Kaip BNS antradienį sakė Lietuvos karo medicinos tarnybos vadas pulkininkas leitenantas Leonardas Bakaitis, lietuvių karo medikų komanda gruodžio 21 d. parskris į Čekiją, kur praeis karantiną. Palikę įrangą Čekijoje, kitos savaitės pradžioje medikai grįš į Lietuvą, kur praleis šventes.

Čekijai nusprendus sutrumpinti savo karo lauko ligoninės misiją nuo pusmečio iki trijų mėnesių, manoma, kad lietuvių karo medikų komanda prisijungs prie Afganistane čekus pakeisiančių vokiečių.

"Panašu į tai, kad bus pasiektas susitarimas su Vokietija dėl mūsų karo medikų dalyvavimo vokiečių karo ligoninės sudėtyje. Vokiečiai tuo suinteresuoti", - BNS korespondentui sakė L.Bakaitis. Jo teigimu, kartu su lietuviais prie vokiečių prisijungs ir 12 čekų karo medikų.

Pasak L.Bakaičio, medikų išvykimo į Afganistaną datą lems susitarimas su Vokietija, manoma, kad tai galėtų būti sausio vidurys.

Lietuvos karo medikai Afganistane dalyvauja Jungtinių Tautų vadovaujamoje Tarptautinėje saugumo pagalbos misijoje (ISAF, International Security Assistance Force).

Čekijos 11-oji karo lauko ligoninė, kurioje tarnauja lietuviai, dislokuoti Afganistano sostinės Kabulo oro uoste. Ligoninę saugo Čekijos kontingento kariai.

Dažniausiai karo medikams tenka gydyti vietos gyventojus nuo įsisenėjusių infekcinių ir parazitinių ligų.

Lietuvos Seimas patvirtino karo medikų misiją pusmečiui, Lietuvos komanda - majorai Gytis Dominaitis ir Borisas Urvancevas, vyresnysis seržantas Jonas Kavaliauskas ir jaunesnysis seržantas Artūras Juodis į Afganistaną atvyko sausio 14 dieną.

Lietuvos ir Čekijos karo medikai glaudžiai bendradarbiauja jau kelerius metus. 1999 metais Lietuvos karo medikai keturis mėnesius dalyvavo NATO humanitarinėje operacijoje "Allied Harbour" Albanijoje Čekijos karo lauko ligoninės sudėtyje.

Lietuvos karo medikai nuolat vyksta į Čekiją tobulintis įvairiuose medicinos kursuose. Prieš išvykdami į šią misiją jie tris mėnesius praleido Čekijoje, kur rengėsi misijai, taip pat pramoko čekų kalbos.

Tarptautinės saugumo paramos pajėgos Afganistane dislokuotos pagal 2001 metų gruodžio 20 dieną JT Tarybos priimtą rezoliuciją, įgaliojančią pradėti taikos palaikymo misiją ir kviečiančią valstybes prie jos prisijungti.

Lietuva yra 21-oji valstybė, prisijungusi prie pagalbos teikimo ISAF rėmuose.