„Už ką?“, - skėsčiodamas rankomis klausė G. Mikolaitis.

G. Mikolaitis į Seimą po pietų grįžo iš Vilniaus universiteto Santariškių klinikų, kur turėjo pasitikrinti savo blaivumą.

Iš medikų grįžęs G. Mikolaitis aiškino esą buvo nustatyta, jog jis visiškai blaivus.

Tačiau iš medikų pažymos matyti, jog parlamentaras nė nebandė tikrintis blaivumo.

Pažymoje, kurią žurnalistams parodė pats G. Mikolaitis, nurodyta, jog pastarasis kreipėsi „dėl galvos skausmo ir spaudimo krūtinėje“.

„Matote, nieko nėra. Nėra nieko“, - rodydamas kardiogramą aiškino Seimo narys.

Paklaustas, ar tikrinosi kraują, G. Mikolaitis teigė, esą tam nebuvo jokio pagrindo.

„Netikrino dėl girtumo, nes nebuvo reikalo - gydytojas pasakė, kad nėra kvapo, nieko, esu absoliučiai koordinuotas, tiesus", - žurnalistams aiškino G. Mikolaitis.

Vyriausybės ataskaita nublanko dėl socialdemokrato akibrokšto

Vyriausybės ataskaitos svarstymas Seime virto akibrokštu. Valdančiosios Socialdemokratų frakcijos narys Gintautas Mikolaitis, kaip įtariama, vidury dienos po Seimą šlaistėsi neblaivus. Pats G. Mikolaitis, užkluptas žurnalistų ketvirtadienį, sunkiai rinkdamas žodžius teigė nesąs girtas ir tikino, jog klausosi Vyriausybės ataskaitos.

Tiesa, minėtos ataskaitos G. Mikolaitis tariamai klausėsi ten, kur jos neįmanoma girdėti, t.y. Seimo kanceliarijos kabinetuose.

„Gal norite iš manęs interviu paimti? Apie žemės ūkį", - atsisagstęs marškinius, sunkiai tardamas žodžius, praeidamas koridoriumi žurnalistus užkalbino G. Mikolaitis.

Vėliau į televizijų kameras G. Mikolaitis teigė sutinkąs pasitikrinti blaivumą alkotesteriu, tačiau tuo pačiu sparčiu žingsniu puolė bėgti nuo žurnalistų.

Parlamentaras galiausiai beskubėdamas supainiojo Seimo posėdžių salę ir užuot patekęs į savo darbo vietą, nužingsniavo į Seimo posėdžių salės balkoną, kurioje dirba žiniasklaida.

Toks neadekvatus socialdemokrato elgesys sukėlė šurmulį Seimo posėdžių salėje, premjerui G. Kirkilui - šypseną.

Pritarta pašalinimui iš Seimo salės, bet pašalinti nepavyko

„Vienas visiškai girtas. Socdemas. Pora su geru kvapu klauso Vyriausybės ataskaitos“, – Seimo posėdyje prakalbo parlamentaras Antanas Matulas.

Opozicinės konservatorių frakcijos seniūnė Irena Degutienė pasiūlė nutraukti Vyriausybės ataskaitos svarstymą ir padaryti pertrauką, tačiau Seimas tam nepritarė.

Socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūnė Irena Šiaulienė oficialiai kreipėsi į Seimo posėdžio pirmininką, prašydama pašalinti Gintautą Mikolaitį iš Seimo posėdžių salės. Seimas bendru sutarimu tam pritarė.

Tačiau pašalinti Seimo nario iš salės nepavyko. Seimo apsaugos darbuotojai teigė, jog neturi teisės imtis veiksmų, nes negali pažeisti parlamentaro neliečiamybės.

Seimo posėdžių salės poilsio kambaryje G. Mikolaitis ilsėjosi apie pusę valandos, vėliau išėjęs apsuptas būrio televizijų kamerų bei fotografų blaškėsi be orientacijos Seimo koridoriais, bandydamas užeiti į Seimo kavinę, galiausia užsirakino žurnalistų darbo kambaryje.

Seimo etikos ir procedūrų komisija ketvirtadienį rinkosi į skubų neeilinį posėdį bei rekomendavo Seimo pirmininkui Česlovui Juršėnui užtikrinti G. Mikolaičio sveikatos būklės patikrinimą.

Anot Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko „darbiečio“ Manfredo Žymanto, iki šiol nėra nustatyta aiški procedūra, kas gali užtikrinti parlamentaro blaivumo patikrinimą.

