DELFI primena, kad Kultūros ministerija praėjusią savaitę
finansavimą viešajai įstaigai „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“, kol nepaaiškės galutinės ministerijos vidaus audito išvados. Ministerijai kilo įtarimų, jog įstaiga neatsakingai panaudojo jau gautas lėšas ir netvarkingai vedė buhalteriją.

Renginiai gali neįvykti

„VEKS darbas paralyžiuojamas – jau tris mėnesius įstaiga negali planuoti savo veiklos, sudaryti sutarčių ir vykdyti finansinių įsipareigojimų: esame gavę ministerijos paramą tik vienam projektui, nors bendraujame su 125 partneriais, kuriems negalime nieko atsakyti“, - reaguodama į ministerijos priekaištus pirmadienį pareiškė įstaigos direktorė Elona Bajorinienė.

Jos teigimu, VEKS skola partneriams šiuo metu siekia 780 tūkst. litų.

Dėl šios priežasties 2008 metų VEKS projektai - nacionalinis konkursas „Lietuvos kultūros sostinė 2008“, „Vaikų kūrybos festivalis“, „Tebūnie naktis“ ir kiti renginiai gali neįvykti.

„Nacionalinės programos įgyvendinimui esame pasirengę, tačiau mūsų motyvacija baigiasi, nes trūksta konstruktyvaus darbo“, – teigė E. Bajorinienė.

G.Sodeika: nuodėmių sąrašas ilgės

Savo ruožtu Kultūros viceministras Gintaras Sodeika pirmadienį pakartojo, kad steigėjai turi priekaištų įstaigai dėl projektų įgyvendinimo skaidrumo.

„Nei vieno savo žodžio neatsisakome. Audito išvados negalutinės, nepatvirtintos, nes jose dar nėra visų nuodėmių sąrašo. Jų bus dar daugiau. Negalime užsimerkę pervesti pinigus, nors pinigai pas mus pelyja nesulaukdami jūsų”, - teigė G. Sodeika.

Žurnalistų spaudžiamas jis atsisakė atskleisti, kas konkrečiai VEKS darbe kliūna ministerijai: „Veika, neprimenanti finansinių nusikaltimų, tačiau ji nedera viešajai įstaigai, gavusiai lėšų iš valstybės“.

Galutinės ministerijos audito išvados turėtų paaiškėti balandžio viduryje.

VEKS tarybos nariai traukiasi

„Man gėda čia stovėti. Gailiuosi, kad apskritai į Vilnių iš Stokholmo parvežiau Kultūros sostinės idėją. Mes nemokame kartu dirbti, nepasitikime vienas kitu. Jeigu šitaip tęsis, aš atsistatydinsiu iš tarybos, nes man gėda. Gali pasirodyti, kad mes čia durnių voliojame, nors čia yra rimtas darbas”, - klausydamas ministerijos atstovo ir įstaigos darbuotojų ginčų pirmadienį pareiškė VEKS tarybos narys dailininkas Arvydas Šaltenis.

“Susidaro įspūdis, kad vykdoma speciali akcija prieš VEKS`ą. Visą laiką jiems žiūrima į rankas, ar jie ko nors nepavogė”, - ragino baigti ginčus ir tęsti pradėtus darbus tarybos narė profesorė Irena Veisaitė.

„Keistai atrodo šis konfliktas – įstaiga ginčijasi su savo steigėja. Galima įtarti, kad situacija yra dar blogesnė, nei mums atrodo“, - DELFI komentavo VEKS tarybos pirmininkas Artūras Zuokas.

Buvęs Vilniaus meras, Liberalų ir centro sąjungos lyderis A. Zuokas, dėl teistumo pasitraukęs iš sostinės savivaldybės tarybos, teigė ketinąs palikti ir pastarąjį postą: „Abejoju, ar norėčiau čia būti“.

Dar vienas auditas

Vilniaus miesto savivaldybė, kuri taip pat yra VEKS steigėja, pirmadienį pranešė inicijuojanti nepriklausomą viešosios įstaigos auditą.

„Sveikintina, kad Kultūros ministerija aktyviai dalyvauja VEKS priežiūroje, tačiau manome, kad vidinio audito neužtenka, todėl inicijuosime nepriklausomą patikrinimą, kurio išvados bus nešališkos“, - DELFI teigė Vilniaus vicemeras Evaldas Lementauskas.

Sostinės savivaldybėje pirmadienį prasidėjo audito paslaugų pirkimo procedūra – konkurse dalyvauti kviečiamos visos vietinės ir tarptautinės nepriklausomos audito kompanijos.

Iš viso nacionalinei programai įgyvendinti įstaigai „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ iš valstybės biudžeto numatyta skirti per 100 mln. litų.