Kaip Vyriausybės vadovas ketvirtadienį teigė Žinių radijo laidoje „Pozicija“, tiek vienų, tiek kitų planai Lietuvoje nėra naujiena.

„Mūsų šou žvaigždės mėgina prisijungti ir dar labiau paversti politiką šou. Aš tam nepritariu. Manau, kad tai tarnauja tik populistams“, - kalbėjo G. Kirkilas.

Nors jis pripažino, jog kai kurie politikai jau dabar savo veiklą yra pavertę cirku, šia kryptimi nebereikėtų eiti: „Kaip tai bebūtų kritikuotina, mes turėtume rimčiau žiūrėti į demokratiją, politiką, politinių partijų kūrimąsi“.

Tačiau, anot premjero, panašiai elgiamasi prieš kiekvienus rinkimus. „Žvaigždės bet kokiu atveju nepralošia, turi dar kartą progą save pareklamuoti“, - apibendrino Vyriausybės vadovas.

Tuo tarpu Žemaičių partijos kūrimąsi jis pavadino „politikų, kurie kažkada buvo politikoje, paskui iškrito, bandymas parodyti save, susireikšminti“.

G. Kirkilo manymu, dėmesio regionams, kurio žada siekti Žemaičių partija, jau dabar skiriama nemažai. Regionams esą skiriamos lėšos, jie įgauna daugiau savarankiškumo įsisavinant paramą. „Partija su regionalizmu nieko bendro neturės. Ji – tik atskirų politinių ambicijų patenkinimui“, - įsitikinęs premjeras.

Jis taip pat suabejojo, ar pramogų verslo atstovų dalyvavimas rinkimų kampanijoje atviliotų daugiau žmonių prie balsadėžių: „Nelabai tuo tikiu. Dabar Lietuvoje yra visi politiniai modeliai, esantys Vakaruose, pasaulyje. Kai kuriems atstovauja net po kelias partijas, pavyzdžiui, liberalams. Norintys gali prisijungti prie esančių partijų. Šitų partijų kūrimas aktyvumo tikrai nepadidins“.

Buvusio Seimo nario Egidijaus Skarbaliaus vadovaujama Žemaičių partija žada siekti, kad po administracinės reformos atsirastų Žemaitijos regionas, žemaičių kalba taptų oficiali žemaitiškose savivaldybėse ir atsirastų žemaičių tautybė.

Žinomas pramogų verslo veikėjas Arūnas Valinskas taip pat pareiškė turintis politinių ambicijų. Tarp galimų jo kuriamos Prisikėlimo partijos narių minimi sporto komentatorius Linas Kunigėlis, aktorius Vytautas Šapranauskas, dainininkė ir filmų garsintoja Inga Valinskienė, renginių organizatorius Jogaila Morkūnas, dainininkai Žilvinas Žvagulis ir Irena Starošaitė.

Pagal įstatymus įkurti naują politinę organizaciją gali ne mažiau kaip 1000 steigėjų. Jie suvažiavime (susirinkime, konferencijoje) turi priimti politinės partijos įstatus, programą ir išrinkti valdymo organus, vėliau pateikti reikiamus dokumentus Teisingumo ministerijai. Partijos registruojamos juridinių asmenų registre.