Savo ruožtu V. Uspaskichas, skųsdamasis, kad žiniasklaida ignoruoja šią politinę jėgą arba pateikia apie ją neigiamą informaciją, posėdyje pasiūlė kolegoms atrasti naują kovos frontą – interneto portalų komentarus. Pagal pirmininko sumanymą, „darbiečiai" turėtų ne tik aktyviau čia reikštis, bet ir visą laiką prisistatyti tuo pačiu vardu, kad vadovybė galėtų juos kontroliuoti.

„Įkaitų drama" užtruko keliolika minučių

Į posėdį Kėdainiuose, pramogų centre „Vikonda", susirinko per šimtą DP tarybos narių iš maždaug 130, taip pat – ir skyrių administratoriai.

„Darbiečiai" nusprendė, kad nori diskutuoti nedalyvaujant žurnalistams, todėl jiems buvo leista išklausyti tik V. Uspaskicho kalbą. Po jos žiniasklaidos atstovai buvo palydėti į kitą patalpą. Kartu atėjusi viena DP narė paprašė kolegos pabūti su žurnalistais, kad jiems nekiltų noras grįžti.

Netrukus atėjusios kelios „Vikondos" darbuotojos pranešė, esą „Viktoras liepė" patalpą užrakinti. Žurnalistams net nespėjus užprotestuoti durys iš tiesų buvo užrakintos.

Savotiškais įkaitais tapę žurnalistai pradėjo diskutuoti, kad nieko panašaus nėra buvę kitų partijų renginiuose, juokauti, esą taip su jais nesielgė net Henytė – Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetu vadinamas Henrikas Daktaras.

Kartu buvęs „darbietis" į tai replikavo, esą žurnalistų niekas prievarta neužrakino, jie neva buvo iš anksto įspėti. Galiausiai pasiūlyta norintiems keliauti iš patalpos.

Tik po keliolika minučių užtrukusių diskusijų ir derybų durys buvo atrakintos, o žurnalistai atsiprašyti dėl kilusio nesusipratimo. Anot V. Uspaskicho, įvyko nesusikalbėjimas – jis esą prašė užrakinti tik tarnybines patalpas.

Darbo partijos pirmininkas asmeniškai atsiprašė į partijos tarybos posėdį atvykusių žurnalistų už šį nesusipratimą, padaręs pertrauką tarybos posėdyje.

Panoro kontroliuoti komentuojančius „darbiečius"

Posėdį pradėjęs V. Uspaskichas nepraleido progos paauklėti partijos kolegas. Visų pirma jis paprašė kruopščiai suregistruoti visus dalyvius, kad galėtų patikrinti, kas dalyvavo posėdyje sekmadienį, kas – ankstesniuose posėdžiuose.

Pasak DP lyderio, „turime pripažinti, kad kažkiek iš (ankstesnėje rinkimų programoje – DELFI) keltų uždavinių mums pavyko įgyvendinti", todėl privaloma apie tai informuoti žmones. Jis siūlė tarybos nariams ne tik „eiti tiesiai pas žmones su savo žinia ir tiesa", bet ir naudotis modernių technologijų teikiamomis galimybėmis.

„Turime maksimaliai išnaudoti interneto portalus, kol šiandien yra galimybė. Gal nerašyti (pranešimų spaudai – DELFI), nes ne viską apie mus deda. bet pakomentuoti tai tikrai galima, - aiškino „darbiečių" lyderis. – Galime skaityti, rašyti komentarus, dalyvauti diskusijose, reikšti savo nuomonę".

V. Uspaskichas pasiūlė skyrių vadovams suteikti partijos nariams vardus, kuriais jie prisistatytų komentaruose prie straipsnių. Tai būtų galima „kontroliuoti, kaip vyksta procesas".

„Mes dabar vangiai dalyvaujame šitame procese, juolab kad DP yra parlamentinė partija, - kalbėjo pirmininkas. – Mūsų partijos sprendimai irgi veikia šalies gyvenimą. Skyrių pirmininkai, tikiuosi jūsų sąmoningumo. Prabėgęs per portalus, o tai darau kiekvieną dieną, negaliu pastebėti jūsų pasisakymų. O kai ką galiu atspėti iš išsireiškimų".