Tačiau Č. Juršėnas nesiėmė jokių veiksmų, tuo metu Seimo vadovas pietavo su koalicijos partnerių socialliberalų vadovais ir tarėsi dėl jų likimo koalicijoje sąlygų.

Kiek vėliau Č. Juršėnas DELFI aiškino, jog bandė vykdyti Seimo etikos sargų pavedimą, tačiau nesėkmingai.

„Kai ėmiausi veiksmų, sužinojau, kad jis jau nuvykęs tikrintis“, - teigė Č. Juršėnas.

Patikslinus, kad G. Mikolaitis tikrinosi ne kraują bei galimą alkoholio kiekį jame, o kraujospūdį ir širdies veiklą, Č. Juršėnas atsakė: „Tai čia jau niekuo negaliu padėti“.

Padėjo ne savi socdemai, o liberalcentristas

Aiškintis padėties su užsirakinusiu G. Mikolaičiu galiausiai savo iniciatyva ėmėsi Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narys liberalcentristas Saulius Lapėnas.

S. Lapėnas po pokalbio su G. Mikolaičiu iškvietė pastarajam Seimo automobilį ir nukreipė tikrintis kraujo pas medikus.

DELFI kalbinti socialdemokratai teigė nežiną, kaip galėjo šiuo atveju padėti savo bičiuliui. Nes esą jis nė nesugebėjo paaiškinti, kurioje Seimo vietoje esąs ir iš kur jį reikėtų išvesti.

Kiti socdemai neoficialiai teigė nematę reikalo „gelbėti“ bendražygio, nes jo akibrokštas jau ne pirmas.

Šiuo metu G. Mikolaitis yra nuvykęs į Vilniaus universiteto Santariškių klinikas, kur, kaip teigia, žada pasitikrinti sveikatą.

Gresia apkalta

Seimo pirmininkas, taip pat socialdemokratas, Česlovas Juršėnas teigė, jog G. Mikolaičio elgesys bus svarstomas ir partijoje, neatmetė galimybės, jog gali būti svarstoma ir apkalta.

„Apgailestauju, kad tokiu svarbiu momentu, svarstant Vyriausybės ataskaitą, kolega pasielgė labai neatsakingai. Tokiu savo elgesiu jis parodė nepagarbą ne tik kolegoms, Seimo nariams, bet ir rinkėjams. Toks poelgis žemina Seimo nario vardą“, – sakė Č. Juršėnas.

Premjeras Gediminas Kirkilas pareiškė, kad labai neigiamai vertina G. Mikolaičio elgesį. Pasak jo, partija žada priimti griežčiausią sprendimą jo atžvilgiu.

Seimo etikos ir procedūrų komisija kitą savaitę žada rinktis į dar vieną posėdį ir įvertinti G. Mikolaičio elgesį.

Pasak M. Žymanto, griežčiausia gresianti bausmė parlamentarui – apkaltos procesas.

Jau buvo įkliuvęs

48 metų parlamentarui G. Mikolaičiui kartą jau grėsė apkalta, kai prieš porą metų Raseinių rajone jo vairuojamas lengvasis automobilis „Mitsubishi Carisma", išvažiuodamas iš pakelės kavinės kiemo į automagistralę, rėžėsi į greitėjimo juostos pabaigoje sustojusį vilkiką. Mašina palindo po vilkiku ir užsidegė.

Iš liepsnojančio automobilio iššokęs vairuotojas ir jo bendrakeleivis pabėgo. Tačiau vėliau verslininkas Stasys Stonys dėl dubens skausmų kreipėsi į ligoninę. Verslininkui buvo nustatytas dubens kaulo lūžis, galvos sutrenkimas. Verslininkas tikino neturintis pretenzijų dėl sužalojimo.

Pats G. Mikolaitis teisėsaugininkams pasirodė tik kitą dieną po avarijos. Jis iš pradžių tvirtino avarijoje nedalyvavęs, o mašiną esą vairavo kaimynas. Jau vėliau, pripažinęs, kad vairavo automobilį, socdemas tvirtino iš avarijos pasišalinęs dėl šoko.

Autotechninio tyrimo išvadose nurodoma, kad G. Mikolaitis galėjo išvengti avarijos, nes tuomet matomumas kelyje buvo geras, o jis į vilkiką atsitrenkė nė nestabdęs.