Pirmajam konkursui net du projektus pateikusi, tačiau vokus atplėšusiai komisijai paskelbus pakartotinį konkursą, „Jokastė“ pasitraukė iš kovos, motyvuodama nelygiomis konkurencijos sąlygomis.

„Trečiajam pateikėme kitą projektą, nes jau buvo žinoma konkreti gimtadieniui iš miesto biudžeto skiriama suma. O anksčiau buvo sunku ką nors konkretaus rengti, nežinant, kiek savivaldybė skirs pinigų. Iš tiesų ir šitame konkurse nesitikėjome laimėti“, – aiškino „Jokastės“ direktorė Zita Bareikienė.

Pinigų nedaugėja

505-ajame miesto gimtadienyje dominuos vaizduojamojo meno tema. Į šventę numatoma pasikviesti pasaulinio garso dailininką Stasį Eidrigevičių, surengti panevėžiečių fotografijos ant medžių galeriją, jaunųjų dailininkų simultaną, vaikų kuriamų balionų skulptūrų respubliką, tautodailės mugę, sporto varžybas, įspūdingą IV Baltijos šalių fejerverkų festivalį su ugnies ir muzikos sinteze, lazerių šou.

Į didžiausią metų Panevėžio šventę ketinama pasikviesti koncertuoti legendinę grupę „Antis“.

Į gimtadienio renginius numatyta integruoti ir kitus komisijos patvirtintus projektus: „Monmartras – Užupio ResPublika – Panevėžys“, „Kelionė laike: vilna ir linas“, „Jaunimo gatvę“, šventinį Muzikinio teatro koncertą.

Be to, rengėjams bus pasiūlyta į gimtadienio renginius integruoti pasirinktus panevėžiečių pateiktus projektus – šviesos skulptūrų parką, Senamiesčio gatvės šventę ir pan. Savo projektą, į Panevėžį turintį sukviesti po pasaulį išsibarsčiusius panevėžiečius, siūlo ir III amžiaus universiteto dekanas Algimantas Bučiūnas, tam iš Savivaldybės biudžeto prašantis 8000 litų.

Gimtadienio šventei savivaldybė numačiusi skirti 110 tūkst. litų, tai yra tik 16 tūkst. litų daugiau nei pernai. Tačiau, pasak „Jokastės“ direktorės Zitos Bareikienės, per metus atlikėjų honorarai ir įvairių paslaugų kainos išaugo kone penkis kartus. Pernai miesto gimtadienis organizatoriams kainavo 300 tūkst. litų. Šių metų sąmata, direktorės teigimu dar koreguojama.

Be to, rėmėjų paiešką apsunkina savivaldybės draudimas šventėje prekiauti alkoholiu.

„Pernai Tauragės jubiliejui iš jos miesto biudžeto buvo gauta 300 tūkst. litų. Jei Panevėžys tokią sumą skirtų savo šventei, mes galėtume dirbti tik kūrybinį darbą, o ne lakstyti ir galvoti, kaip parduoti reklamą ir gauti papildomų pinigų“, – teigė Z.Bareikienė.

Norėjo pasaulinių žvaigždžių

Be „Jokastės“, trečią kartą savivaldybės skelbtam konkursui projektą buvo pateikę ir miesto Bendruomenių rūmai. „Abu projektai geri, bet Bendruomenių rūmai užmiršo jaunimą. Ir pagrindinis šventės koncertas jam nebuvo pritaikytas. Be to, „Jokastė“ labiau atspindėjo vaizduojamojo meno viziją“, – teigė vertinimo komisijos pirmininkas vicemeras Kastytis Vainauskas.

Bendruomenių rūmų direktorė Violeta Tursienė tikino nejaučianti nusivylimo, kad nelaimėjo per mažiau nei porą savaičių parengtas jų projektas.

„Mes net neketinome dalyvauti konkurse, bet pirmuosiuose dviejuose neatsiradus laimėtojui savivaldybės buvome įpareigoti pateikti savo projektą“, – aiškino V.Tursienė. Bendruomenių rūmai, jei būtų laimėję konkursą organizuoti Panevėžio gimtadienį, koncertuoti jame ketino pakviesti vieną iš pasaulinio garso atlikėjų – Boni Tailer, „Brain storm“, „Slade“.