Naujosioms Europos Sąjungos (ES) valstybėms narėms prisijungus prie Šengeno erdvės, labai pabrango šių šalių vizos baltarusiams ir ukrainiečiams. Pirmadienio vakarą Europos Parlamento (EP) nariai plenarinėje sesijoje aptarė būdus išspręsti šią padėtį ir ragino Europos Komisiją (EK) imtis konkrečių veiksmų, pranešė EP spaudos tarnyba.

Europos liaudies partijos narė Laima Andrikienė diskusijoje teigė: „Faktas, kad Ukrainos piliečiai už Šengeno vizą moka 35 eurus, dar neišsprendžia problemos, nes vizų režimo palengvinimas galioja tik nedidelėms Ukrainos piliečių grupėms. O Baltarusijos atvejis dar iškalbingesnis - baltarusiai už Šengeno vizą moka brangiausiai.

Tiksliau - tai yra kaina, kurią jie moka už Aleksandro Lukašenkos diktatūrą. (...) Prieš tapdamos Šengeno erdvės dalimi Lietuva, Latvija, Lenkija buvo nustačiusios labai mažas vizų kainas Baltarusijos piliečiams: Lenkija ir Lietuva - vos 5 eurus, Latvija iš viso nemokamai išduodavo vizas. Lenkija, Lietuva, Latvija kasmet baltarusiams išduodavo 400 tūkst. vizų - t. y. tris kartus daugiau, negu išduodavo visos senosios Šengeno valstybės.

Sakykite, ar mums patinka, kad vos 26 proc. Baltarusijos piliečių kada nors yra buvę bent vienoje ES valstybėje, o 60 proc. baltarusių per pastaruosius trejus metus nė karto nebuvo susitikę su užsieniečiu? Žinoma, kad ne. Mes, Europos Sąjunga, turime rasti efektyvų šios problemos sprendimo būdą, nes iš savo patyrimo žinome - geriau vieną kartą pamatyti ES, negu šimtą kartų apie ją išgirsti".

Vasario 21 d. rezoliucijoje EP jau yra paraginęs ES Tarybą ir EK imtis veiksmų palengvinti vizų režimą Baltarusijos piliečiams ir aptarti nemokamų vizų jiems galimybę. Tačiau dėl Baltarusijoje vyraujančios diktatūros ES nėra pasirašiusi atitinkamos sutarties su šia šalimi. Kita vertus, Lietuva ir kitos ES šalys turi teisę pasirašyti sutartis su Baltarusija dėl vizų režimo palengvinimo pasienio gyventojams. Lenkija jau derasi dėl tokios sutarties.