Bandys atstatyti įvaizdį

Lietuvoje dirba 11 tūkst. policijos pareigūnų, kurių pareiga – užtikrinti šalies gyventojų saugumą. Tačiau visuomenės apklausos rodo, kad tik pusė šalies gyventojų policijos pareigūnų darbą vertina teigiamai ir jais pasitiki. Todėl pagrindinis šios akcijos tikslas – atstatyti visuomenėje tokios svarbios valstybės institucijos įvaizdį.

„Tai lėmė daugybė priežasčių. Viena jų – kad niekas nepastebi dorai dirbančio policininko, visi skuba paskleisti pareigūno klaidą, o geram darbui nerandama žodžių. Kaip šaukštas deguto sugadina visą medaus statinę, taip kelių pareigūnų netinkamas elgesys iškreipia visos policijos įvaizdį. Atsakingai sakau – netiesa, kad visi jie „tokie“, - įsitikinęs vidaus reikalų ministras Regimantas Čiupaila.

„Tai turėtų atsitikti pačiu natūraliausiu būdu – nuo apačių. Bandome prašyti pačių žmonių, kurie labiausiai suinteresuoti savo saugumu, kad šie pasitelktų į talką pareigūnus. Policijos pajėgos nėra tokios gausios, kaip atrodo. Prie kiekvieno stulpo policininko tikrai nepastatysime. Daug ką turime nuveikti patys.

Kita vertus, žinome, kaip patys elgiamės, ir kartais mus drausmina vienintelis dalykas – kad gali pasirodyti policija. Todėl visuomenė turi suprasti, kad policija ją sergsti“, - įsitikinęs ministras.

Anot Policijos generalinio komisaro Vizgirdo Telyčėno, Policijos departamentas gauna nemažai padėkų atskiriems pareigūnams, tačiau kai apie konkretų pareigūną kalbama žiniasklaidoje, paprastai tai koks nors neigiamas įvykis ar poelgis.

„Deja, žiniasklaidoje skelbiami faktai yra teisybė. Nepaneigsiu, kad didelėje struktūroje yra visokių žmonių. Tačiau tie, kurie tyliai dirba savo darbą, yra nepastebimi. Teigiami atvejai laikomi kasdienybe. Todėl žodis „ačiū“ labai reikalingas“, - įsitikinęs komisaras. Esą geri pavyzdžiai paskatintų pasitempti ir kitus pareigūnus.

Pirmasis pareigūnams padėkojo dainininkas Andrius Rimiškis. Ilgapirščiai iš vienos firmos Klaipėdoje pavogė kompiuterius, kuriuose buvo naujam dainininko albumui ruošiamos dainos. Jei įrašų nebūtų atsiradę, planus išleisti albumą tektų atidėti. Todėl A. Rimiškis negailėjo gražių žodžių operatyviai veikusiems ir įrašus suradusiems pareigūnams.

Tarp akcijos rėmėjų – kunigai

Akciją taip pat remia Policijos departamentas, Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacija bei bažnyčia. Anot Vilniaus Arkikatedros klebono Ričardo Doveikos, projektas pareigūnams padės geriau įsigilinti į savo kasdienybę, o visuomenei – pastebėti gėrį ir mokytis dėkingumo.

„Tai priminimas, kad turėtume atsigręžti vienas į kitą. Mūsų tarnystė – ne kontroliuoti, smerkti ar bausti, bet padėti. Mes turime susigrąžinti savo tarpusavio santykiuose atvirumu paženklintą pasitikėjimą. Jei šiandien randame savaitę išgulėjusius mirusius vienišus žmones, jei vakare gatvėje bijome sutikti kitą žmogų, visiems mums tikrai yra apie ką pagalvoti“, - sakė kunigas.

Beje, R. Doveika prisipažino didžiuojąsis, kad jo šeimoje kabo dvi uniformos. Jo brolis – policininkas. „Šios dvi uniformos tampa savotiškais ženklais. Kunigo pareiga padėti žmogui dvasinio gyvenimo kelyje, policininko pareiga jį saugoti kasdieniame gyvenime“, - įsitikinęs pašnekovas.

Iki liepos 6 d. gyventojai kviečiami aktyviai informuoti akcijos rengėjus apie teigiamus pareigūnų darbo pavyzdžius. Papasakoti savo istoriją galima nemokamu telefonu 8 800 50112, veikiančiu nuo nuo 9 iki 18 val. Ne darbo metu ir savaitgaliais veiks nemokama balso pašto paslauga, todėl savo istoriją žmonės galės pasakoti bet kokiu paros metu.

Mėgstantys rašyti galės siųsti laiškus į Vidaus reikalų ministeriją arba rašyti elektroniniu paštu pastebėjau@pastebek.lt.

Akcijai sukurtas specialus interneto tinklalapis www.pastebek.lt, kuriame bus skelbiamos žmonių papasakotos istorijos. Tinklalapyje taip pat bus galima rasti ir užpildyti internetinę anketą. Anketos bus dalinamos ir kai kuriose viešosiose vietose, seniūnijose.

Į baigiamąjį akcijos renginį bus pakviesti visi pastebėti policininkai ir žmonės, kurie apie juos pranešė. Patys geriausieji renkami nebus – tai nėra akcijos tikslas.