Anot Žvėryno bendruomenės, lietuviškame Orhuso konvencijos variante daug netiksliai išverstų žodžių, kurie iškraipo konvencijos esmines nuostatas.

Orhuso konvencija numato, kad svarstant aplinkos apsaugos klausimus, statybų leidimus visuomenė turi teisę gauti informaciją ir dalyvauti diskusijose. Lietuvai, kaip ES narei, konvencija privaloma nuo 2006 m. „Dokumento tekstas Lietuvai yra verstas iš rusų kalbos. Jame gausu neatitikimų“, - Lrt.lt sakė Paulius Markevičius, Žvėryno bendruomenės atstovas.

Anot visuomeninės organizacijos, pagrindiniai neatitikimai su Europos Sąjungos teise yra šalies Teritorijų planavimo įstatyme ir Statybos įstatyme.

Didžiausios spragos - statybos leidimų išdavimo tvarkoje, projektavimo sąlygose, teritorijų planavime, kultūrinių vietų apsaugos tvarkoje. Pataisos galėtų leisti plačiau dalyvauti priimant kontraversiškus sprendimus dėl miesto statybų.

Pasak P. Markevičiaus, jei svarstoma, ar galima statyti prekybos centrą, tai visuomenė tokioje diskusijoje nepageidaujama. Geriausiu atveju, jai pasiūloma spręsti, kokia spalva jis turėtų būti nudažytas.

„Pagal Lietuvos įstatymus 50 metrų iki kultūrinės vietovės statybos yra draudžiamos, o pačioje kultūrinėje vietoje - jau galimos“, - pasakojo organizacijos atstovas. Pasak jo, bendruomenę kreiptis su skundu paskatino neteisėtos statybos Žvėryno mikrorajone.

Dar vienas trūkumas - teritorijų planavimo teisių ir pareigų perleidimas suinteresuotam asmeniui. „Leisti statytojui pačiam spręsti, kiek informuoti visuomenę, yra tas pats kaip bylą laimėjusiam ieškovui pačiam leisti išieškoti pinigus iš skolininko", - įsitikinęs P. Markevičius.

Orhuso konvencija tokią situaciją draudžia.

Europos Komisija skundą turi išnagrinėti per 14 darbo dienų. Jei bus nuspręsta, kad jis pagrįstas, bus teikiamas užklausimas Lietuvai. Klausimas būtų sprendžiamas derybomis, o nepavykus susitarti Lietuva būtų apskųsta Europos Teisingumo Teismui.

„Už konvencijos vertimą tikriausiai buvo atsakinga Vyriausybė“, - sakė Jurgis Vilčinskas, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Spaudos ir informacijos skyriaus vadovas.

Skundą Europos Komisijai pasirašė ne tik Žvėryno bendruomenė, bet ir Lietuvos žmogaus teisių asociacijos bei Konstitucinių teisių gynimo agentūros atstovai.