Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas ketvirtadienį įregistravo nutarimo projektą, kuriuo perskirstomos kai kurių parlamentinių komitetų sudėtys.

Į socialdemokratų frakciją neseniai perėjęs „pilietininkas" Juozas Jaruševičius iš Seimo aplinkos apsaugos komiteto narių buvo siūlomas perkelti į NSGK komitetą.

Manipuliacijos dangstomos „techninėmis" klaidomis

Šis nutarimo projektas ketvirtadienį nebuvo pristatytas Seimo seniūnų sueigoje. Be to, kaip vėliau paaiškėjo J. Jaruševičiaus perkėlimas nebuvo derintas su juo pačiu.

„Nieko apie tai nežinau, pirmą kartą iš jūsų apie tai girdžiu. Su manim derinta nebuvo(...) Aš tam tikrai prieštarauju", - DELFI ketvirtadienį sakė J. Jaruševičius.

Seimo pirmininkas Č. Juršėnas savo ruožtu DELFI aiškino, esą įvykusi techninė klaida, J. Jaruševičius turėjo būti įrašytas ne į NSGK, bet i Seimo Kaimo reikalų komitetą. Šis „techninis" nesusipratimas sujaukė planus nutarimo projektą Seimui pateikti svarstyti jau ketvirtadienį.

Č. Juršėnas teigė, jog į NSGK papildomai bus siūlomas įrašyti ne J. Jaruševičius, o kitas „pilietininkas" Algirdas Ivanauskas.

Tačiau pastarasis ketvirtadienį DELFI teigė taip pat kol kas neapsisprendęs, ar sutiks pereiti į Seimo NSGK.

„Kol kas aš dar niekur nesikeliu. Tai, kad siūlo mane perkelti, dar nereiškia, kad viskas suderinta", - sakė A. Ivanauskas.

Jis taip pat neįvardijo, kaip balsuotų, jei jam perėjus į NSGK tektų spręsti partijos bendražygio A. Matulevičiaus atleidimo klausimą.

„Nieko nesakysiu. Jei ateisim (į NSGK – DELFI), tada ir spręsim", - kalbėjo A. Ivanauskas.

Renkami trūkstami balsai A. Matulevičiaus atstatydinimui

Pagal oficialiai įvardijamą Č. Juršėno versiją, šis perkėlimas daromas dėl pasikeitusios padėties valdančiosiose frakcijose, t.y. po šešių „pilietininkų" prisijungimo gerokai padidėjus socialdemokratų frakcijai jai proporciškai esą priklauso ir daugiau vietų Seimo NSGK.

Tačiau neoficialiomis žiniomis, šis pakeitimas atliekamas ruošiant dirvą A. Matulevičiaus atstatydinimui iš Seimo NSGK vadovo posto.

Dabartinė Seimo NSGK sudėtis nepalanki A. Matulevičių siekiantiems pakeisti valdantiesiems, papildomas perkeliamo „pilietininko" balsas esą persvertų pusiausvyrą būtent valdančiųjų naudai.

Seimo NSGK pirmininko postas yra pažadėtas prie valdančiosios koalicijos prisijungusiems socialliberalams.

Pastarieji yra pasiūlę parlamentaro Vaclavo Stankevičiaus kandidatūrą į šį postą.

Tačiau iškilus nesutarimams dėl Seimo pirmininko pavaduotojo ir Seimo Europos reikalų komiteto (ERK) pirmininko postų, socialliberalai svarsto galimybę V.Stankevičių pasiūlyti kandidatu į Seimo vicepirmininkus bei ERK vadovus.

Ketvirtadienį atsakydamas į žurnalistų klausimus, A. Paulauskas užsiminė, jog tokiu atveju į Seimo NSGK pirmininko postą būtų siūlomas kitas socialliberalas anksčiau jau buvęs NSGK vadovu – Alvydas Sadeckas.

Vėl neišrinko Liustracijos komisijos vadovo

Ketvirtadienį sušauktame neeiliniame NSGK posėdyje planuota palaiminti neseniai baigtos formuoti Liustracijos komisijos pirmininko kandidatūrą.

Juo skirti Valstybės saugumo departamentas (VSD) pasiūlė M. Romerio universiteto Teisės fakulteto Administracinės teisės ir proceso katedros vedėją Algimantą Urmoną. Jis komisijoje pakeitė atsistatydinusį politologą Antaną Kulakauską.

Liustracijos komisijos pirmininką skiria ir atleidžia VSD generalinis direktorius NSGK pritarimu. Tačiau trečiadienį komitetas negalėjo priimti sprendimo dėl A. Urmono kandidatūros, nes išėjus valdantiesiems socdemams ir socialliberalams nebeliko kvorumo.

Neeilinis posėdis ketvirtadienį apskritai neįvyko, nes, A. Matulevičiaus teigimu, vėl nesusirinko pakankamai narių. Dėl pretendento į komisijos vadovus žadama apsispręsti kitą trečiadienį vyksiančiame eiliniame posėdyje.