Pastarųjų išmone buvo galima įsitikinti ir vakar, kai pirmą kartą šiemet buvo atidengtas moderniausias ir naujausias Vilniuje - Rotušės fontanas. Nuėmus tentą fontano baseino dugne riogsojo mistiškai atsiradęs sportinis batas, taip pat buvo prikrėsta neaiškios kilmės žydros spalvos želė masės. Į fontano baseiną netikėti radiniai galėjo patekti pro siaurą fontano konstrukcijos plyšį.

„Reikia kviesti kriminalistus, tik jie turbūt išsiaiškintų kieno čia batas“, - juokavo fontaną prižiūrinčios „Vilniaus zundos“ darbuotojai.

Šios įmonės Miesto želdynų priežiūros skyriaus viršininko Agniaus Grubio teigimu, miestiečiai pro pirštus žiūri į miesto turtą.

„Tikimės, kad situacija pagerės, tačiau su brutaliais žmonių poelgiais susiduriame nuolat. Ypač garsėja Vokiečių gatvėje esantys fontanai. Kai užsidaro naktiniai klubai, paryčiais atitinkamos kondicijos jaunimėlis lupa šaligatvio plyteles, kurios atsiduria ir baseine, demonstruoja jėgą laužydami purkštukus“, - apie kasmet pasitaikančius vandalizmo atvejus pasakojo A.Grubis.

„Vilniaus zundos“ Miesto želdynų priežiūros skyriaus viršininkas A.Grubis neslėpė pasipiktinimo, kad Vilnius deklaruoja esąs Europos miestas, o vilniečiai gyvena tarsi akmens amžiuje.

„Problemų būna dažnai, ypač su granitiniais paviršiais, pavyzdžiui į Operos ir baleto teatro fontaną granitinės plokštės šiaip sau nenukrenta”, - neslėpė pasipiktinimo A.Grubis.

Tuo tarpu savivaldybės atstovai fontanų niokojimo ypatinga problema nelaiko. „Labiau nukenčia želdynai ar gėlynai, šiukšliadėžės“, - „15min“ sakė sostinės savivaldybės Miesto ūkio departamento Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Ričardas Krujalskis.

Policijos pareigūnai tikina, kad vilniečių skundų dėl niokojamų fontanų nesulaukia, tačiau pernai pasiekė savivaldybės prašymas atidžiau prižiūrėti fontanų teritorijas. „Pernai yra tekę ne kartą matyti kaip Vokiečių gatvės fontane suputoja vanduo, tačiau niekas dėl to nebuvo įspėtas. Tokį elgesį galima įvertinti kaip smulkų chuliganizmą ir nubausti minimalia 100 litų bauda. Tiesa, tokios kvailystės kaltininką pirmiausia reikia sučiupti“, - aiškino Vilniaus miesto 3-iojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Gediminas Vidžiūnas.

Už rimtesnius pažeidimus, tarkime tyčia aplaužytą fontaną, gali grėsti bauda iki 300 litų ar kelių parų areštas. Tiesa, gegužės 1-ąją debiutuosiantį Rotušės fontaną nuo chuliganų išpuolių turėtų šiek tiek apsaugoti moderniosios technologijos.

Šį fontaną bus galima valdyti SMS žinutėmis. Specialūs davikliai žinute praneš ir apie gedimus.

Kitoms aštuonioms sostinės puošmenoms - Nepriklausomybės, Operos ir baleto, Vašingtono, Europos, Vokiečių, Odminių, Moniuškos, Pilies fontanams - teks tikėtis vilniečių supratingumo.

„Vilniaus zunda“ už visų veiksiančių fontanų, išskyrus Rotušės, priežiūrą šiemet gaus 300 tūkst. litų. „Du trečdalius sumos tikrai išeikvos elektra ir vanduo. Žmonėms atrodo, kad tai daug lėšų, o iš tikrųjų vien tik Nepriklausomybės aikštėje esančiam fontanui užpildyti reikia 800 kubinių metrų vandens. Be to, kas mėnesį reikia vandenį pakeisti, išgaravusį vandenį neretai reikia papildyti“, - sakė A.Grubis.

Daugiausia fontanų veikia Vilniaus Senamiestyje, tačiau šiemet ir Justiniškėse išsprogs pirmasis vandens pumpuras. Po rekonstrukcijos vasaros antroje pusėje čia atgims Justiniškių fontanas. Pasak savivaldybės atstovų, fontano rekonstrukcijai Vyriausybė skyrė 700 tūkst. litų.

„Daugiau fontanų šiemet neketinama atgaivinti. Nepakanka lėšų. Be to, Miesto taryba dar nėra numačiusi kiek skirs lėšų Rotušės fontano priežiūrai ir išlaikymui, tačiau sprendimas turėtų būti priimtas iki gegužės 1 dienos“, - sakė R.Krujalskis. Jis prognozavo, kad savivaldybei tai atsieis kelias dešimtis tūkstančių litų.