Kad siūlymas taptų realybe, jam dar dukart turės pritarti visas parlamentas.

Seimo nariai teigia, kad 1990-ųjų metų fondo juvelyriniai dirbiniai turi išliekamąją istorinę vertę ir įkūnija tautinį identitetą bei solidarumą, todėl būtų logiška juos perduoti Lietuvos nacionaliniam muziejui.

Tuo metu fondo pinigai, pabrėžia parlamentarai, neturi ištirpti valstybės biudžete. Taip tvirtina Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariai.

„Tai, kad dalis fondo bus perduota į muziejų, iš tikrųjų, manau, yra gerai. Manau, kad muziejus garbingai išsaugos ir garbingai pateiks žmonėms, kurie ateis susipažinti su ta fondo dalimi“, - Lietuvos radijui sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovė Dalia Teišerskytė.

Politikė mano, kad 1990-ųjų metų Blokados fondo pinigai turi būti leidžiami ne bet kam, bet istorinei atminčiai įamžinti.

„Jeigu bus pervesta į valstybės biudžetą, turi būti labai tiksliai nurodyta, kam tos lėšos bus skiriamos: ar kažkokiam paminklui, ar mokyklai, ar teatrui pastatyti, ar koncertų salei, kuri būtų pavadinta šituo vardu. Tai turi būti dalykas, kurio niekas neišleis bulvėms, nosinaitėms, reklamai ir pan. Tai turi būti tautos kultūrai ir atminčiai“, - svarstė D. Teišerskytė.

Kolegei pritarė ir parlamentaras, teatro režisierius Julius Dautartas. Jis taip pat mano, kad blokados fondo dirbiniai turi būti perduoti Nacionaliniam muziejui, o fondo pinigai panaudoti kultūros reikalams.

„Pritariu vienam dalykui: kad tos vertybės, turinčios simbolinę prasmę, atitektų muziejui. O lėšas, galvočiau, reikėtų tikslingai panaudoti: arba įsteigti nominaciją tiems žmonėms, arba tai turėtų būti tikslinis kultūrinis, švietimo projektas“, – kalbėjo J. Dautartas.

Šiuo metu už fondo turtą yra atsakinga Finansų ministerija.

Lrt.lt primena, kad prieš 17 metų už piliečių paaukotus beveik 8 mln. rublių, baiminantis infliacijos ir pinigų kaitos, buvo nupirkta 26 tūkst. 741 aukso dirbinys.

Dar 1999-aisiais ketinta visus auksinius papuošalus parduoti aukcione, o gautus pinigus naudoti ypatingų nelaimių atvejais. Tada rengiantis aukcionui visi papuošalai buvo pažymėti specialiu blokados fondo ženklu – Gediminaičių stulpais.

Aukciono nesuorganizavus, jau dešimtmetį 82 kilogramai Blokados fondo aukso guli Druskininkų prabavimo rūmų seifuose, tačiau Vyriausybė nusprendė įvertinti juos kaip istorinę vertybę ir atiduoti muziejui.

2008 metų pradžios duomenimis, fondo turtas sudarė 5 mln. 794 tūkst. litų. Iš jų tik 73,3 tūkst. litų sudarė grynųjų pinigų likutis Blokados fondo sąskaitoje, o visa kita – juvelyriniai dirbiniai, monetos ir paveikslai, saugomi Lietuvos prabavimo rūmuose Druskininkuose.