Tarnybos vyriausioji specialistė Rita Vitanauskienė tvirtino, kad po kratų savivaldybėje buvo parašiusi trumpą pranešimą apie tris į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) gniaužtus patekusius savivaldybės politikus ir ją paskelbusi ne tik savivaldybės tinklalapio naujienų skyriuje, bet ir išsiuntinėjusi visoms žiniasklaidos priemonėms.

Darbuotoja nustebo, kad jos rašytas pranešimas kitą rytą iš savivaldybės tinklalapio buvo ištrintas.

„Kitą dieną neradau tos žinutės tinklalapyje. Tikrai. Žinutes tvarko mūsų vadinamieji vienetukai – informatikų komanda, bet jie tik nurodymus vykdo. Manau, kad valdžios prašymu ta žinutė galėjo būti išimta kaip nepalanki“, – įsitikinusi R.Vitanauskienė.

Kiek informacijos atskleisti ir kaip ją pateikti Viešųjų ryšių tarnybos darbuotojams, nurodo tarnybos vedėja Silvestra Miškinienė. Ji nurodymus gauna iš paties mero. Pats Juozas Imbrasas neigia įsakęs pašalinti partijos nariams nepalankią žinutę.

„Tokios komandos nedaviau. Aš duodu nurodymus dažnai, kad žinučių nėra, ne kartą dėl to darbuotojus bariau, o kad ten dingo – tikrai nežinau. Dar kažkokiai žinutei aš duosiu komandą? Jeigu iš tikrųjų žinutė dingo, tai paprašysiu paieškoti, kas tai padarė. Gal kas iš šono kam patarė. Tokių veikėjų čia atsiranda“, – gynėsi meras.

Nuslėpė svarbią informaciją

STT pareigūnai vicemerą Evaldą Lementauską ir Miesto plėtros komiteto pirmininko pavaduotoją Gintarą Kazaką sulaikė naktį į balandžio 24-ąją. Dabar jie dienas leidžia areštinėje.

Dar vienas įtariamasis – Sveikatos ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Audrius Butkevičius – sulaukė švelnesnės kardomosios priemonės. Visi trys politikai priklauso Vilnių valdančiai „Tvarkos ir teisingumo“ partijai.

Ką tuo metu skelbė Vilniaus savivaldybės Viešųjų ryšių tarnyba? Politikų sulaikymo dieną, kai po savivaldybės departamentus zujo STT pareigūnai, Viešųjų ryšių tarnybos darbuotojai platino pranešimus, kad vasarą bus plaunamos sostinės gatvės, kad „Europos menų mokykloje“ vyko idėjų atranka, o meras apdovanojo geriausią Vilniaus kiemsargį.

Apie savivaldybę krečiantį korupcijos skandalą – nė žodžio.

Nieko nesakančios žinutės

Po keturių dienų, balandžio 28-ąją, netikėtai savivaldybės naujienų tinklalapyje viena po kitos pasirodė žinutės.

Jos ypač lakoniškos. „Partijos „Tvarka ir teisingumas“ prezidiumui sustabdžius A.Butkevičiaus įgaliojimus partijoje, A.Butkevičius pasitraukė iš Vilniaus miesto savivaldybės tarybos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos.“ Ir kita. „Gediminas Rudžionis išrinktas Vilniaus miesto tarybos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos seniūnu.“

Turint galvoje, kad iki tol apie korupcijos skandalą savivaldybės tinklalapyje niekas nepranešė, šios žinutės atrodo keistos ir nesuprantamos. Neatsakyta į paprastai tokiu atveju vieną po kito vejančius klausimus: kodėl traukiasi A.Butkevičius? Už ką sustabdyti jo įgaliojimai partijoje? Kam „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijai prireikė naujo seniūno, kai iki šiol tas pareigas ėjo E.Lementauskas? Pagaliau net neaišku, kur pastarasis dabar yra.

Oponentą išplūdo viešai

Intriguoja tai, kad į panašius atvejus Vilniaus valdžia reaguodavo visiškai kitaip. Pavyzdžiui, pernai liepą STT pareigūnai sulaikė kyšio ėmimu įtariamą savivaldybės Viešosios tvarkos ir bendrųjų reikalų departamento direktorių Darių Šalugą. Jis į pareigūnų rankas pakliuvo po to, kai iš vieno piliečio paėmė 50 tūkst. litų. Prieš tai valdininkas įtariamas gavęs dar tokio paties dydžio kyšį.

Vos tik valdininką sulaikė pareigūnai, tą pačią dieną meras J.Imbrasas surengė spaudos konferenciją, per kurią išplūdo korupcija įtariamą D.Šalugą ir staigiai sustabdė jo įgaliojimus.

Per konferenciją meras valdininką užgauliai vadino ereliu, kuris užuot prižiūrėjęs vaiką per tėvystės atostogas po savivaldybę esą kasdien šlaistėsi ir sąmokslus rengė. Už tąkart nepasvertus žodžius, įžeidžiančius tėvystės atostogų išėjusį vyrą, merui teko net atsiprašyti.

Skirtumas tarp vasarą krėtusio korupcijos skandalo ir to, kuris dabar vilnija jau porą savaičių, vis dėlto akivaizdus – vasarą įkliuvęs D.Šaluga nebuvo J.Imbraso partijos narys, kaip dabar sulaikyti E.Lementauskas ir G.Kazakas.

Be to, valdininkas pradėjo dirbti dar meru būnant Artūrui Zuokui, o pasikeitus valdžioms kritikavo „Tvarkos ir teisingumo“ vykdomas pertvarkas savivaldybėje.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Socialinio teisingumo pinklės

Gausioms šeimoms labdara – ne išeitis

Europarlamentarai gyvens sočiau