"Yra koalicinis susitarimas su socialliberalų frakcija, jie teikia savo kandidatūrą, jeigu ta kandidatūra man kaip Seimo pirmininkui yra priimtina, aš ją teikiu. Ji man yra priimtina, kadangi N. Steiblienė yra žurnalistė, patyrusi Seimo narė, turi charakterį ir, be to, - moteris, o Seimo vadovybėje moterų nėra ir tai nėra gerai", - Eltai sakė Č. Juršėnas.

Jo duomenimis, pavyzdžiui, ką tik sudarytoje Ispanijos vyriausybėje moterų daugiau negu vyrų, o pas mus Seimo vadovybėje - nė vienos moters.

Nors anksčiau buvo kalbama, kad naujasis Seimo pirmininko pavaduotojas užims ir Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko postą, pasak Č. Juršėno, šiuo metu planuojama spręsti tik Seimo vicepirmininko paskyrimo klausimą.

"Mes kol kas sprendžiame Seimo pirmininko pavaduotojo klausimą, nesprendžiame nei Europos reikalų komiteto pirmininko, nei Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo klausimo. Pirmiausia turime išspręsti tai, tada tarsimės, ką darysime toliau", - sakė Č. Juršėnas.

Beje, Seimo Europos reikalų komitetui šiuo metu vadovauja nepasitikėjimą įveikęs Seimo pirmininko pavaduotojas konservatorius Andrius Kubilius.

Sutikusi kandidatuoti į Seimo Pirmininko pavaduotojos pareigas N. Steiblienė dar kartą pakartojo, kad nesiekė ir nesieks vadovauti Seimo Europos reikalų komitetui.

N. Steiblienės teigimu, balsavimas dėl jos kandidatūros turėtų bent jai asmeniškai parodyti, ar yra valdančioji koalicija, ar jos nėra.

"Kartais balsuojant atrodo, kad iš tikrųjų nėra tos daugumos arba ji yra labai trapi. Nesant sutarimo, koalicijai labai sunku dirbti, gal ir neverta tada šiam Seimui toliau tęsti darbo? Pastebiu, jog daugelio sprendimų mes nebegalime priimti be opozicijos", - Eltai sakė N. Steiblienė, nedramatizuojanti būsimo slapto balsavimo rezultatų dėl jos kandidatūros.

Ji norėtų tikėtis, kad Seimo moterys šiuo atveju bus solidaresnės.

Pirmadienį Eltos kalbinti frakcijų lyderiai dar negalėjo pasakyti, ar parems N. Steiblienės kandidatūrą, nes dauguma frakcijų apsispręs tik antradienio rytą.

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė mano, kad frakcija parems šią kandidatūrą, nors ji dar nebuvo svarstyta. "Bus balsavimas - matysime, balsavimas - tai įvertinimas", - sakė I. Šiaulienė.

Seimo Tėvynės sąjungos frakcija antradienio rytą ketina svarstyti N. Steiblienės kandidatūrą. "Kol kas negaliu pasakyti frakcijos nuomonės ir nuotaikų, nes apie tai dar nebuvo kalbos", - sakė frakcijos seniūnė Irena Degutienė.

Liberalų sąjūdžio lyderis, Seimo narys Eligijus Masiulis mano, kad Seimo pirmininko paskyrimas nėra ypatingos skubos klausimas, nes šiuo metu dirba 5 pavaduotojai.

"Nemanome, kad tai skubus klausimas, truputį stebina toks Seimo pirmininko skubėjimas. Manome, kad yra svarbesnių problemų. Man atrodo, kad tokie klausimai turi būti sprendžiami pačios valdančiosios daugumos balsais. Sunku pasakyti, koks bus frakcijos sprendimas, mes, matyt, nedalyvausime šito sprendimo priėmime, kita vertus, nekaišiosime pagalių", - sakė E. Masiulis.

Nors buvo kalbama, kad Seimo vadovybėje reikėtų moters, E. Masiulis nėra tikras, ar Seimas pritars N. Steiblienės kandidatūrai.

"Nepavykus socialliberalą Antaną Valionį išrinkti Seimo vicepirmininku, būdamas valdančiosios koalicijos vietoje neskubėčiau užpildyti tos vietos, nes rizika, kad ji bus nepatvirtinta, yra didelė", - Eltai sakė E. Masiulis.

Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnės pavaduotoja Ramunė Visockytė džiaugiasi, kad teikiama moters kandidatūra, nes Seimui to reikia, kad vyrai nepasijaustų esą vienvaldžiai.

"Tačiau nežinau, ar ši kandidatūra įneš į Seimo darbą vienybę, santarvę. Todėl dar nežinau, kaip pati balsuosiu, tikriausia ilgai mąstysiu šiąnakt. Beje, Seime yra ir kitų moterų, kurios aktyviai dirba tėvynės ir rinkėjų labui. Gal kita kokia nors kandidatūra būtų labiau priimtinesnė?" - svarstė R. Visockytė.

Šiuo metu Seimo pirmininkas turi 5 pavaduotojus. Tai konservatorius Europos reikalų komiteto primininkas Andrius Kubilius, Seimo Darbo partijos frakcijai atstovaujantis Vydas Gedvilas, Liberalų sąjūdžio atstovas Gintaras Steponavičius, liberalcentristas Algis Čaplikas ir Valstiečių liaudininkų sąjungos narys Alfredas Pekeliūnas.

Balandžio 3 d. naujai paskirtas Seimo pirmininkas Č. Juršėnas į Seimo vicepirmininko pareigas pasiūlė Naujajai sąjungai atstovaujančio parlamentaro, buvusio užsienio reikalų ministro Antano Valionio kandidatūrą į Seimo pirmininko pavaduotojo pareigas.

Tačiau Seime vykęs slaptas balsavimas dėl jo kandidatūros nebuvo jam palankus. A. Valionis neišrinktas Seimo vicepirmininku, jo kandidatūrą parėmė 58 Seimo nariai, 66 buvo prieš, 2 biuleteniai sugadinti.

Daugiausia kritikos A. Valionis susilaukė dėl praeities šešėlio - buvusio priklausymo KGB rezervui.