„Šiame reikale įžvelgiu keistą organizuotumą – vykdoma akcija valstybiniu mastu. Reikia būti kvailu, kad nesuvoktum, jog Kovo 11-ąją organizuojami žygiai („skinų“ eitynės – DELFI), po to – Berneen atvejis, vykdomi prieš rinkimus. Mano nuomone, viskas daroma siekiant prieš rinkimus destabilizuoti padėtį”, - DELFI kalbėjo apie incidentą informavęs Liberalų sąjūdžio Ukmergės skyriaus pirmininkas Audrius Čečetas.

A. Hitlerio atvaizdą ant miesto centre esančio žemėtvarkos pastato A. Čečetas pastebėjo dar praėjusią savaitę. Tada jis aiškina nusprendęs pažiūrėti, kaip ilgai jis išbus neužkliuvęs atsakingiems miesto pareigūnams bei patikrinti, ar budrūs miesto žmonės.

Tačiau ir praėjus savaitei A. Hitleris tebežvelgia į ukmergiškius. A. Čečetas sako apie incidentą informavęs rajono policijos komisarą, kuris esą pažadėjęs imtis priemonių.

„Skaudu, kad šaliai daroma antireklama. Įžvelgiu norą Lietuvėlę piešti kaip rasistinę, nacistinę šalį. Kad per Seimo rinkimus ateitų gelbėtojas, o kas į juos veržiasi, juk žinome“, - kalbėjo pašnekovas, situacijoje matantis kyšančias politikos ausis.

Ukmergiškis atkreipė dėmesį, kad žemėtvarkos pastatas yra šalia vaikų ir jaunimo lankomos bibliotekos, netoli – pora miesto gimnazijų. „Piešiniai nuodija jaunimo sąmonę, o kūrinių autoriams leidžia, mažų mažiausia, didžiuotis savo „pasiekimais“ ir nebaudžiamumu prieš pažįstamus ir draugus, taip plečiant savo neigiamą įtaką jaunimo tarpe“, - aiškino A. Čečetas.

Meras: tai vandalizmas

Ukmergės rajono meras Algirdas Kopūstas apie užrašą ant žemėtvarkos pastato tikino išgirdęs iš DELFI. Pasak jo, dėl A. Hitlerio atvaizdo į savivaldybę dar niekas nesikreipė. „Kvailystės, nesąmonė, vandalizmas... Kitaip nepavadinsi. Buvo pas mus išpuolių ir žydų šaudymo vietose, ir karių kapinėse. Kol kaltininkai nerasti, čia gali būti tų pačių rankų darbas. Jie, matyt, ir dergia“, - kalbėjo A. Kopūstas.

Ukmergės rajono policijos komisariato viršininkas Arvydas Paknys aiškino, kad penktadienio rytą sužinojęs apie incidentą, prie žemėtvarkos pastato nusiuntė pareigūnus. „Dėl portreto nežinau – A. Hitlerio portretas gal neuždraustas... Jei savivaldybė kreipsis, gal bus galima pradėti tyrimą dėl turto sužalojimo“, - sakė A. Paknys, paklaustas, ar bus pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Anot komisariato viršininko, gali būti, kad A. Hitlerio atvaizdą išpiešę chuliganai tie patys, šįmet išniekinę žydų ir karių kapus.

A.Nikžentaitis: išsišokimas - prorusiškas žingsnis

„Bet kokiu atveju tokia protesto forma, kad ir nukreipta prieš „McDonald’s“, labai aiškiai siejasi su nacizmu“, - situaciją komentavo Lietuvos istorijos instituto direktorius Alvydas Nikžentaitis.

Jis prisiminė neseniai perskaitęs vokiečių autoriaus recenziją vienai knygai. Čia cituojamas rusų autorius, lietuvius kaltinantis dukart koloboravus su naciais.

Esą lietuviai faktiškai koloboruodami su vokiečiais bandė atgauti valstybingumą reabilituodami nacizmą ir jam pritardami ne tik 1941 m., bet ir 1989-1990 m. kontekste.

„Be kokiu atveju šis išsišokimas - labai prorusiškas žingsnis, kurio mūsų rytinis kaimynas labai pageidautų. Man labai patinka „Sprite“ reklama – troškulys yra dar ne viskas, įvaizdis yra viskas. Gal tas žmogus iš tikrųjų protestavo prieš „McDonald’s“, tačiau elementariai tai bus suprasta labai vienareikšmiškai – kaip dar viena nacizmo garbinimo apraiška Lietuvoje“ , - sakė istorikas.

Pasak jo, panašių „akcijų“ dalyviai turi aiškiai suprasti, kaip tokius dalykus suvokia kiti. Mat yra viską interpretuojančių labai vienareikšmiškai ir primityviai, nors skelbusysis gal tokių minčių ir neturėjęs.

A. Nikžentaitis pastebėjo, kad ir apie skustagalvių išpuolį Kovo 11-ąją pirmi sureagavo Rusijos politikai – Lietuvos politikai reagavo pavėluotai.