Vienos Senamiestyje įsikūrusios kavinės savininkas DELFI skundėsi, kad kavinės centrinėse senamiesčio gatvėse tampa viešaisiais tualetais, nes neturėdami kokį tualetą pasiūlyti turistams, gidai juos veda į kavines.

O dėl nuolat „apsisiojamų“ viešųjų pastatų sienų esą nėra ko stebėtis, nes absoliuti dauguma viešųjų tualetų Viliaus centre uždaromi 20-21 val. „Kokių 15 žmonių vienu metu užeina į kavinę tik tam, kad nueitų į tualetą, negi su jais mušies“, – situaciją iliustravo verslininkas.

Pašnekovas įvardija ir kitą problemą – nors sostinės centre dieną galima surasti veikiantį viešąjį tualetą, tačiau juose trūksta praustuvų, kurie būtini po naktinės kelionės autobusu atvykusiems lenkų turistams.

Mokamos lauko sąlygos

„Situacija yra labai sudėtinga, sezonas dar neprasidėjo, bet reikia matyti turistų veidus, kai jie išeina iš mūsų viešųjų tualetų. Juolab, tualetai yra mokami, jeigu tualetai būtų nemokamai, tai galėtume bent pasiteisinti. Kai kas sako: „ačiū, aš kentėsiu“, – DELFI pasakojo Lietuvos gidų sąjungos pirmininkė Danutė Bernatovič.

Nors apie šią problemą kalbama nuolat, tačiau „niekas net nemėgina jos spręsti“. „Tai yra situacija, kai kiekvieną kartą nežinime, kaip suktis. Visada turistus perspėja, kad mokamame tualete bus lauko sąlygos“, – prisipažino svečius iš sveturt po gražiausias sostinės vietas vedžiojanti gidė.

D. Bernatovič tvirtina, kad senamiestyje viešieji tualetai yra trys: vienas prie Katedros, kitas – už Aušros Vartų ir, pasak pašnekovės, „abu yra klaikūs“. Trečiasis, įsikūręs Vokiečių gatvėje, ne visada veikia ir „yra šiek tiek padoresnis“, tačiau dėl jo tenka išsukti iš maršruto.

Žada naują tualetą prie Šv. Onos bažnyčios

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriaus pavaduotojas Antanas Mikalauskas DELFI sakė, kad šią vasarą ketinama pastatyti kanalizuotą lauko tualetą kartu su autobuso laukimo paviljonu prie Šv. Onos bažnyčios.

Jo teigimu, tikimasi, kad turistinio sezono viduryje jis bus įrengtas, tačiau kol kas neaišku, kiek turėtų kainuoti apsilankymas tokiame tualete. „Labai stringa šis dalykas dėl projektavimo darbų, tinklų privedimui, nes jis bus kanalizuotas. Bus normalus tualetas kaip ir visoje Europoje“, – dėstė pašnekovas.

Pernai savivaldybės pasirašė sutartį su bendrove „JCDecaux Lietuva“, kuri pažadėjo stotelėse pastatyti 4 transporto laukimo paviljonus su juose integruotais kanalizuotais tualetais. Jo teigimu, kapitališkai suremontuoti jau penki iki šiol veikę sostinės viešieji tualetai.

Vilniaus meras Juozas Imbrasas DELFI anksčiau teigė, kad iki vasaros bus atnaujintas ir atidarytas viešasis tualetas Barboros Radvilaitės gatvėje. „Buvo konkursas, darbai vyksta, liepiau, kad iki vasaros būtų tualetas atidarytas“, – tvirtino sostinės meras.

6 tualetai centre nemokami

Vilniaus miesto savivaldybė penktadienį išplatino pranešimą, kuriame skelbiama, kad šiuo metu mieste veikia 11 kanalizuotų viešųjų tualetų, priklausančių Savivaldybei, iš kurių – 5 apmokestinti: Bazilijonų, B. Radvilaitės gatvėse, Lukiškių aikštėje, Vokiečių g., Konstitucijos per., likusieji – Brolių, Maironio, Olandų, Pamėnkalnio, Kauno, M.K. Čiurlionio gatvėse – nemokami.

Vilniuje be Savivaldybei priklausančių tualetų yra ir privatūs, mokami viešieji tualetai – Savivaldybės aikštėje, Rinktinės gatvėje, Pylimo ir Naugarduko gatvių skvere, Vilniaus autobusų stotyje.

Miestiečių ir turistų patogumui kasmet vasaros sezono metu šalia Rasų kapinių įrengiami du biotualetai. Šių metų pradžioje, anot pranešimo, suremontuoti viešieji tualetai Lukiškių aikštėje, Vokiečių, Pamėnkalnio, Olandų, Kauno g.