Tai Kauno tarybos nariai konservatoriai, Lietuvių nacionalinės partijos ir "Jaunosios Lietuvos" atstovai pareiškė antradienį spaudos konferencijoje. Šioms trims politinėms jėgoms miesto taryboje atstovauja 10 narių iš 41.

"Šiandien Kaunui yra daug svarbių klausimų, kurie, deja, vis dar nesprendžiami. Tuo tarpu valdančiajai Naujosios sąjungos, Centro sąjungos ir Laisvės sąjungos koalicijai, atrodo, terūpi Rusijos įgeidžių tenkinimas", sakoma miesto tarybos opozicijos narių pareiškime.

Jų nuomone, "atkaklus Rusijos troškimas įsteigti savo konsulatą Kaune, kuriame gyvena maždaug 90 proc. lietuvių, rodo, kad ji iki šiol neatsisakė savo imperialistinių tikslų Baltijos valstybėse".

Pasak tarybos narių, gegužės pradžioje įvykusiame susitikime su Rusijos ambasadoriumi Jurijumi Zubakovu Kauno meras Vytautas Šustauskas išsižadėjo 1995 metais pareikštos principinės nuostatos, jog "Kaunas turi išlikti lietuvišku miestu" ir kad Lietuvoje "užtenka Rusijos ambasados Vilniuje".

Rusijos ambasados pareigūnas BNS korespondentui sakė, kad minėtame pokalbyje V. Šustauskas išreiškė susidomėjimą galimybe atidaryti Rusijos konsulatą Kaune ir užtikrino ambasadorių esąs pasiryžęs svarstyti šį klausimą.

Rusijos diplomatas pažymėjo, kad įsteigti konsulatą tėra darbo planas ir iki šiol nepasiekta jokių konkrečių susitarimų.

Pasak jo, Rusija norėtų turėti savo atstovybę Kaune, kurį laiko antru pagal reikšmę Lietuvos miestu, kuris yra "pramonės ir prekybos centras".

Kartu diplomatas pridūrė, kad dabar Rusija Lietuvoje turi vieną konsulatą Klaipėdoje, o Lietuva konsulatus yra įsteigusi Sankt Peterburge ir Kaliningrade.

Anot Kauno savivaldybės pranešimo spaudai, 1995 metais tuometinė Kauno taryba beveik vienbalsiai atmetė Rusijos ketinimą atidaryti Kaune savo konsulatą, pareiškusi, kad jo steigimas antrajame pagal dydį mieste yra netikslingas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją