Povelykiniai siurprizai

Po Velykų į darbą susirinkę rajono valdantieji nė nujausti negalėjo, kad su Didžiuoju Prisikėlimu galvas pakėlė ir rajono tarybos opozicija, todėl meras Raimundas Jakutis lyg niekur nieko vadovavo eiliniam tarybos posėdžiui, panašu, nė nepastebėjęs, kad posėdžių salėje nebėra socialdemokratų, konservatorių, „Tvarka ir teisingumas“ bei Darbo partijos atstovų.

Jie tuo metu savivaldybės sekretoriate jau registravo prašymą sušaukti neeilinį tarybos posėdį, kuriame būtų svarstomi mero Raimundo Jakučio ir jo pavaduotojo Antano Sekreckio įgaliojimų nutraukimo anksčiau termino bei administracijos direktoriaus Antano Šliauterio atleidimo iš pareigų klausimai. Po tokiu prašymu pasirašė 15 tarybos narių iš 27. Persvara šįkart buvo didelė, nes iki tol visos rajono valdžios virsdavo tik vienam vieninteliam tarybos nariui perbėgus į priešingą barikadų pusę.

Darbo partijos viražai

Valdančiąją daugumą, kurią Šiaulių rajono savivaldybėje sudarė 9 valstiečiai liaudininkai, 2 socialliberalai, 2 Darbo partijos atstovai ir 1 liberalcentristas, šįkart ant menčių paguldė Darbo partijos atstovai Ingrida Venciuvienė ir Albertas Starkus, perėję į opoziciją - socialdemokratų, konservatorių bei „Tvarka ir teisingumas“ partijos atstovų stovyklą. Darbo partija savo barikadų pusės pakeitimą motyvavo konstruktyvaus darbo stoka taryboje, sakė, jų netenkinąs rajono meras R.Jakutis, kuris nesugebąs sutelkti tarybos bendram darbui.

Perversmininkai paprašė neeiliniame tarybos posėdyje svarstyti ir klausimą dėl savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Stasio Lembučio atleidimo, kuris yra Darbo partijos atstovas. Tačiau savivaldybės dvaro intrigų žinovai teigia, kad šitaip jis ruošiamas administratoriaus pareigoms.

Virto ne kartą

Šiaulių rajono savivaldybėje valdžia vartaliotis pradėjo kone nuo pat anos kadencijos pradžios. Iškart po rinkimų rajono meru tapo „valstietis“ Raimundas Jakutis su savo komanda. Pirmoji iš tos komandos dar 2004-ųjų birželį krito dabartinė Seimo narė, tuometė mero pavaduotoja Rima Baškienė. Vietoj jos atsirado du mero pavaduotojai - konservatorius Jonas Novogreckis ir socialdemokratas Alfonsas Urbonavičius. Po pusmečio socialdemokratai, susivieniję su konservatoriais ir sudarę daugumą, nuvertė ir patį R.Jaukutį su visa jo komanda, ir į mero kėdę sėdo socialdemokratas Algimantas Gaubas.

Bet po mėnesio neeiliniame rajono tarybos posėdyje susiformavo nauja tarybos dauguma, kuri atstatydino rajono merą Algimantą Gaubą, jo pavaduotojus Joną Novogreckį ir Alfonsą Urbonavičių bei administracijos direktorių Kęstutį Lukšą ir pasiskelbė išrinkę naują valdžią, o tiksliau - vėl į ją sugrįžę. Meru vėl tapo R.Jakutis su savo komanda: pavaduotoju Antanu Sekreckiu, administracijos direktoriumi Antanu Šliauteriu.

Šitam politiniam perversmui pretekstą davė Zigmas Klimavičius, perbėgęs į priešingą komandą ir už tai vėliau apdovanotas mero padėjėjo postu (mat tokioms pareigybėms nereikia aukštojo išsilavinimo).

Nepadėjo net teismas

Rajono tarybos mažumoje vėl likę politikai negaišdami kreipėsi į Šiaulių apygardos administracinį teismą dėl neteisėto valdžios užgrobimo, t. y. dėl su tuo susijusių savivaldybės tarybos sprendimų panaikinimo, jų grąžinimo į pareigas ir, jų manymu, dėl neteisėtų naujosios apsišaukėlių valdžios veiksmų sustabdymo. Jų nuomone, verčiant valdžią buvę padaryta daug reglamento ir procedūrinių pažeidimų, o neeilinio posėdžio darbotvarkėje net nebuvęs numatytas svarstyti valdžios atleidimo prieš terminą klausimas.

Teismas nuverstųjų prašymą patenkino ir sustabdė savivaldybės sprendimus dėl valdžios nuvertimo bei jos naujos išrinkimo, taip pat nusprendė „uždrausti atlikti visus administracinius veiksmus, įskaitant potvarkių pasirašymą, tarybos posėdžių šaukimą“ ir pan. Tačiau. R.Jakutis nusprendė teismo nepaisyti, jis ėmė pasirašinėti potvarkius, įdarbinti žmones ir t. t. Tokie jo veiksmai neliko nepastebėti nuverstųjų ir bemat buvo apskųsti teismui, kuris R.Jakučiui už tai paskyrė baudą.

Valdžia - iš rankų į rankas

Sunku pasakyti, ar bauda buvo per menka, ar nuo valdžios apsvaigę vyrai buvo nusprendę prieš nieką nesustoti, bet ilgai negaišdama savivaldybės tarybos dauguma vėl sušaukė neeilinį Tarybos posėdį (nors neturėjo teisės organizuoti posėdžių, kol nebuvo atitinkamo teismo sprendimo) ir oficialiai pareiškė įsitvirtiną valdžioje. O dėl teisme atsidūrusio jų sprendimo jie rado tiesiog saliamonišką išeitį: tą dalį, kur nuo pareigų buvo nušalinta A.Gaubo savivaldybės vadovybė, paliko galioti, o visa kita panaikino. J.Novogreckis, tuokart komentuodamas šiuos tarybos veiksmus, sakė, kad tai - didžiausias teisinis absurdas.

„Kaip galima naikinti pusę sprendimo? Pirmiausia, kol teismas netarė savo žodžio, visi tarybos sprendimai yra niekiniai. Antra, puolę naikinti pusę sprendimo, jie jau patys pripažino, kad valdžią užėmė neteisėtai. Bet bijo pripažinti, kad mus atleido neteisėtai. Čia kaip šeimoje: jei vyras su šeima išsiskiria, tai vienas negali būti išsituokęs, o kitas likti vedęs.“ Tačiau Šiaulių rajono savivaldybėje jau nebebuvo įmanoma suprasti, kuris yra susituokęs, o kuris tik šiaip „merginėjantis“, kurio valdininko pasirašyti dokumentai yra galiojantys, o kurie - niekiniai. Aiškiau nepasidarė ir po to, kai teismas R.Jakutį dar kartą nubaudė, nes teismas nepasakė, kuris valdžios „komplektas“ yra teisėtas. Ir tik po 2007-ųjų naujamečių švenčių teismas sudėliojo visus taškus ant „i“ - R.Jakučio ir jo komandos viešpatavimas buvo neteisėtas. Teismas panaikino sprendimus, susijusius su jų išrinkimu į valdžią, bei sprendimus, susijusius su postų bei atlyginimų dalybomis.

Teismas grąžino A.Gaubą ir jo komandą į eitas pareigas ir priteisė daugiatūkstantines kompensacijas už priverstinių pravaikštų laiką. Bylą laimėjusieji politikai pasišiaušė ir iškart pareikalavo, kad skriauda jiems būtų atlyginta ne iš savivaldybės biudžeto, o iš kaltųjų politikų kišenės. Be to, jie pareikalavo, kad apsišaukėliai būtų padorūs ir grąžintų biudžetui neteisėtai gautus atlyginimus. Deja, jų balsas taip ir liko tyruose.

Teismą laimėjusieji į postus nebegrįžo, nes buvo atėjęs metas naujai kadencijai. Po rinkimų susiformavusi tarybos dauguma į mero kėdę vėl pasodino R.Jakutį. Ir vėl prasidėjo politiniai vartaliojimaisi.

Pažįstami veidai

Perversmininkai oficialiai dar neskelbia, ką jie numato sodinti į mero kėdę, tačiau beveik neabejojama, kad meru vėl taps socialdemokratas Algimantas Gaubas, o jo pavaduotojais - Darbo partijos atstovė Ingrida Venciuvienė ir konservatorius Jonas Novogreckis. Mero padėjėją socialliberalą Zigmą Klimavičių (dėl kurio perbėgimo jau yra vykęs perversmas) turėtų pakeisti socialdemokratė Irena Laurinaitienė. Tik niekas nežino ar ilgam, nes Šiaulių rajono savivaldybėje, kur itin aukštai vertinamas perbėgėlio statusas, kažko patvaresnio vargu ar galima tikėtis.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją