Pirmąjį kaukėti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai į teismą atvežė E.Lementauską. Vedamas pas teisėją vicemeras spėjo žurnalistams pareikšti apie politinį susidorojimą ir supuvusią komunistinę Gedimino Kirkilo Vyriausybę, kurią rudenį esą reikės pakeisti. Teisėjui sankcionavus suėmimą, išvedamas E.Lementauskas teismo rūmų tarpduryje turėjo progos pamatyti kolegą G.Kazaką.

Piršosi į draugus

Operatyvinis kelių Vilniaus tarybos narių veiklos tyrimas buvo pradėtas dar pernai. Įtarimams pasitvirtinus sausį imtasi ikiteisminio tyrimo. LŽ duomenimis, byloje tiriami 4 ar 5 nusikalstamos veikos epizodai. Pareigūnai dar neatskleidžia, kokie tai nusikaltimai. Tačiau, šaltinių teigimu, kai kurie iš jų susiję su verslininko Alfrido Putramento pastangomis gauti leidimą statyti gyvenamuosius namus prie Vilniaus oro uosto ir su bandymais papirkti savivaldybės tarybos narį konservatorių Vidą Urbonavičių.

Kol kas galima tik spėlioti, kodėl valdančiosios koalicijos atstovai iš visos opozicijos pasirinko būtent V.Urbonavičių, priklausantį Tėvynės sąjungos frakcijai. Su juo ėmė aktyviai bičiuliautis "tvarkietis" Audrius Butkevičius - net kviesdavosi pas save į svečius pavakaroti. Bendrauti su V.Urbonavičiumi pageidavo ir "tvarkietis" vicemeras E.Lementauskas, ir Nepriklausomos frakcijos seniūnas G.Kazakas.

Pinigai vonioje

Kai konservatoriui jie ėmė siūlyti nešvarius sandėrius, V.Urbonavičius, LŽ duomenimis, apie tai papasakojo partijos kolegai tarybos nariui Kęstučiui Masiuliui. Šis patarė kreiptis į STT. Vakar K.Masiulis LŽ sakė negalįs to komentuoti.

Sausį buvo sankcionuotas nusikalstamos veikos imitavimo modelis. Balandį stebimi politikai nuo kalbų perėjo prie darbų - pasipylė pinigai. Įtariama, kad pirmasis kyšį atnešė E.Lementauskas. Praėjusios savaitės pabaigoje jis atvyko į V.Urbonavičiaus namus. Ten jiedu ilgai kalbėjosi apie opozicijos planus skelbti merui Juozui Imbrasui interpeliaciją (nepasitikėjimo meru inicijavimo procedūra turėjo būti pradėta praėjusį trečiadienį, tačiau paskutinę akimirką opozicija savo planus pakeitė - aut.). Vėliau vicemeras pasiteiravo, kur yra vonia. Trumpai joje pabuvęs E.Lementauskas netrukus išvyko. V.Urbonavičius vonioje rado paliktus 50 tūkst. litų. Pinigai esą turėjo garantuoti, kad konservatorius balsuotų prieš interpeliaciją J.Imbrasui.

G.Kazakas V.Urbonavičių norėjo papirkti ne vienam balsavimui, o kur kas ilgesniam laikui. Jis įkalbinėjo konservatorių pereiti į valdančiojoje koalicijoje esančią Nepriklausomą frakciją. Už tai V.Urbonavičiui esą žadėta per metus sumokėti 150 tūkst. litų.

A.Butkevičių sulaikė per tarybos posėdžio pertrauką

Praėjusį trečiadienį G.Kazakas į V.Urbonavičiaus namus atvežė pirmą dalį žadėtos sumos - 50 tūkst. litų. Kai atidavęs pinigus G.Kazakas išėjo iš konservatoriaus namų, jis buvo sulaikytas STT agentų.

Tą pačią dieną per savivaldybės tarybos posėdžio pertrauką pareigūnai sulaikė ir A.Butkevičių, kai šis išėjo iš salės. STT agentai sugebėjo politiką išsivesti iš būrio žurnalistų panosės taip, kad niekas į tai neatkreipė dėmesio. E.Lementauskas buvo sulaikytas vakare, jau pasibaigus miesto tarybos posėdžiui.

Iš trijulės kol kas labiausiai sekasi A.Butkevičiui - prokuratūra neprašė teismo leidimo jį suimti. Šiam tarybos nariui skirta kardomoji priemonė rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Taip pasielgta galbūt todėl, kad A.Butkevičius V.Urbonavičiui neperdavinėjo pinigų. Tačiau "tvarkietis" dalyvaudavo derybose ir pan., o tai pagal Baudžiamąjį kodeksą taip pat vertintina kaip papirkimas. Švelni kardomoji priemonė galėjo būti pasirinkta dar ir dėl to, kad kol kas byloje yra tik vienas įtariamos A.Butkevičiaus nusikalstamos veikos epizodas. Tačiau STT Vilniaus valdybos vadovas Vaidas Skirmantas, vakar kalbėdamas su LŽ, pabrėžė žodžius "kol kas". Pasak jo, epizodų gali padaugėti.