„Sprendimas suklaidino visuomenę ir supriešino pensininkus", - pasipiktino Jurbarko rajono vidaus reikalų sistemos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Juozas Laugalys. Pasak jo, Vyriausybė, paskelbusi, kad nebus jokių apribojimų dirbantiems pensininkams, apgavo žmones. „Mes esame lyg ir ne šios valstybės piliečiai. Vyriausybė mus diskriminuoja", - „Lietuvos rytui" teigė jurbarkietis.

Seimas ištaisė tik vieną klaidą

Vyriausybė skubos tvarka praėjusią savaitę pritarė Valstybinio socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisoms ir pasiūlė jas svarstyti Seimui.

Parlamentarai antradienį pritarė šioms įstatymo pataisoms. Visą pensiją nuo 2003-iųjų gaus tie, kuriems mokama senatvės, dalinė ar invalidumo pensija. Valstybei tai kitąmet papildomai kainuos apie 76 mln. litų.

Parengti įstatymo pataisas Algirdo Brazausko Vyriausybė buvo priversta po Konstitucinio Teismo sprendimo, kuriuo buvo pripažinta, kad 2000 metų pabaigoje tuometinės Rolando Pakso Vyriausybės sprendimas apriboti pensijų mokėjimą dirbantiems pensininkams prieštarauja Konstitucijai.

Tačiau nei Vyriausybė, nei Seimas net nebandė taisyti kito įstatymo pataisų, susijusių su pensijų ribojimu jėgos struktūrose dirbantiems pensininkams. Įstatymo pataisos, ribojančios jėgos struktūrose likusių dirbti pensininkų galimybes gauti visą pensiją, buvo priimtos prieš dvejus metus.

Manoma, jog šios įstatymo pataisos palietė apie pusantro tūkstančio vidaus reikalų, krašto apsaugos ir kitose jėgos struktūrose dirbančių pensininkų. Šiuo sprendimu R.Pakso Vyriausybė tada sutaupė beveik 12 mln. litų.

Ministrė dar neapsisprendė

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė „Lietuvos rytui" tvirtino, kad jėgos struktūrose dirbantys pensininkai neliks užmiršti: „Ketinama revizuoti visą pensijų sistemą. Bet kol kas Konstitucinis Teismas priėmė sprendimą tik dėl Valstybinio socialinio draudimo įstatymo. Niekas juk nesako, kad nebus svarstomas klausimas dėl dirbančių pareigūnų pensijų, bet jį galbūt turėtų kelti vidaus reikalų arba krašto apsaugos ministerijų vadovai".

Ministrė taip pat priminė, kad šių jėgos struktūrų darbuotojams pensijos yra mokamos ne iš Valstybinio socialinio draudimo fondo, bet iš biudžeto.