad tai yra sprendimas, kuris nesuderintas su LSDP prezidiumu ir LSDP taryba. Aš vertinu, kad tai yra vienasmenis G., Kirkilo apsisprendimas ir jo motyvus sunku būtų suprasti, reikia juos žinoti. Nekreipti dėmesio į kolektyvinę nuomonę negalima, partijoje negaliu taip būti. Negali būti taip, kad vienasmenis sprendimas yra aukštesnis už kolegialų“, - teigė V. Andriukaitis.

Pasak jo, šis klausimas neabejotinai bus keliamas LSDP prezidiume, vyksiančiame kitą pirmadienį.

G. Kirkilas antradienį išvyko vizito į Kazachstaną, DELFI su juo susisiekti nepavyko.

I. Šiaulienė: gal bus grįžta prie ministro kandidatūros klausimo

LSDP pirmininko pavaduotoja frakcijos Seime seniūnė I.Šiaulienė teigė, jog A. Monkevičiaus kandidatūra pasirinkta vykdant susitarimą su socialliberalais, po to, kai Seime kelis kartus buvo atmestos socialliberalų teiktos kandidatūros į Seimo pirmininko pavaduotojo postą.

Be to, anot I. Šiaulienės, buvo atsižvelgta ir į atliktas kai kurių visuomenės grupių (studentų, mokytojų) apklausas, prezidento poziciją.

„G.Kirkilas tiesiog dar sykį nepakalbėjo su prezidiumo nariais. (...) Aš manyčiau, gal turėjo grįžti premjeras į prezidiumą, bet jis neturėjo kitos išeities. Galų gale dekretas dėl ministro skyrimo dar nėra pasirašytas, pirmadienį bus partijos prezidiumo posėdis ir gal bus dar grįžta prie to klausimo“, - DELFI antradienį sakė I. Šiaulienė.

Socialdemokratas Seimo narys Bronius Bradauskas svarstė premjero sprendimo dėl kandidato į švietimo ir mokslo ministro postą pasirinkimo motyvų nežinąs, tačiau svarstė, kad tai galėjo nulemti ir kai kurių kalbintų socialdemokratų nenoras imtis šių pareigų.

„Kiek žinau niekas iš mūsų socialdemokratų nenori (užimti švietimo ir mokslo ministro posto – DELFI). Kiek žinau, Justinas Karosas buvo kalbintas, bet jis nesutiko ir kiti nelabai veržėsi, o tas, kas labai veržėsi, gal ir ne visada galėtų šiuo metu vadovauti tai ministerijai, nes ten problemos labai didelės. Gal dėl to partijos pirmininkas ir vadovybė nusprendė atiduoti tą postą socialliberalams“, - svarstė B. Bradauskas.

Pedagogo išsilavinimą turintis A. Monkevičius 2000–2004 m. jau dirbo švietimo ir mokslo ministru vienuoliktojoje ir dvyliktojoje Vyriausybėse.

DELFI primena, kad švietimo ir mokslo ministro postas liko laisvas balandį apie atsistatydinimą pareiškus Romai Žakaitienei. Prezidentas Valdas Adamkus jai pavedė pareigas eiti laikinai.