Tiesa, M. Žymantas negalėjo tiksliai paaiškinti, ką reiškia rekomendacija parlamentarui „radikaliai pasitaisyti“ ir ką konkrečiai šiuo atveju turėtų padaryti G. Mikolaitis.

Pasak M. Žymanto, Seimo Etikos ir procedūrų komisija neturi kompetencijos ir galių inicijuoti apkaltą nusižengusiam parlamentarui. Pagal Seimo statutą, apkaltą inicijuoti gali vienas ketvirtadalis parlamentarų.

M. Žymantas teigė pats svarstąs galimybę per artimiausias savaites inicijuoti galimą apkaltą R. Mikolaičiui.

Pradėdamas komisijos posėdį M. Žymantas, be kita ko, perskaitė galimos apkaltos pagrindus – šiurkštų Konstitucijos pažeidimą, Seimo nario priesaikos sulaužymą ar nusikaltimo padarymą.

G. Mikolaitis pasiklydo savo pasiaiškinimuose

Pats G. Mikolaitis trečiadienį gerokai pynėsi savo pasiaiškinimuose. Etikos komisijos nariams parlamentaras kartojo, kad alkoholį buvo vartojęs Seimo posėdžio išvakarėse.

„Vakarykščiai mes buvome su draugais, šventėme, aptarėme draugiškus klausimus, matyt, ilgiau buvo pašvęsta. Kadangi nuolat aukštas kraujospūdis, skaudantis dantis, išgėriau vaistų. Viskas susikomplikavo”, – aiškinosi parlamentaras.

Praėjusį ketvirtadienį Seimo posėdžio metu G. Mikolaitis tikino alkoholio nevartojęs. Seimo narys tikino, kad jo neadekvatų elgesį lėmė ne tik galima bloga sveikatos būklė, bet ir stresas, patirtas dėl jį apspitusių gausos televizijų kamerų ir žurnalistų.

Gydytojas paneigė parlamentaro žodžius

Parlamentaras taip pat tikino, esą jam nebuvę pagrindo tikrintis kraujo dėl blaivumo. Jis taip pat teigė, jog pats Vilniaus universiteto Santariškių klinikų gydytojas Vidmantas Butkus neva taip pat teigęs, jog tikrintis kraujo nėra reikalo.

Seimo etikos ir procedūrų komisija trečiadienį į posėdį išsikvietė ir praėjusį ketvirtadienį G. Mikolaičio sveikatos būklę tikrinusį gydytoją V. Butkų. Pastarasis žurnalistams užsiminė, kad G. Mikolaitis neprašęs jo nustatyti blaivumo, be to, anot mediko, tai nebūtų net jo kompetencija.

Seimo etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas M. Žymantas teigė, jog po gautų kai kurių dokumentų, bei gydytojo atsakymų aiškėja, kad parlamentaras galėjo meluoti komisijai.

Praėjusią savaitę po Seimą, kaip įtariama, neblaivus besišlaistęs socialdemokratas G. Mikolaitis greičiausiai neteks galimybės kandidatuoti rudenį vyksiančiuose parlamento rinkimuose. Jis jau atsistatydino ir iš socialdemokratų partijos (LSDP) Raseinių skyriaus pirmininko pareigų, socialdemokratui gresia ir pašalinimas iš partijos.

Seimo socialdemokratų frakcijos sprendimu, G. Mikolaitis praėjusį antradienį per Seimo posėdį perskaitė pareiškimą ir dėl nederamo elgesio viešai atsiprašė visuomenės, Seimo, teigdamas, jog tai jam būsianti pamoka.

DELFI primena, kad praėjusį ketvirtadienį Seime svarstant Vyriausybės ataskaitą parlamentaras G. Mikolaitis apsvaigęs ir be orientacijos blaškėsi po Seimą.

Galiausiai seimūnas buvo nukreiptas pasitikrinti sveikatos į Vilniaus universiteto Santariškių klinikas, tačiau jose pasitikrino ne alkoholio kiekį kraujyje, o kraujospūdį bei širdies veiklą.

Praėjusią savaitę G. Mikolaitis nepripažino savo nusižengimų ir tikino, jog iš Seimo posėdžio buvo pašalintas nepagrįstai. Iš Seimo posėdžio pašalinti socialdemokratą G. Mikolaitį pasiūlė Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

Dėl parlamentaro elgesio viešai atsiprašė Seimo pirmininkas Č. Juršėnas, G. Mikolaitį pasmerkė ir premjeras Gediminas Kirkilas.