Valstybės saugumo departamentas (VSD) pasiūlė į komisijos narius skirti M. Romerio universiteto Teisės fakulteto Administracinės teisės ir proceso katedros vedėją Algimantą Urmoną.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras dar prieš tris mėnesius pateikė Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos valdybos pirmininkės, buvusios tremtinės Jūratės Marcinkevičienės kandidatūrą. Parlamentarų sprendimas moteriai tapo penktadienį minimo gimtadienio dovana.

VSD generalinis direktorius Povilas Malakauskas, po komiteto posėdžio sveikindamas pretendentus, padėkojo, kad jie sutiko dirbti, nors niekaip nepriimamas naujas įstatymas, reglamentuojantis Liustracijos komisijos veiklą.

J. Marcinkevičienė žurnalistams pažymėjo, kad šios komisijos darbas reikalingas Lietuvai, tačiau apgailestavo, kad dabar jis vyksta vangiai.

Liustracijos komisijos nariais jau yra paskirti Generalinės prokuratūros deleguota prokurorė Rita Vaitekūnienė, VSD atstovas Vytas Lengvenis bei Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro deleguotas teisininkas Petras Ragauskas, dirbęs šioje komisijoje ir anksčiau.

Kas vadovaus naujos sudėties Liustracijos komisijai, kol kas neskelbiama.

Pagal įstatymą, į komisijos narius vieną kandidatą siūlo Generalinė prokuratūra, po du – VSD bei Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras. Komisijos narius ir pirmininką Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pritarimu skiria bei atleidžia VSD vadovas.

Iš komisijos pasitraukus keturiems iš penkių narių, liustracijos procesas jau senokai įstrigo.

Dabar galiojantis Liustracijos įstatymas numato, kad komisija veikia visuomeniniais pagrindais. Buvusi Liustracijos komisijos pirmininkė Dalia Kuodytė ne kartą yra sakiusi, kad tokiomis sąlygomis komisijai ypač sunku dirbti, neturint nei finansavimo, nei galimybių samdyti teismuose deramai komisijai galinčių atstovauti teisininkų.

Naujos redakcijos įstatymu bandyta užtikrinti komisijos finansavimą iš biudžeto ir padidinti jos narių skaičių iki septynių. Tačiau prezidentas Valdas Adamkus įstatymą vetavo. Kaip elgtis su veto ir pataisomis, Seimas kol kas neapsisprendė.