"Lietuvos energijos" valdyba priešinasi generalinio direktoriaus Arūno Keserausko atleidimui, tačiau ūkio ministras Eugenijus Maldeikis jau pranešė, kad šią savaitę turi būti paskirtas naujas vadovas.

Pasitraukti spaudžiamas "Lietuvos dujų" vadovas Vytautas Mikaila pareiškė, kad geruoju nesitrauks iš pareigų.

Pasirodė, jog generalinis policijos komisaras Visvaldas Račkauskas buvo atleistas neteisėtai.

Kodėl taip skubama keisti vadovus, nepaisant didėjančios įtampos? Ar iš tiesų liberalo vadovaujama Vyriausybė ėmėsi iki šiol neregėto valymo?

- Požiūriai į problemas gali būti skirtingi. Norint pateisinti savo požiūrį, galima rasti ir tokių argumentų, kuriuos minėjote. Kita vertus, galima kalbėti, kaip yra iš tiesų, - "Lietuvos rytui" sakė premjeras R.Paksas.

- Kaip, jūsų nuomone, yra iš tiesų?

- Manau, tai, ką darome, yra ne kadrų valymas, o valdymas.

Mes norime, kad dirbti ateitų protingi ir profesionalūs žmonės. Jeigu kas nors sakytų, kad naujai skiriami vadovai yra mano giminės, draugai, artimieji ar pagaliau liberalai, tai būtų netiesa.

Keista galbūt yra kita. Valdininkija priešinasi beveik desperatiškai. Tam naudojamos visos priemonės - net šantažas ir grasinimai.

- Kas imasi šantažo - opozicijos, įtakingų verslo grupių statytiniai?

- Nenorėčiau sakyti pavardžių tų žmonių, kurie apie tai kalbėjo ir pajuto visa tai savo kailiu. Mes juntame pasipriešinimą ne tik iš gyvenančiųjų Lietuvoje.

- Vyriausybė paprastina valdininkų atleidimo iš darbo taisykles. Ketinama surengti visuotinį profesinės kvalifikacijos patikrinimą. Tai taip pat didina įtarimus, kad bus galima atleisti visus nepageidaujamus.

- Galiu pakartoti: tai ne valymas, o valdymas. Ar tikrai dešimtmetį nejudinta valdininkija dirba gerai? Paklauskite žmonių, kurie su ja susiduria, kurių reikalai nesprendžiami, kurie yra vaikomi, o problemos vilkinamos.

- Generalinio policijos komisaro V.Račkausko atleidimas, kaip paaiškėjo, buvo neteisėtas. Netikėtas Mokesčių inspekcijos viršininkės paskyrimas ir skubus jos atsisakymas dirbti dar kartą sukėlė abejonių, ar Vyriausybė neignoruoja įstatymų.

- Man atrodo, kad vidaus reikalų ministras yra pakankamai kompetentingas spręsti teisinius klausimus. Bet aš paprašysiu Vyriausybės teisininkų išvadų, ar komisaras buvo atleistas teisėtai.

Mes gana ilgai ieškojome Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovo, vos ne du mėnesius. Ir finansų ministras Jonas Lionginas, ir patarėjai finansų klausimais, ir aš pats. Kalbėjome su daugeliu žmonių, Finansų ministerija paskelbė konkursą.

Tuo metu vienas iš kandidatų, kuris buvo kviečiamas, sutiko dirbti. Galina Savickienė atrodė tinkama ir man, ir patarėjams. Kas įvyko, kodėl pasikeitė jos nuomonė, aš nežinau.

- Skirdami ją prieš konkursą suteikėte pagrindo manyti, jog konkursų nugalėtojai žinomi iš anksto. Kodėl nepalaukėte dar vieno mėnesio?

- Be abejo, buvo galima palaukti konkurso. Tačiau ar verta gaišti laiką, jeigu yra priimtina kandidatūra ir yra įstatymo nustatyta galimybė paskirti dirbti?