Vienas iš tikslų – geri santykiai su kaimynais Rytuose

V. Uspaskichas eilinį kartą paragino kolegas išnaudoti visas leistinas priemones „kovai už savo būvį", jog „neleistų, kad mus žemintų".

„Tik prašymais ir maldavimais nesugebėsime nugalėti savo oponentų. Aš – prieš tokį nuolankumą, kai pradeda valytis batus į mūsų mundurą. Aš – už nuolankumą kompromisams, ypač kai jie naudingi valstybei ir jos žmonėms", - aiškino DP lyderis.

Pasak jo, dėl situacijos, kurioje partija atsidūrė šiandien, kalti ir patys „darbiečiai". „Leidomės palaužiami per pirmuosius išpuolius prieš mūsų idėjas ir tikslus. Tik tada pradėjome veikti. Klausimas – kodėl? Ar eidami tikėjomės, kad mūsų niekas nepuls, nebandys apgauti, pasinaudoti, glostys?

Šiandien džiaugiuosi, galėdamas sakyti, kad, priešingai nei prieš ketverius metus, mes visi kartu pažinome tikrąją politikos kainą, pažinome intrigantus, išmokome atskirti tikruosius sprendimų motyvus, jų užsakovus. Mes sustiprėjome, išsigryninome, atsikratėme išdavikų. Gal jie vieną dieną apsunkins kitų partijų gyvenimą".

V. Uspaskicho teigimu, toliau įgyvendintant partijos tikslus prireiks „ne tik išminties, proto, gerų idėjų, bet ir drąsos".

Sėkmingai pasirodžius Seimo rinkimuose „darbiečių" lyderis pažadėjo „patikimą ir stabilią energetinę sistemą", pigesnę nei planuojama energiją. Esą reikia stiprinti vidurinę visuomenės klasę, remti smulkų ir vidutinį verslą, užtikrinti gerus santykius kaimynais.

„Kodėl mūsų valdžia stumia tik į vieną pusę? Mes – europietiški, priklausome ES, NATO, džiaugiuosi tuo, bet jokiu būdu negalime savo kaimynams rodyti špygos. Tai nenaudinga, - tvirtino V. Uspaskichas. – Turime kurti gerus santykius. Saugesnė valstybė yra ta, kuri palaiko gerus santykius su kaimynais. Jei esame nepatenkinti kažkokia šalis, negalime jos izoliuoti. Tik per dialogą galima eksportuoti demokratiją".

V. Uspaskichas vienmandatėje apygardoje nekandidatuos

Sekmadienį posėdyje, be kita ko, beveik baigta tvirtinti DP kandidatų vienmandatėse apygardose sąrašą. Galutinai jis turėtų būti patvirtintas gegužės 24 d. vyksiančiame partijos suvažiavime.

Anot V. Uspaskicho, „darbiečiai" kandidatus kels visose 71 apygardoje. Pats DP vadovas žurnalistams sakė jokioje vienmandatėje apygardoje nekandidatuosiantis, nors kolegos siūlė jam dalyvauti rinkimuose Kėdainių, Plungės-Rietavo, Dzūkijos apygardose, tačiau kandidatų sąraše greičiausiai bus įrašytas pirmu numeriu.

V. Uspaskichas vylėsi, kad rinkimuose pavyks iškovoti 25 mandatus. Pastaruosiuose rinkimuose 2004 m. rudenį DP iškovojo 39 vietas, jos kandidatų sąrašas buvo pažymėtas 28,44 proc. galiojančių biuletenių.

Vėliau DP frakcija Seime gerokai nukraujavo – dalis narių perėjo pas socdemus, dalis – į Pilietinės demokratinės partiją. Šiuo metu „darbiečiams" parlamente atstovauja 23 žmonės. DP interneto puslapyje skelbiama, kad jai priklauso maždaug 13,5 tūkst. narių.