Centrinio pašto patalpose įsikūrusios ir minėtais vokais prekiaujančios Jono Jarmalavičiaus individualios įmonės pardavėja DELFI aiškino, kad 1,5 Lt kainuojančiais vokais prekiaujama jau seniai. Politikai, homoseksualai ar kai kurios institucijos susilaukia kritikos, kaltinimų ir pašaipų. Tuo tarpu Anapilin išėję menininkai Jurga Ivanauskaitė, Vytautas Kernagis, apie „vokelius“ prabilusi Dalia Budrevičienė ir keletas kitų vaizduojami teigiamai. Vokų autorius – grafikas Antanas Rimantas Šakalys.

Bene „įspūdingiausiai“ atrodo vokas, pavadintas „Pasmerkimas ir panieka tautos išdavikams“. Ant jo nugarėlės – lytiškai santykiaujančių vyrų iliustracija. Po ja europarlamentarai Arūnas Degutis, Eugenijus Gentvilas, Jolanta Dičkutė, Ona Juknevičienė, Justas Vincas Paleckis, Aloyzas Sakalas ir Margarita Starkevičiūtė vadinami „Lietuvos homofilais, siekiančiais skatinti gėjų ir lesbiečių veiklą“. Jie esą balsavo už seksualinių anomalijų veiklos įteisinimą. Parlamentarai įvardijami išdavikais, užimančiais teroristine veikla, kertančia valstybės egzistavimo pagrindus. Beje, ant voko įvelta ir klaida – kartu su kitais kaltinamas ir jau miręs europarlamentaras Rolandas Pavilionis.

„Pensininkų genocido“ ministrė V. Blinkevičiūtė finansuoja gėjų „Vaivorykštės dienų“ renginius. Kalbama, kad ir „Brazausko fondas“ skyrė 50 tūkstančių litų atidarant gėjų „Neo Mens Factory“ restoraną“, - rašoma ant voko.

Čia pat priduriama, kad kuriami įvairūs centrai – „Lietuvos gėjų lyga“, „Socialinių tyrimų centras“, UAB „Gaumina“, VšĮ „Europos sociologijos, teisės ir ekonomikos projektai“, „Lygių galimybių plėtros centras“, kuriems esą skiriamos milžiniškos lėšos.

Kituose vokuose kliūva ir politikams, ir visuomeninėms organizacijoms. A. Paulauskas kaltinamas dėl koloboravimo sovietams teisinimo. Ant kito voko užsipuolamas A. Brazauzkas – po jo šaržu rašoma, kad politikas dar turės prieš teismą ir tautą bei atsakyti „už Maišiagalos sutartį, nesibaigiančias Baltijos jūros dalybas, meilužei dovanotą „Draugystės“ viešbutį ir blokados metu visoje Lietuvoje vykdytas savo namų statybas bei „Alitos“ privatizavimą“. Vokas pavadintas „Komunistinės A. Brazausko eros pabaiga“.

K. Prunskienė, kuri ant voko vadinama „Šatrija“, kaltinama pradėjusi „biznį“ rinkdama lėšas Sąjūdžiui Vokietijoje ir Švedijoje, per Sausio 13-osios įvykius lėkusi į Maskvą ir prašiusi Michailą Gorbačiovą įvesti prezidentinį valdymą. Paskutiniu metu ši esą „visai suvaikėjo“ ir nebevaldo savo meilės emocijų Rusijai, kovoja už jos ūkinį suklestėjimą“. Judėjimas „Santara-Šviesa vadinamas „liberaliniu-sovietiniu-amerikonišku kūdikėliu, priimtu panašių „visuomeninių“ draugijėlių Sorošo tvartelyje“. „Jo tikslas – patiklų ir naivų lietuvišką jaunimą įtraukti į savo šeimą, nepripažįstančią nei Tėvynės, nei tautos, nei etninės kultūros, nei tautinės dailės istorijos“, - rašoma ant voko.

Kitame voke kliūva lenkams – rašoma, kad prieš 80 metų, 1920 m. spalio 9 d., sulaužiusi Suvalkų sutartį, Lenkijos kariuomenė okupavo Rytų Lietuvą, ją nusiaubė, o į išžudytų lietuvių vietas atkėlė tūkstančius kolonistų iš Lenkijos. Kitame voke Izraelis įvardijamas kaip nesantaikos židinys visame regione. Čia rašoma, kad „JAV, užuot pažabojusi Izraelio terorą, ėmėsi žydų primesto karo kone su visu islamo pasauliu, o Izraelį dar dosniai skatinti finansiškai“.

H.Mickevičius: saviraiškos laisvė turi ribas

„Žmonės tiesiog naudojasi saviraiškos laisve. Demokratijoje saviraiškos laisvė gali būti ir šokiruojanti, daugumai nepriimtina. Didelės problemos, kad žmonės naudojasi šia teise ir skleidžia informaciją, kuria tiki, ar išreiškia nuomonę, aš nematau“, - DELFI sakė Žmogaus teisių stebėjimo instituto (ŽTSI) direktorius Henrikas Mickevičius.

Tačiau, pasak jo, reikia žiūrėti, ar ši saviraiškos laisvė neperžengia ribų. Saviraiškos laisvės ribojimo galimybė numatyta įstatymais – pavyzdžiui, numatyta baudžiamoji atsakomybė už rasinės, antisemitinės ar kitokios neapykantos kurstymą.

H. Mickevičiaus teigimu, kiekvieną voką reikia vertinti atskirai ir žiūrėti, ar jo turinys kertasi su įstatymais, ar ne. Jam kyla abejonių, ar įstatymas neperžengiamas teroristine veikla apkaltinant europarlamentarus. Tai, pasak specialisto, teisiniu požiūriu gali sukelti klausimų - prokuratūra galėtų pasidomėti ir surasti pagrindą ikiteisminiam tyrimui pradėti.

H. Mickevičius primena, kad bet kuris ant voko pakliuvęs žmogus šioje situacijoje civiline tvarka gali kreiptis į teismą ir reikalauti, kad būtų paneigti paskleisti žodžiai bei atlyginta moralinė žala. Didelių klaustukų žmogaus teisių specialistui kelia ir žydų kaltinimas tarptautinio terorizmo skatinimu.

„Tačiau visumoje demokratiniu požiūriu, sakyčiau, tai yra normalus reiškinys – kad žmonės ir tokia forma reiškia mintis, nuomones“, - reziumavo ŽTSI vadovas.

„Lietuvos paštas“ netoleruos

„Lietuvos pašto“ Komunikacijos skyriaus viršininkė Jurgita Čepulytė DELFI aiškino, kad nors šią produkciją parduoda ne bendrovė „Lietuvos paštas“ ir ne bendrovės darbuotojos, o patalpas nuomojanti J. Jarmalavičiaus individuali įmonė, šis faktas kelia pagrįstą bendrovės susirūpinimą.

„Todėl bendrovė ketina kreiptis į atitinkamas institucijas, kad būtų išsiaiškinta, ar „Lietuvos pašto“ patalpų nuomotojo veikla pažeidžia Lietuvos Respublikoje galiojančius įstatymus. Tokiu atveju „Lietuvos paštas“ to tikrai netoleruos ir imsis priemonių, kad šiai veiklai būtų užkirstas kelias“, - tikino J. Čepulytė.