Sprendimą atnaujinti bylos nagrinėjimą teisėjas Dainius Rinkevičius priėmė, kadangi neaišku, ar V. Landsbergis pasinaudojo įstatyme numatyta teise paprašyti paneigti užkliuvusius knygos teiginius. Tokią galimybę numato Visuomenės informavimo įstatymas, kurį galima taikyti ir knygai.

Politiko advokatė Liudvika Meškauskaitė pažadėjo artimiausiu metu pranešti, ar jos klientas prašė paneigimo. Tačiau posėdyje dalyvavę žmonės replikavo, esą tokio prašymo nebuvo.

Pirmadienį teisme buvo tik paskelbtas minėtas sprendimas. Kitas posėdis numatytas balandžio pabaigoje.

Prieš prasidedant posėdžiui V. Petkevičius nuolat juokavo, citavo rusų rašytoją Fiodorą Dostojevskį, pamatęs jį filmuojančius operatorius svarstė apie laikiną populiarumą, sakėsi norintis papasakoti anekdotą, bet nesiryžo.

Išklausyti verdikto pirmadienį į teismą atėjo būrelis pagyvenusių žmonių, tarp jų – monsinjoras Alfonsas Svarinskas. Paties V. Landsbergio posėdyje nebuvo – sprendimą išklausė tik jo advokatė L. Meškauskaitė.

Praėjusiame teismo posėdyje, kai buvo iš esmės nagrinėjamas ieškinys rašytojui dėl tikrovės neatitinkančių teiginių paskleidimo, V. Landsbergis pareiškė, esą jo tėvas „niekada nebuvo A. Hitlerio draugas ir strateginių žemėlapių kopijuotojas".

Europarlamentaro teigimu, rašytojas knygoje tendencingai pažemino ir paniekino šviesų tėvo atminimą: „Šioje knygoje nėra tiesos, tik noras tyčia skleisti užgaulią netiesą".

„Knygoje išdėstyti teiginiai yra nepaprastai įžeidūs, jie nukreipti prieš mirusįjį žmogų, - sakė advokatė L. Meškauskaitė. – Jis negali apsiginti, todėl manau, kad šioje byloje teismas turėtų įžvelgti ypatingą V. Petkevičiaus tyčią".

Savo ruožtu V. Petkevičius, kurio knyga išleista lietuvių ir rusų kalbomis bei verčiama į anglų kalbą, tvirtino, esą tai yra politinė byla, „teisinis, loginis ir literatūrinis nesusipratimas". Jo advokatas įsitikinęs, kad europarlamentaro ieškinys turėtų būti atmestas, nes rašytojas savo literatūrinio žanro leidinyje išsakė nuomonę.

Į Vilniaus apygardos teismą V. Landsbergis kreipėsi pernai, kai Generalinė prokuratūra nutraukė rašytojui iškeltą baudžiamąją bylą suėjus senaties terminui. Europarlamentaras anksčiau tvirtino, kad sutiktų su V. Petkevičiumi sudaryti taikos sutartį, jei rašytojas prisipažintų, jog tyčia ir piktavališkai apšmeižė jo tėvą.

Savo ieškinyje politikas paprašė teismą įpareigoti V. Petkevičių paneigti knygoje išspausdintus šmeižikiškus teiginius apie V. Landsbergį-Žemkalnį ir priteisti patirtą neturtinę žalą – 100 tūkst. 100 litų. Europarlamentaras taip pat siekė, kad rašytojas atsiprašytų jo spaudos leidinyje, kurio tiražas ne mažesnis nei knygos.