Iki daugumos trapiai koalicijai trūksta 7 balsų. Laikinai iš koalicijos pasitraukusius 6 socialdemokratų frakcijos narius veikiau galima pavadinti atskalūnais, nes šie nepriklauso nei daugumai, nei opozicijai.

Susidariusi bevaldystė džiugina opoziciją: konservatorius, liberalcentristus ir Liberalų sąjūdį. Tačiau pasinaudoti esama padėtimi jie kol kas neskuba. Opozicijai priklauso 23 sostinės politikai, bet jų pastangos nuversti J.Imbrasą ir suburti naują valdžią bevaisės. Per dvi savaites konservatoriai tesugebėjo parengti prašymą merui sušaukti neeilinį tarybos posėdį ir šį raštą paleido savivaldybės koridoriais.

Šiandien ant prašymo puikuojasi vos 13 tarybos narių parašai. Iš opozicijos rašto nepasirašė du liberalai: Algirdas Gricius bei Vidmantas Martikonis, ir dalis liberalcentristų su seniūnu Algimantu Vakarinu priešakyje. Pastarieji įsitikinę, kad skubėti nėra kur. Naujos daugumos net gairių nėra, todėl šaukti neeilinį posėdį nėra prasmės.

„O ką ten veiksime?“ – retoriškai klausė A.Vakarinas. Prašymo iniciatorius konservatorių seniūnas Raimundas Alekna taip pat pritarė kolegai.

Socialdemokratai lūkuriuoja

Prašymo nepasirašė nė vienas socialdemokratų frakcijos narys. Pastarieji šiuo metu užsiėmę derybomis, kurių tikslas – žūtbūt susiderėti dėl socialdemokratų mero. Kol kas visos derybos baigiasi tik pasikeitus nuomonėmis, jokia reali nauja dauguma neformuojama.

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Romas Adomavičius tikino, kad esamomis aplinkybėmis geriausia laukti. Esą kai konservatoriai, taip pat užsibrėžę mero kėdėje matyti saviškį, supras negalį suburti naujos valdžios, išauš socialdemokratų valanda. Kada ji bus, R.Adomavičius neprognozuoja.

Socialdemokratai net nežino, kada bus šaukiamas socialdemokratų Vilniaus skyriaus tarybos posėdis, kuriame turėtų paaiškėti, ar frakcija liks dabartinėje koalicijoje, ar burs naują daugumą. Šiuo metu frakcija dalyvavimą daugumoje laikinai sustabdžiusi.

Laukia pilkojo kardinolo

Miestui realiai vadovauja mažumos meras J.Imbrasas, talkinamas vienintelio vicemero, lenkų rinkimų akcijos nario Artur Liudkovski. Tačiau valdančioji mažuma taip pat neskuba stiprinti savo gretų ir siūlyti naujo kandidato į laisvą „Tvarkos ir teisingumo“ partijai priklausiančią Vilniaus vicemero vietą.

J.Imbrasas atviravo, jog koalicija laukia areštinėje už kyšio siūlymą atsidūrusiems dviem koalicijos nariams – Evaldui Lementauskui ir Gintarui Kazakui – palankaus teismo sprendimo. E.Lementauskas prašo teismo paleisti jį į laisvę ir skirti švelnesnę kardomąją priemonę. Sprendimas turėtų paaiškėti kitą savaitę.

Savivaldybės užkulisiuose kalbama, kad kol areštinėje laikomas pilkuoju savivaldybės kardinolu vadinamas E.Lementauskas, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija yra bejėgė. Šis politikas į savo rankas buvo perėmęs miesto valdžią ir net įgudęs sprendimus priimti be mero žinios.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Socialinio teisingumo pinklės

Gausioms šeimoms labdara – ne išeitis

Europarlamentarai gyvens sočiau